O firmă din Vlădeni a fost „căpușată” ani de zile de unul dintre angajați. Responsabil de întocmirea facturilor, acesta dirija aproape jumătate din banii încasați către firmele unor cunoștințe. „Afacerea” a ieșit la iveală după ani buni, întâmplător, când partenerul francez și-a exprimat nedumerirea că trebuie să plătească marfa către mai multe firme. Escrocii au scăpat nepedepsiți, iar acum patronul înșelat încearcă măcar să-și recupereze banii pierduți.
O firmă producea, dar alte două încasau banii
SC Raditech SRL Vlădeni stabilise din 2007 relații comerciale cu un partener francez, pentru care realiza, la comandă, piese și utilaje din oțel, repere metalice din tablă pentru bazine de ulei, tablouri electrice, electrozi de contact și altele, piese care erau ulterior asamblate de firma franceză, pentru a realiza motoare de mare putere. Legătura cu francezii era ținută de Iulian Petcu. În cadrul Raditech SRL, acesta prelua comenzile de la clientul francez, cumpăra materialele și materia primă, lansa piesele în producție, se ocupa de încărcarea mărfii, ca și de întocmirea documentelor de transport și a facturilor pentru marfa livrată.
După cum avea să stabilească ancheta ulterior, Petcu a profitat de faptul că avea facturile pe mână, pentru a dirija banii Raditech SRL către alte două societăți, Expo Tehnic SRL și Auto Mobis SRL. Prima era administrată de Daniel Mărguță, fratele unui fost coleg de liceu de-al lui Petcu. Contabilitatea celei de-a doua era ținută de Raluca Furtună, sora soției lui Mărguță. O bună parte din ce fabrica Raditech SRL era încasat de celelate două firme, fără ca acestea să aibă vreo contribuție.
Căpușele au „păpat” aproape jumătate din bani
Lucrurile au ieșit la iveală în primăvara anului 2015, în timpul unei conversații telefonice dintre administratorul Raditech SRL și partenerul francez. Acesta din urmă a menționat la un moment dat că, pentru produsele livrate primea de câțiva ani facturi și de la o altă firmă din România. Practic, marfa din același transport era împărțită contabil în două, o parte fiind facturată pe altă societate. Pentru francezi, faptul nu reprezenta o problemă. Erau însă nedumeriți, mai ales că pentru ultimul transport venit de la Raditech SRL primiseră facturi chiar de la trei firme diferite. La fel de debusolat, patronul român a cerut istoricul plăților făcute de francezi, constatând că o parte a banilor care ar fi trebuit încasați de Raditech SRL ajunseseră la Auto Mobis SRL și Expo Tehnic SRL. L-a luat la întrebări pe Petcu, acesta spunând că subcontractase o parte a comenzii, pentru că Raditech SRL avea prea mult de lucru. La scurt timp, și-a prezentat demisia din firmă.
Cele două societăți, Auto Mobis SRL și Expo Tehnic SRL nu îi erau necunoscute administratorului Raditech SRL. De fapt, acestea chiar erau furnizori de hârtie abrazivă, echipament de protecție, scule sau motoare. Erau însă firme mici, cu 6-7 angajați, neavând capacitate de producție pentru a îndeplini comenzile partenerilor francezi. Cu toate acestea, Petcu dirijase către cele două firme un total de 214.000 de euro, bani care ar fi trebuit încasați de Raditech SRL. Suma reprezenta aproximativ jumătate din suma plătită de francezi pentru marfa primită de la Vlădeni.
Inculpații nu au putut fi pedepsiți
Ancheta a stabilit că Raditech SRL fusese „căpușată” de celelalte două firme timp de 5 ani. Lucrurile merseseră neobservate atât de mult timp și pentru că relația cu partenerul francez reprezenta doar o parte relativ mică din cifra de afaceri a Raditech SRL.
Dosarul în care Petcu, Mărguță și Furtună au fost acuzați de înșelăciune a fost trimis instanței de procurori în 2021. Un an mai târziu, o decizie a Curții Constituționale înjumătățea practic termenele de prescripție a răspunderii penale. Ca urmare, deși instanța a admis că faptele existau, iar cei trei se făceau vinovați de ele, inculpații nu au mai putut fi condamnați, dispunându-se încetarea procesului penal. Cauza civilă, în care administratorul Raditech SRL își cerea înapoi banii încasați pe nedrept de Auto Mobis SRL și Expo Tehnic SRL, a fost disjunsă în cadrul unui nou dosar.
Solicitarea Raditech SRL a fost admisă de magistrații Judecătoriei, care au dispus obligarea celor trei inculpați la plata în total a 214.117,26 euro și a dobânzilor legale aferente. Sentința a fost contestată, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel pe 21 ianuarie anul viitor.
Publicitate și alte recomandări video