De Business

Punem punctul pe știi

Firmele IT locale se asociază în grupul anti-giganţi „Made in Iaşi”. 30.000 de ieşeni recrutaţi de marile corporaţii, doar 1.000 de cele locale

miercuri, 20 iulie 2022, 01:50
6 MIN
 Firmele IT locale se asociază în grupul anti-giganţi „Made in Iaşi”. 30.000 de ieşeni recrutaţi de marile corporaţii, doar 1.000 de cele locale

„Conducerea mare de la Amazon nici nu ştie probabil că există oraşul Iaşi. (…) Dar nu au scrupule în încercarea de a ne recruta oamenii”, spune fondatorul grupului.

Atenţie, ieşeni, IT-iştii se organizează! În dorinţa de a câştiga reprezentativitate în faţa autorităţilor, dar şi de a face trecerea de la statutul lor de furnizori de servicii IT, la cel de creatori de produse, mai multe firme ieşene din domeniul tehnologiei informaţiilor au decis să se unească într-o asociaţie, numită „Made in Iaşi”. Astfel, vor putea dezvolta proiecte comune, vor face schimb de informaţii şi, mai ales, vor putea propune autorităţilor proiecte de dezvoltate locală.

„Gândiţi-vă la Amazon!”, este invitaţia-argument lansată de Andrei Dănilă, fondatorul companiei IT din Iaşi Code 932, care vorbeşte despre necesitatea înfiinţării asociaţiei de IT „Made in Iaşi”:

„Conducerea mare de la Amazon nici nu ştie probabil că există oraşul Iaşi. Dacă aici are loc un eveniment care nu este despre recrutare, oamenii de aici ai multinaţionalelor spun clar, «nu avem bani de investit în comunitatea locală». Au mâinile legate. Dar nu au scrupule în încercarea de a ne recruta oamenii. Nu e ca şi cum vreuna dintre multinaţionalele din Iaşi, vai, protejează într-un fel mediul de business, nu”.

În schimb, cred antreprenorii din IT-ul local, dacă ar fi la nivel de autorităţi un plan prin care ar obliga multinaţionalele să aloce un buget pentru susţinerea unor proiecte locale, probabil că s-ar obţine rezultate. Iar acest rol i-ar putea reveni asociaţiei „Made in Iaşi”.

„Nu putem noi, firmele de IT din Iaşi să mergem individual la Primărie”

Ideea asociaţiei a pornit de la Andrei Dănilă, care spune că nu-i place să reinventeze roata, aşa că a studiat modelul ţărilor occidentale, în care fondatorii de firme se grupează în asociaţii, pe zone geografice şi pe industrii, pentru a putea să facă schimb de cunoştinţe, să lucreze la proiecte comune, să conceapă planuri comune de dezvoltare atât a afacerilor, cât şi de dezvoltare a zonei în care se află, şi să poată să fie reprezentaţi în faţa unor instituţii publice.

“Pentru că nu putem noi, firmele de IT din Iaşi să mergem individual la Primărie. Cine? Ne adunăm 60 de oameni şi mergem la Primărie? Plus că trebuie să aliniezi păreri, trebuie să aliniezi priorităţi”.

O parte dintre antreprenorii locali din IT au ajuns deja la maturitate de afaceri. Au în jur de 40 de ani, şi-au înfiinţat firmele în urmă cu 10-15 ani şi au înţeles că puterea vine din unire.

“Ne dăm seama că marea majoritate a businessurilor de succes din lume sunt asociative, s-au unit ăla cu ăla, cu ăla, cu ăla, toţi având interese într-un anumit domeniu şi au crescut ceva uriaş. Pentru că ceva care deservea o nevoie, acum deserveşte cinci nevoi, sau 50. Am înţeles că jucătorii mari niciodată nu se ceartă între ei, ci lucrează împreună. Cred foarte tare că mai multe entităţi împreună pot să realizeze net mai multe lucruri decât entităţile alea luate separat. Ei lucrează împreună într-un mod transparent. Visul tău nu trebuie să fie egal cu visul meu. Atâta timp cât ele merg în aceeaşi direcţie, împreună o să mergem mai rapid”, a adăugat Andrei Dănilă.

Iniţiatorii „Made in Iaşi” au privit apoi spre modelul oferit de Polonia şi au înţeles că firmele ieşene care oferă servicii de IT ar putea foarte bine să îşi cumpere serviciile unele de la altele.

“În momentul în care încerci să lucrezi cu o firmă din Polonia, dacă are alternativă polonă, el îl preferă pe ăla, chiar dacă serviciile sunt mai slabe. Au componenta asta patriotică foarte bună şi gândesc macro. Degeaba explodează în Iaşi Code 932, dacă e singura companie din Iaşi care se dezvoltă. Trebuie să fie un ecosistem, trebuie să fie 80 de companii care explodează toate în Iaşi”.

Ideea a apărut în urmă cu 4 ani

De fapt, primele colaborări şi discuţii pe tema unirii într-o asociaţie a firmelor din IT-ul ieşean au apărut în urmă cu 4 ani, „şi de când colaborăm, toţi – şi acum chiar toţi – am crescut mai rapid decât am fi crescut individual”. Colaborarea la care se referă Andrei a început cu puţin timp înainte de declanşarea pandemiei de Covid 19. Izolarea în case sau birouri i-a unit însă într-o primă întâlnire pe Zoom, dedicată exclusiv acestei teme.

“Atunci ne-am adunat vreo 45 de firme şi am prezentat conceptul. Nu a zis nimeni că nu vrea să participe. Dimpotrivă, după aceea am început să primesc emailuri prin care eram rugat să îi iau în considerare şi pe alţii”. Între timp, firme care au legături conexe cu IT-ul – din marketing, relaţii publice, resurse umane, vânzări, şi-au exprimat intenţia de a se alătura grupului „Made in Iaşi”.

Iar Andrei Dănilă spune că, din toamnă cel mai probabil, „Made in Iaşi” va deveni, juridic, funcţional.

“Suntem prea mici. Suntem prea puţini. Şi când spun «suntem» mă refer la comunitatea de oameni de afaceri în IT din Iaşi, care au business-uri cu acţionariat local”, explică fondatorul Code 932: “În Iaşi există peste 30.000 de oameni care lucrează în IT, dar în companiile private, deţinute de ieşeni, sunt o mie. Din 30 şi ceva de mii de angajaţi din IT, doar o mie aduc profit aici, la Iaşi”. În plus, spune că în acest moment Iaşul este un centru outsourcing în IT când, de fapt, valoarea adăugată există atunci când creezi produse: „Tot ce vine din afară, vine cu reţetă, aici doar se execută. Bine, când zic «toţi», «toate», mă refer la majoritatea, procentual vorbind”.

„Made in Iaşi” aşteaptă hotărârea de înfiinţare de la Judecătorie

“Momentul oficial al înfiinţării va fi atunci când primim hotărârea de la Judecătorie, dar momentul zero e acum patru ani, când am avut primele discuţii şi ne-am adunat mai multe firme de IT”.

Iar evenimentele din cadrul Festivalului Romanian Creative Week i-au adus pe câţiva dintre “unioniştii” IT-ului ieşean în legătură cu specialişti din Cluj şi din Bucureşti.

“Ei sunt cu câţiva paşi înaintea noastră şi ne-au asigurat de sprijinul lor total, oamenii având deja proiecte de nişte milioane de euro desfăşurate prin clusterul de la Cluj sau de la Bucureşti. Eu am pornit la drum în cadrul festivalului Romanian Creative Week ştiind că multinaţionalele nu se vor implica”.

Cu toate acestea, spune Dănilă, Iaşul a avut noroc cu companiile multinaţionale care au venit aici, pentru că piaţa muncii nu ar fi putut să absoarbă sau să atragă un număr atât de mare de angajaţi fără aceste companii globale, iar cei peste 30.000 de IT-işi din Iaşi s-ar afla astăzi în cu totul alte ţări sau oraşe:

“Dar e momentul să le zicem «OK, mulţumim frumos, it’s fine, ne-aţi ajutat, dar hai să începem un plan în care şi voi la un moment dat o să vreţi să plecaţi»„. Iar ce va rămâne în urmă, va fi „Made in Iaşi”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii