Finul lui Teofan – Mitropolitul a botezat un prunc născut într-o „familie minune”

sâmbătă, 31 octombrie 2020, 02:50
3 MIN
 Finul lui Teofan – Mitropolitul a botezat un prunc născut într-o „familie minune”

Mare surpriză a trăit săptămâna trecută o familie de oameni simpli, de la ţară, după ce Mitropolitul a acceptat să le boteze mezinul, al cincilea copil. Micuţul nu este însă unul oarecare: potrivit oficialilor Mitropoliei, IPS Teofan a botezat acest prunc deoarece este izvorât practic dintr-o „minune”. Medicii i-au spus mamei că nu va putea avea niciodată copii, din cauza uneo malformaţii. Femeia însă s-a rugat Domnului cu insistenţă, iar în final a făcut nu unul, ci cinci copii. Pe ultimul dintre aceştia, Iosif, l-a botezat Mitropolitul Teofan duminica trecută. Minune sau nu, povestea familiei Pătrăucean este însă una de-a dreptul minunată.

Săptămâna trecută, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan, a făcut o surpriză familiei Pătrăucean, după ce a acceptat să le boteze cel de-al cincilea copil. Slujba a avut loc la Mănăstirea Zosin, de pe şoseaua dintre Iaşi şi Botoşani, părinţii fiind de loc din comuna Straja, judeţul Suceava, iar povestea lor este una de-a dreptul impresionantă.

Conform reprezentanţilor portalului doxologia.ro, care au fost prezenţi la botezul micuţului, mama a ştiut încă de la începutul căsniciei că foarte probabil nu va putea face copii, în urma unor probleme de sănătate. Anii au trecut, familia s-a legat, iar lucrurile au mers în cu totul altă direcţie. Iar săptămâna trecută, a fost botezat cel de-al cincilea copil am familiei. Ba mai mult, toţi dintre ei s-au născut prin cezariană, iar din păcate, unul a murit la scurt timp după naştere în urma unor complicaţii.

Teodosie, Efrem, Macaria, Iosif

„Acum, la a cincea naştere, mama era în maternitate, iar personalul medical insista să-i facă ceva calmante, gândindu-se că are probleme. Doamna Maria însă a refuzat, spunând că nu are nicio durere. La final, chiar şi doctoriţa care a asistat-o la naştere i-a spus că, într-adevăr, poate să mai aibă şi alţi copii, văzând că este o minune a lui Dumnezeu lucrarea aceasta. Pe primul copil îl cheamă Teodosie, pe al doilea Efrem, al treilea, o fetiţă, Macaria, iar al patrulea Iosif”, a declarat pr. Teodosie Pleşca, stareţul de la Mănăstirea Zosin, citat de doxologia.ro.

Acesta a precizat că familia Pătrăucean este apropiată de mai multe mănăstiri din judeţele Botoşani şi Suceava, ajutând atunci când au putut şi la Zosin, dar şi la Cămârzani. Crăiniceni sau Cozancea. IPS Teofan a ţinut şi un cuvânt de învăţătură la finalul slujbei, în care a militat pentru importanţa Botezului în învăţătura creştină şi spunând că rugăciunile care sunt citite la Taina Botezului conţin „lumini, frumuseţi şi izvoare de sens şi înţelepciune”, care arată binecuvântarea întregii taine.

„Acesta este Botezul: pecetea lui Dumnezeu”

„M-aş referi acum doar la una din acestea. Ne-am rugat lui Dumnezeu ca în pruncul nou-botezat chipul lui Hristos să se aşeze ca o pecete. Acesta este Botezul: pecetea lui Dumnezeu se aşază pe taina sufletului celui botezat. Aşa cum punem o pecete pe prescură şi lăsăm acolo înscrisurile cu iniţialele Mântuitorului, aşa este şi Taina Sfântului Botez: Hristos ia chip în cel care se botează”, a spus IPS Teofan la finalul slujbei.

Înainte de a îl înapoia definitiv în braţele părinţilor şi ale naşilor, IPS Teofan a oferit o Sfânta Scriptură băiatului, pe nume Iosif, cu scopul de „a-i fi călăuză şi ajutor în viaţa de creştin”.

SURSA FOTO: Flavius Popa – Doxologia

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii