anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Firmei unui fost consilier PSD i se cere insolvenţa

GALERIE
billa-carne1
  • billa-carne1
- +
Societatea Suintest a cerut intrarea în incapacitate de plată a firmeri SC Ava Star SRL din Paşcani, deţinută de fostul consilier local PSD Vasile Pleşca. Asta în condiţiile în care indicatorii financiari arată o situaţie pe creştere. „Nu prea ştiu ce să spun despre această acţiune pentru că abia acum aflu de la dumneavoastră despre ea”, s-a arătat surprins Pleşca.

Unul din cei mai importanţi furnizori de carne din judeţ şi din România, SC Ava Star SRL din Paşcani, deţinută de fostul consilier local PSD Vasile Pleşca, ar putea intra în insolvenţă, deşi datele contabile arată o situaţie mai degrabă roz. Ultimul bilanţ depus la Fisc arată că afacerile şi profitul pe anul 2014 sunt cele mai mari din istoria companiei, însă o relaţie comercială cu un partener de afaceri i-ar putea pune beţe în roate celui mai important business condus de omul de afaceri Vasile Pleşca. Pe data de 11 septembrie, firma SC Suintest SRL din Galaţi, deţinută de afaceristul Marius Prună, declarat anul trecut „tânărul fermier al anului” în judeţul său, a adresat Tribunalului Iaşi o cerere de intrare în insolvenţă a firmei ieşene, iar în următoarea perioadă va fi stabilit şi primul termen al procesului.

 
 
„Ştiţi cum e, când altuia îi merge bine...”
 
 
Patronul Suintest, Marius Prună, nu a putut fi contactat pentru a comenta această decizie, în timp ce administratorul judiciar al firmei ne-a transmis că abia de miercuri poate oferi date despre relaţia comercială cu firma Ava Star şi debitele existente, la momentul discuţiei neaflându-se în localitate. De cealaltă parte, patronul Ava Star a rămas surprins de acţiunea fostului partener de afaceri spunând că el nu este dator faţă de Suintest, considerând şi că posibilul debit este prescris, relaţia comercială având loc în urmă cu peste trei ani. „Nu prea ştiu ce să spun despre această acţiune pentru că abia acum aflu de la dumneavoastră despre ea. Am primit o factură de la ei cu nişte penalităţi de peste 70.000 lei, de la o relaţie comercială pe care am avut-o cu ei prin 2012. Aşa zis-ul debit ar fi de 7000 lei, iar penalităţile de zece ori mai mari. Eu le-am trimis factura înapoi deoarece nu consider că e debit pentru că nu am avut practic un contract, eu cel puţin nu am niciun contract. Tranzacţiile dintre noi la acea vreme au fost mult mai mari, suma de 7000 fiind un rest de achitat din punctul lor de vedere. Nouă ne arsese abatorul şi am cumpărat nişte carcasă de la Suintest, dar ei le-au transportat în nişte condiţii nu tocmai corecte, astfel că nişte marfă s-a pierdut. Îmi voi suna juristul şi avocatul şi vedem ce se întâmplă, nu mă aşteptam să se ajungă la asta. Ştiţi cum e, când altuia îi merge bine...”, a comentat acţiunea Vasile Pleşca, patronul Ava Star.
 
 
Reclamantul are probleme grave
 
 
Societatea Ava Star a fost înfiinţată în anul 1994, iar din 1999, de când există publice ultimele date financiare, fiecare an a fost terminat pe profit. Rezultatele economice arată o creştere treptată a activităţii şi investiţiilor din firmă, iar anul 2014 nu dădea deloc semne că firme fostului consilier PSD din Paşcani ar avea probleme. Anul trecut, firma a obţinut cele mai bune rezultate economice din istorie, respectiv o cifră de afari de peste 90 milioane lei, în creştere cu 11,4 milioane lei faţă de 2013, şi un profit de 2,36 milioane lei, triplu faţă de anul precedent. De asemenea, Pleşca a mai angajat în 2014 peste 20 de salariaţi şi a achitat datorii de 1,9 milioane lei, la finalul anului datoriile totale însumând 16,86 milioane lei. De cealaltă parte, societatea gălăţeană, înfiinţată în anul 2003 de inginerul Marius Prună, traversează o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, în februarie anul trecut cerându-şi insolvenţa. Ultimele rezultate financiare ale societăţii care se ocupă cu creşterea porcinelor şi comercializarea de furaje pentru animale arată semne slabe de redresare, mai ales că firma are datorii acceptate către creditori de peste cinci milioane de euro, deşi cererea a fost de peste 16,5 milioane euro, potrivit tabelului preliminar de creanţe.
 
Export în Grecia, Ungaria sau Hong Kong
 
 
În prezent, încă se derulează termene pentru rezolvarea contestaţiilor unor creditori nemulţumiţi de refuzul înscrierii datoriilor la masa credală, în vederea definitivării tabelului de creanţe. Potrivit propriului site, firma Ava Star a început ca o afacere de familie în localitatea Liteni din Suceava, unde în prezent este deschis un punct de lucru, iar apoi s-a extins în ţară, în ultimii ani produsele firmei ajungând în export în ţări ca Grecia, Ungaria sau Hong Kong. Cu peste 120 de angajaţi, Ava Star are un abator cu o capacitate de producţie de 150 bovine/zi şi 500 porci/zi, o capacitate de tranşare şi ambalare de cinci tone/zi, un tunel de congelare rapidă de cinci tone/zi şi depozite frigorifice pentru 200 tone. Vasile Pleşca este unul din consilierii locali din mandatul 2004-2008 chemaţi să dea declaraţii în dosarul instrumentat de DNA, referitor la votarea unor hotărâri de Consiliu Local prin care au fost anulate datorii ale firmei AgroComplex Paşcani, deţinută de primarul în funcţie Dumitru Pantazi, la bugetul local. După ce s-a zvonit că aceşti consilieri ar putea fi traşi la răspundere, deşi hotărârile au primit aviz de legalitate, Pleşca a decis să renunţe la mandatul său, după ce în ianuarie renunţase la funcţia de preşedinte al Comisiei de Urbanism, nemulţumit că cererile păşcănenilor aşteaptă prea mult până să fie soluţionate.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.