Firmele care au fraudat statul nu vor mai putea participa la licitaţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Firmele care au fraudat statul nu vor mai putea participa la licitaţii

GALERIE
cristian ghinea
  • cristian ghinea
- +

Guvernul intenţionează să creeze o listă neagră cu societăţile care au adus prejudicii fondurilor publice. Anunţul a fost făcut ieri de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.(FOTO)

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat ieri, la Digi 24, că în Guvern se analizează posibilitatea introducerii unei "liste negre" a firmelor care au prejudiciat statul şi care nu ar mai avea dreptul să participe la licitaţii publice, însă a precizat că măsura ar putea fi contestată, deşi legea o permite. "Am avut o discuţie cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice. Cred că soluţia la care trebuie să recurgem este să facem aceste <<liste negre>> cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai trebui să fie primite la licitaţii, doar că din punct de vedere juridic este contestabil", a spus ministrul. Ghinea a explicat că ar putea apărea contestaţii din două direcţii: de la Consiliul Concurenţei, care ar putea decide că măsura este neconcurenţială, şi din instanţă. Tocmai de aceea, a prezentat această idee la nivelul Guvernului, unde se fac acum analize. "Este o situaţie atât de gravă încât să recurgem la aceste măsuri care sunt, într-adevăr, extraordinareţ Răspunsul meu este da. (...) Am avut o discuţie la nivel de Guvern şi a urmat să fie analizate soluţiile tehnice şi juridice", a adăugat Ghinea.

 
Rată de absorbţie de 80%
 

Ghinea, a mai declarat că de la 1 noiembrie 2015 şi până în august rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu 20%, precizând că se aşteaptă ca în martie 2017 exerciţiul fianciar pentru perioada 2007-2013 să fie încheiat cu o rată de 80%. ”Au intrat în ţară de când Dacian Cioloş este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intraţi efectiv în ţară, absorbţie pe exerciţiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbţie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbţie salt de la 1 noiembrie până la 8 august anul acesta. Adică Ponta l-a lăsat la 58%, noi l-am dus încă 20% în plus”, a spus Ghinea, la Digi24. El a mai spus că estimează ca la finalul acestui ani în România să fie cheltuiţi 3,4 miliarde de euro din fonduri europene.

”Probabil că vor fi 3,4 miliarde (n.r. - euro) estimăm. Dar finalul lui 2016 nu este atât de importat cât e martie 2017. În martie 2017 este data la care ar trebuie să închidem programele operaţionale 2007-2013. Scenariul pe care lucrăm acum e o rată de absorbţie de 80%. Deci să închidem pe 80% rata de absorbţie. Se poate face dacă păstrăm ritmul în care să emitem facturi la Comisia Europeană. Asta e pe închidere”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene. Ghinea a explicat că în acest moment ne aflăm între două exerciţii financiare, adică 2007-2013 şi 2014-2020. ”Pentru exerciţiul nou e important şi proiecte lansăm şi de asta vă spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. - miliarde euro) de când am venit eu. Altele mau fost lansate de doamna Aura Răducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reuşit sp lansez şapte miliarde din 13”, a mai spus Ghinea.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.