anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Firmele ieşene au raporat anul trecut afaceri totale de 6,4 miliarde de euro

GALERIE
firme Iasi
 • firme Iasi
- +

Faţă de anul precedent societăţile locale au avut o cifră de afaceri mai mică cu 2,5%. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de firmele din IT&C 10,72%, iar cea mai mare scădere companiile din Turism şi restaurante -13,79%, conform „Breviarului Economic al Judeţului Iaşi” realizat de Camera de Comerţ şi Industrie.

 

Firmele din judeţul Iaşi au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de 6,4 miliarde de euro. Aşa arată „Breviarului Economic al Judeţului Iaşi” o publicaţie realizată de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Evoluţia procentuală a cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019, structurată pe principalele domenii de activitate, se prezintă astfel: IT&C +10,72%, Construcţii +9,38%, Comerţ +3,50%, Servicii -3,43%, Industrie -11,20%, Agricultură -17,19%, Turism şi restaurante -32,07%. În privinţa numărului mediu de angajaţi la nivelul societăţilor comerciale active, aceasta a înregistrat o scădere cu 2,70% faţă de anul precedent, evoluţia pe domenii fiind următoarea: Construcţii +17,56%, IT&C +3,00%, Comerţ -2,84%, Servicii -3,93%, Industrie -10,07%, Agricultură -10,46%, Turism şi restaurante -13,79%.

La nivelul societăţilor comerciale cu sediul social în judeţul Iaşi, din analiza raportărilor financiare aferente anului 2020 rezultă că au fost 18.763 de firme active (cifră de afaceri diferită de 0), ceea ce înseamnă o creştere cu 8,88% faţă de anul precedent, acestea însumând o cifră de afaceri de 6,4 mld. euro (în scădere cu 2,32%) şi 106.785 salariaţi (în scădere cu 2,70%).

„Chiar dacă, în ansamblul său, economia locală a avut o scădere de aproximativ 2,5%, lucrurile diferă mult când analizăm fiecare domeniu de activitate: de la o creştere cu 10-11% a cifrei de afaceri din IT&C, până la o scădere cu 32% în HoReCa. Poate că unii ar fi tentaţi să spună că «ar fi putut fi mai rău», dar nu putem ignora faptul că în spatele fiecărui procent şi în dreptul multor firme se află dificultăţile reale prin care au trecut: venituri diminuate, întreruperi de activitate, disponibilizări de personal, dificultăţi în aprovizionare şi desfacere etc”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Domeniile de activitate în care au fost grupate firmele din punct de vedere statistic sunt: Industrie, IT&C, Agricultură, Construcţii, Comerţ, Servicii, Turism şi restaurante.

Statistica include societăţile comerciale înmatriculate (cu sediul social) pe raza judeţului Iaşi, care au depus bilanţ până la începutul lunii iulie. „În Breviar, procesăm şi agregăm date din mai multe surse, pe care le transpunem sub forma unor infografice sugestive, pentru a fi mai rapid şi mai uşor de parcurs. La ultimele ediţii, pentru a evidenţia dinamica şi tendinţele, ne-am raportat la anul 2008 ca fiind anul premergător crizei anterioare care s-a manifestat în plan intern” a detaliat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Breviarul economic este disponibil şi poate fi consultat, în detaliu, online pe site-ul Camerei de Comerţ, www.cciasi.ro. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.