De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Firul divin”, disecat de medicii specialiști ieșeni: O aberație. „Nu vreau să-mi amintesc câte mame mureau cândva la naștere”

sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 05:34
7 MIN
 „Firul divin”, disecat de medicii specialiști ieșeni: O aberație. „Nu vreau să-mi amintesc câte mame mureau cândva la naștere”

Una din declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu, aflat pe primul loc în turul 1 al alegerilor prezidențiale, este că nașterea prin cezariană reprezintă o tragedie, susținând că astfel se rupe „firul divin”. În urma acestei afirmații, reporterii Ziarului de Iași au discutat cu mai mulți medici specialiști din Iași, pentru a afla dacă este vreun adevăr aici, fie el și parțial

Medicii spun că nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, nu influențează legătura dintre mamă și copil. Deși medicii recunosc că nu înțeleg semnificația exactă a afirmațiilor candidatului, au subliniat că există situații în care cezariana este indispensabilă, pentru a salva atât viața mamei, cât și pe cea a copilului. „Dacă viitoarea mamă este manipulată de genul în care nu poți să naști decât prin cezariană, cum nasc astăzi în România peste 90%, este o tragedie. Știți de ce? Pentru că se rupe firul divin. Mai mult, tu consideri și accepți că peste 90% sunt bolnave”, a afirmat Călin Georgescu ​​în cadrul unui interviu acordat în luna mai 2024.

Prof. Dr. Maria Stamatin: „Eu nu vreau să mă întorc înainte de 1990”

Prof. Dr. Maria Stamatin, medic primar în Pediatrie și Neonatologie, coordonator al Departamentului Mama și copilul din cadrul grupului medical Arcadia, a subliniat importanța nașterii prin cezariană în anumite situații, explicând că aceasta poate salva viața mamei și a copilului. Ea a menționat că există cazuri în care intervenția de urgență prin cezariană este absolut necesară.

„Eu nu vreau să mă întorc înainte de 1990, când nașterea prin cezariană se făcea doar cu indicații medicale majore. Adică mama prezenta o patologie care impunea cezariana și nici atunci nu era mereu aplicată, pentru că ne temeam de statistici și eram «trași de urechi» de regimul vremurilor de atunci. Nu vreau să-mi amintesc câte mame au murit la naștere din cauza hemoragiilor masive sau din alte motive, deoarece nu s-a intervenit la timp cu o cezariană. De asemenea, au fost numeroși copii născuți fie morți, fie cu asfixie severă. Noi, neonatologii, am reușit uneori să-i salvăm pe moment, dar, pe termen lung, aceștia au rămas cu sechele neurologice pentru toată viața.

Sigur, există și cezariana la cerere, așa-numita cezariană electivă, iar o femeie, dacă dorește să nască prin cezariană, trebuie să aibă dreptul să o facă. Ca medic sau ca reprezentant al societății civile, nu pot să mă opun dorinței unei mame. Indiferent de modul în care își aduce copilul pe lume,  natural sau prin cezariană, aceasta este alegerea ei. În ceea ce privește afirmațiile legate de «firul divin», sincer, nu știu la ce se referă”, a declarat Prof. Dr. Maria Stamatin.

Prof. Dr. Maria Stamatin, medic primar în Pediatrie și Neonatologie

Modul de naștere, fie natural, fie prin cezariană, nu influențează dragostea unei mame pentru copilul său

Medicul a explicat că „Ora de aur” reprezintă momentul esențial al conexiunii imediate între mamă și copil, dar acest proces poate avea loc și la două ore după naștere, în funcție de starea mamei. El a subliniat că modul de naștere, fie natural, fie prin cezariană, nu influențează dragostea unei mame pentru copilul său. De asemenea, medicul a evidențiat că nașterea naturală oferă avantajul unei recuperări mai rapide pentru mamă, însă a subliniat că există situații în care cezariana este absolut necesară. Aceasta poate fi de urgență, pentru salvarea vieții, sau electivă, la cererea mamei.

„Nașterea și venirea pe lume a unui copil este un miracol, iar indiferent dacă acesta vine pe lume natural sau prin cezariană, copilul va intra într-o familie care îl va iubi necondiționat. Nu contează dacă este născut prin cezariană sau natural. Nu înțeleg la ce se referă afirmațiile despre «firul divin». N-am întâlnit mame care să-și abandoneze copiii după naștere doar pentru că au născut prin cezariană. Nu, chiar nu înțeleg. În toată experiența mea de 40 de ani, dacă o femeie nu dorește să nască natural, deși ca medic recomand acest lucru, am văzut situații în care s-a ajuns oricum la cezariană din cauza complicațiilor apărute în timpul nașterii. Până la urmă, mama alege ceea ce este mai bine pentru ea și pentru copilul ei”, a explicat medicul.

Referitor la afirmația candidatului că indicele de cezariană în România ar fi de 90% din nașteri, medicul a precizat că acest lucru nu este adevărat. Conform spuselor sale, indicele de cezariană în România este de aproximativ 45-50%.

Prezența cordonului ombilical cu circulară este un factor care impune intervenția prin cezariană

Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială, a explicat că există multiple patologii care impun alegerea cezarianei încă de la început. Printre acestea se numără femeile cu o condiție fizică care nu le permite să nască natural, cum ar fi cele cu un bazin foarte îngust, dar și paciente cu diverse patologii care contraindică nașterea vaginală. De asemenea, în timpul sarcinii pot apărea probleme precum suferința fetală, fătul mare, sarcina multiplă sau prezentarea pelviană, cazuri în care se optează de la început pentru cezariană. În plus, prezența cordonului ombilical cu circulară este un alt factor care impune intervenția prin cezariană.

„Eu sunt îngrijorată și mă gândesc la această declarație în privința colegilor medici, pentru că ei, desigur, vor avea aceeași atitudine și în cazul în care se recomandă cezariană, o vor practica. Dar problema este că nicio manevră nu poate fi făcută asupra unei femei fără acordul acesteia. Și îmi este teamă de impactul pe care această declarație îl va avea asupra femeilor foarte religioase care probabil vor înțelege că doar nașterea naturală respectă principiile lor religioase și că este un păcat să faci cezariană. Adică, pe mine această declarație m-a șocat. Cred că, într-adevăr, în nicio țară nu știu să fi făcut vreun politician o asemenea declarație. Această declarație mă duce cu gândul la lucruri foarte grave, precum interzicerea totală a avortului, interzicerea utilizării contracepției, și în această situație, apariția unui număr mare de sarcini nedorite. Deci, ne întoarcem la restricționarea democrației, la uciderea democrației pe care am câștigat-o atât de greu. Și apropo de întreruperea lanțului cu divinitatea, momentul unei cezariene, mă întreb ce părere are acest candidat la președinție despre fertilizarea in vitro, pentru că, sigur, este o sarcină care nu apare într-un mod natural, ci după multe încercări, fiind vorba despre sarcini dorite, urmărite, de familii care nu reușesc să aibă copii. Deci, probabil că și fertilizarea in vitro ar fi condamnată, pentru că nu este conform voinței domnului. Este o atitudine complet misogină care privează femeia de drepturile elementare pe care le-a câștigat acum 35 de ani. Eu îmi amintesc de prima mea gardă, când a fost o femeie care își făcuse un avort empiric, deoarece erau întrerupte chiuretajele pe atunci. A fost operată de urgență, i s-a făcut histerectomie, sângera foarte tare și a murit pe masă. Deci, printre primele mele imagini pe care le țin minte din spital, au fost cu acelea cu femeia moartă într-o baltă de sânge”, a declarat Dr. Cațighera.

Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială

Legătura dintre mamă și copil este, fără îndoială, puternică și indiscutabilă, iar afirmațiile referitoare la acest subiect sunt eronate și greu de explicat

Prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, subliniază că bucuria nașterii unui copil este imensă, iar legătura dintre copil, mamă și familie este cu adevărat specială. Indiferent dacă nașterea este naturală sau prin cezariană, contribuția genetică a ambilor părinți este esențială în obținerea unui copil sănătos, iar acest lucru reprezintă un vis pe care multe femei îl doresc. Medicul afirmă că cei care lucrează în domeniul fertilizării în vitro au satisfacția de a vedea cupluri fericite în urma procedurii, urmărind evoluția sarcinii de la stadiul de blastocist, cu câteva zeci de celule, până la naștere.

„Este o exprimare eronată din punct de vedere medical și suntem convinși că exprimări de genul acesta nu se vor mai face, deoarece nașterea reprezintă un miracol al naturii, un motiv de bucurie pentru medici, asistente și, bineînțeles, pentru familie. Este foarte greu de înțeles la ce s-a gândit domnia sa, pentru că evoluția intrauterină a unui făt creează legături între copil și mamă cu totul și cu totul deosebite și speciale, legături care nu pot fi afectate indiferent de modul în care se produce nașterea. Din fericire, cezariana, ca operație, a salvat mii de vieți, atât ale nou-născuților, cât și ale mamelor, având în vedere multiplele indicații medicale care impun nașterea doar prin cezariană”, a precizat medicul.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie

Prof. dr. Mircea Onofriescu afirmă că, deși există un exces de indicații pentru operația cezariană, acest lucru se datorează temerilor legate de acuzațiile de malpraxis, având în vedere impactul asupra prognosticului matern și fetal. Medicul spune că una dintre obligațiile corpului medical este să modifice legea malpraxisului, care în prezent este defavorabilă și anacronică, comparativ cu reglementările din alte țări ale Uniunii Europene sau din Statele Unite. Acesta subliniază că, în acest context, corpul medical trebuie să se mobilizeze și să inițieze schimbarea acestei legi. De asemenea, medicul explică faptul că medicina defensivă este o realitate în multe specialități, dar cu atât mai mult în obstetrică și ginecologie, ceea ce a dus la un număr crescut de nașteri prin cezariană. Cu toate acestea, legătura dintre mamă și copil este, fără îndoială, puternică și indiscutabilă, iar afirmațiile referitoare la acest subiect sunt, în opinia sa, eronate și greu de explicat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii