De Business

Punem punctul pe știi

Firma care storcea milioane din gândaci a intrat în insolvenţa din cauza Fiscului

vineri, 16 octombrie 2015, 01:50
4 MIN
 Firma care storcea milioane din gândaci a intrat în insolvenţa din cauza Fiscului

 Firma de dezinsecţii Wasval cu legături puternice în PSD şi SRI a fost călcată în primăvara acestui an de Finanţe. In urma verificărilor s-au descoperit diferenţe de plată la bugetul de stat de trei milioane lei. Societatea a contestat procesul verbal, dar în primă instanţă a pierdut. Singura scăpare care a fost găsită a fost înaintarea unei cereri de intrare în insolvenţă care a fost aprobată.

Firma ieşeană de deratizări Wasval, abonată permanentă la contracte pe bani publici, a intrat în insolvenţă din cauza unui control al Direcţiei Antifraudă, care a descoperit diferenţe de plată la bugetul de stat de trei milioane lei. „Ziarul de Iaşi” a prezentat zilele trecute un material în care dezvăluia legăturile periculoase din spatele firmei, cu personaje sus-puse, care au făcut parte din SRI sau din Guvern. Administratorul Wasval este Valentina Tudurachi, soţia unui fost şef din cadrul SRI Iaşi, dar şi cumnata fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă, şeful PSD Braşov, originar din Ciohorăni – Iaşi. În cei zece ani de la înfiinţare, societatea ieşeană şi-a crescut constant afacerile, cele mai mari sume încasate provenind de la instituţii publice, în urma câştigării unor licitaţii. Potrivit analizei „Ziarului de Iaşi”, în ultimii şase ani, Wasval a câştigat 22 de contracte publice în valoare de peste 31 milioane lei.

 
Blocaj financiar
 
Cu toate acestea, la sfârşitul lunii martie, administratorul firmei, Valentina Tudurachi, a cerut Tribunalului Iaşi intrarea în insolvenţă, cererea fiind admisă. Administrator judiciar a fost numită societatea de insolvenţă deţinută de şefa practicienilor în insolvenţă din Iaşi, Ioana Moisescu. În raportull privind cauzele ajungerii firmei în insolvenţă, administratorul judiciar a precizat că principala cauză este un control efectuat de Direcţia Antifraudă, definitivat cu câteva săptămâni înainte de intrarea în insolvenţă. „Principala cauză a intrării societăţii în stare de  insolvenţă o reprezintă faptul că în perioada 03.02.2015 – 03.03.2015, societatea a fost supusă unui control efectuat de Direcţia Regională Antifraudă Suceava în urma căruia au fost calculate impozite suplimentare în valoare totală de 2.997.832 lei. Ca urmare a apariţiei acestui necesar suplimentar de bani în activitatea societăţii s-a ajuns în situaţia blocării conturilor ceea ce a dus la un blocaj financiar în activitatea unităţii. Acesta a constituit premisa declanşării procedurii inslvenţei”, potrivit raportului administratorului judiciar. Potrivit portalului instanţelor de judecată, avocaţii firmei Wasval au contestat raportul inspectorilor antifraudă, însă contestaţia a fost respinsă de Judecătoria Iaşi. Alaltăieri, Tribunalul Iaşi – Secţia II civilă – contencios administrativ şi fiscal, şi-a declinat competenţa pentru această speţă, astfel că recursul se va judeca la Secţia I Civilă. Până la obţinerea unei sentinţe definitive şi irevocabile referitoare la corectitudinea inspecţiei fiscale, administratorul judiciar şi administratorul Valentina Tudurachi intenţionează să realizeze un plan de reorganizare. „Având în vedere faptul că, în perioada de observaţie, societatea şi-a continuat activitatea sub supravegherea administratorului judiciar, susţinem opţiunea debitoarei de reorganizare, urmând să fie întocmit şi depus un plan în acest sens”, potrivit administratorului judiciar.
 
Creştere spectaculoasă
 

Ca argumente, administratorul judiciar aminteşte faptul că firma are un portofoliu de comenzi şi contracte care pot fi chiar suplimentate şi că are capacitatea de a achita datoriile existente dacă i se oferă o perioadă de graţie. Potrivit tabelului preliminar al creditorilor, cea mai mare creanţă este deţinută chiar de adminsitratorul Valentina Tudurachi, în cuantum de 803.000 lei, urmată de instituţia nebancară Impuls Leasing România IFN cu 525.500 lei. Fiscul are de recuperat 132.000 lei, Primăria Iaşi 2.500 lei şi Salubris 162 lei. Din situaţiile financiare depuse la Fisc, societatea Wasval a reuşit, cu un număr mediu de 7 angajaţi, să îşi crească cifra de afaceri de la 11.000 lei în 2005 la circa 6,7 milioane lei la zece ani distanţă. În 2013, firma avea o cifră de afaceri de peste 4 milioane lei şi un profit net de 230.000 lei, iar anul trecut la o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei, profitul net obţinut era de 514.000 lei. De asemenea, conform bilanţului contabil depus la Fisc pentru anul 2014, firma Valentinei Tudurachi avea datorii totale de 2,6 milioane lei. În perioada 2007 – 2014, conform informaţiilor disponibile în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), Wasval a încheiat contracte cu autorităţi precum regionalele CFR Iaşi, Braşov sau Timişoara, universităţile ieşene „Alexandru Ioan Cuza”, „George Enescu” şi „Gheorghe Asachi”, Spitalul de Recuperare Iaşi sau Primăria Braşov.  

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii