Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Finanțarea securității și apărării în UE, schimbări paradigmatice

GALERIE
aparare_UE
  • aparare_UE
- +

”Înaintea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, armatele europene se concentrau pe operațiuni de intensitate redusă sau medie, mai puțin pe apărarea teritorială și mai mult pe misiuni expediționale. Invazia Rusiei subliniază necesitatea unui spectru complet de capacități militare și a creșterii rolului pe care Agenția Europeană de Apărare îl poate avea ca suport specific.” (Raportul pe anul 2022 al Agenției Europene de Apărare)

 

Bugetul UE este restricționat în ceea ce privește utilizarea acestuia în materie de securitate și apărare, de anumite prevederi ale Tratatului privind Uniunea Europeană. Prin urmare, acțiunile UE în acest domeniu se limitează la politica de securitate și apărare comună, care are rolul doar de a gestiona crizele externe. Așadar, prin aceasta nu se urmărește crearea unei politici colective europene privind apărarea și, de altfel, nici nu cuprinde o definiție comună a amenințărilor. În 2022, s-a produs o schimbare paradigmatică pentru securitatea și apărarea Europei, deoarece a avut loc, după mult timp, un război pe teritoriul său.

Invazia militară a Rusiei în Ucraina a afectat arhitectura de apărare a Europei și sentimentul de securitate, continentul confruntându-se cu un conflict pe o scară fără precedent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Uniunea Europeană și statele membre au reacționat ferm și au acordat un sprijin substanțial forțelor armate ucrainene. Această schimbare de optică se poate observa prin creșterea semnificativă a cheltuielilor de apărare ale statelor membre. Dar, totodată, conflictul din Ucraina a evidențiat și anumite lacune și posibile deficiențe în privința echipamentelor și organizării forțelor armate ale statelor membre ale UE (https://eda.europa.eu/docs/default-source/documents/eda-annual-report-2022_en-web.pdf). Dată fiind urgența situației, Agenția Europeană de Apărare (EDA) a intensificat sprijinul acordat guvernelor UE în ceea ce privește abordarea apărării europene. Există suficiente motiva ca EDA să recomande tuturor statelor membre să își dezvolte capacitățile în toate domeniile, prin îmbunătățirea pregătirii, suplimentarea forțelor existente și dezvoltarea de capacități de vârf.

Evident, acestea trebuie să rămână atente și la utilizarea eficientă a fondurilor, evitându-se duplicările inutile. Insistând pe componenta resurselor financiare, înainte de a aminti de Fondul european de apărare (FEA), aducem în discuție programul ”Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare” (PADR), adoptat de CE în anul 2016. Acesta a dispus pentru perioada 2017-2019 de un buget cifrat la 90 mil. euro. Potrivit documentului de adoptare, Acțiunea pregătitoare are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării de capabilități de apărare esențiale și funcționează ca un catalizator pentru programele de cooperare în cercetare și tehnologie din Europa. Pe lângă aceasta, Acțiunea vizează remediarea deficitelor semnificative în domeniul capabilităților de apărare. În urma derulării programelor anuale de lucru (2017-2019), care au inclus nouă cereri de propuneri (trei în fiecare an), 18 proiecte au fost selectate pentru a primi finanțare în cadrul PADR. Cel mai mare proiect a fost OCEAN 2020 (Cooperare deschisă pentru conștientizarea maritimă europeană) cu un buget de 35,4 mil. euro, iar alte trei proiecte au avut bugete de peste 5 mil. euro.

Celelalte 14 proiecte au avut dimensiuni mult mai mici, cu un buget general total de 22,2 mil. euro (medie de 1,6 mil. euro/proiect). Un audit al Curții de Conturi a UE îndreptat asupra PADR avea să consemneze că ”Per ansamblu, Curtea concluzionează că, deși au fost trase o serie de  învățăminte, valoarea Acțiunii pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare ca teren de testare pentru creșterea cheltuielilor UE pentru apărare a fost redusă, din cauza constrângerilor de timp și a rezultatelor limitate.” (https://www.eca.europa.eu/ECAPublications/SR-2023-10/SR-2023-10_RO.pdf). Proiectele din cadrul PADR au avut progrese limitate, dacă ne gândim că cheltuielile până la sfârșitul anului 2021 au fost semnificative în ciuda performanțelor relativ slabe: deși s-au cheltuit 71% din bugetul total, 45% din aceste cheltuieli au reprezentat prefinanțări care, precum știm,  nu depind de progresele înregistrate.

Cât privește Fondul european de apărare (FEA), Regulamentul aferent acestuia a fost adoptat de Consiliul UE în martie 2021 și de Parlamentul European în aprilie 2021, devenind operational de la 1 ianuarie 2021 (retroactiv). Alocarea pentru punerea în aplicare a FEA pentru perioada 2021-2027 a fost de 7,953 mld. euro, din care 2,651 mld. euro pentru acțiuni de cercetare și 5,302 mld. euro pentru acțiuni de dezvoltare. Oricum ar fi, Curtea de Conturi a UE consideră că bugetele pentru PADR și FEA sunt relativ mici în comparație cu bugetele pentru apărare și cercetare-dezvoltare în domeniul apărării ale statelor membre ale UE și ale actorilor majori din întreaga lume.

De amintit că, în ansamblu, cifra de afaceri anuală estimată a sectorului apărării din UE se ridică la aproape 84 mld. euro, sprijinind în mod direct peste 196.000 locuri de muncă de înaltă calificare și în mod indirect peste 315.000 locuri de muncă (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uriâCELEX:52022JC0024&qidâ1673281137937&fromâEN). Pe de altă parte, sectorul apărării din UE cuprinde un număr limitat de actori majori (concentrați mai ales în Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia) și până la 2.500 IMM.

Când este vorba despre companiile importante din domeniul apărării, apare caracteristica majoră că acestea au o relație strânsă cu guvernele lor, cererea (comenzile) provenind în mare parte de la ministerele apărării din țările respective.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri