Finlanda ar putea deveni prima țară care interzice folosirea cărbunilor

vineri, 25 noiembrie 2016, 18:14
2 MIN
 Finlanda ar putea deveni prima țară care interzice folosirea cărbunilor

Țara nordică vrea să elimine cărbunele din industria energetică pe parcursul următorilor ani.

Autoritățile din Finlanda vor să implementeze o schimbare majoră în sectorul energetic în următoare perioadă. După cum scrie site-ul New Scientist, țara respectivă ar putea deveni prima din lume care ar renunța complet la cărbune. Totul face parte dintr-o nouă strategie de schimbarea politicilor legate de energie și de climă, care va fi anunțată în zilele următoare.

Din câte se pare, guvernul finlandez are de gând să interzică cărbunele în sectorul energetic până în anul 2030. ”Practic, cărbunele ar dispărea de pe piața finlandeză”, a declarat Peter Lund, cercetător în cadrul universității Aalto. Site-ul menționat mai sus scrie că primii pași au fost făcuți deja. Cărbunele este din ce în ce mai puțin folosit în Finlanda, iar investițiile în energia regenerabilă au crescut exponențial. Mai exact, în anul 2012, autoritățile au cheltuit sume foarte mari de bani în acest sector, iar în anul următor cantitatea de energie eoliană produsă s-a dublat.

Alte 80 de milioane de euro ar fi fost investite în energia regenerabilă în luna februarie a acestui an. În ultima perioadă, numeroase centrale energetice finlandeze care se bazează pe cărbune au fost închise. Prin urmare, în ziua de azi, doar 8% din necesarul de curent electric al țării este asigurat de cărbune. Desigur, nordicii nu sunt singurii care au adoptat asemenea politici. Și guvernele din țări precum Marea Britanie, Austria și Olanda vor să reducă dependența de cărbune. Prim-ministrul Franței, de exemplu, a declarat că țara sa va închide toate centralele care funcționează pe bază de cărbune până în anul 2023.

Canada are planuri oarecum similare, dorind să elimine complet cărbunii până în 2030. Politica acesteia, însă, să diferențiază de celelalte. Astfel, guvernul canadian le-ar putea permite provinciilor să continue să utilizeze acești combustibili fosili, dar doar în cazul în care reduc emisiile de carbon.

playtech.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii