Finlanda închide spaţiul aerian pentru avionele ruseşti

duminică, 27 februarie 2022, 11:58
1 MIN
 Finlanda închide spaţiul aerian pentru avionele ruseşti

Finlanda va închide spaţiul aerian avionelor ruseşti ca represalii la invazia în Ucraina, a anunţat guvernul, alăturându-se astfel mai multor ţări europene, anunţă AFP. Ţara nordică, care are mai mult de 1.300 de kilometri de frontieră cu vecinul rus, "se pregăteşte să închidă spaţiul aerian traficului aerian rus", a declarat ministrul Transporturilor, Timo Harakka, într-un mesaj pe Twitter publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Data la care va intra în vigoare măsura nu a fost precizată. Cu multe ţări care au închis deja spaţiul lor aerian (Estonia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania), traficul aerian rus se află în faţa unei foarte mari yone de non-survol în Europa, care determină Rusia să facă ocoluri mari către vest. 

La rândul ei, Moscova a început să interzică aeronavelor ce vin din aceste ţări să-i traverseze spaţiul aerian. Compania naţională finlandeză, Finnair, este specializată în legături Europa-Asia ce suvolează Rusia. Dar traficul său este în prezent foarte redus din cauza pandemiei şi a restricţiilor de intrare în Asia. 

Finlanda trebuie să aprobe duminică şi trimiterea în Ucraina a vestelor antiglonţ, a căştilor şi a unui spital mobil care să sprijine ţara în faţa invaziei ruse.

Helsinki a aprobat transportul de aproximativ 40 de obuziere prin Estonia către Ucraina. Transferul lor în ţara în război trebuie aprobat de Germania şi de Finlanda, foşti proprietari ai acestor piese de artilerie. 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii