Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Firul roşu care leagă traficanţii români din Kosovo, cocaina găsită accidental în Delta Dunării şi atentatul din Arad

GALERIE
Dragoş_Tudorache
  • Dragoş_Tudorache
- +

Ne ştim interlopii, fiecare din cartierul în care trăim, iar când îi vedem pe liderii lor cot la cot cu politicieni importanţi sau cu poliţişti ne întrebăm cum am putea spera că vom scăpa vreodată de ei şi de acest vierme care roade societatea din interior – criminalitatea organizată.

În anii 2000, traficul de persoane a explodat în Kosovo, iar majoritatea victimelor erau din România şi Republica Moldova, semn că reţelele îşi aveau originea în România. Au trecut două decenii şi suntem în continuare în topurile europene la acest capitol, dar nu luăm măsurile corecte şi, paradoxal, nici măcar nu punem presiune publică pe autorităţi, aşa cum nu mai discutăm nici despre cele aproape două tone de cocaină descoperite accidental în Delta Dunării sau despre atentatul de la Arad.

De 30 de ani, lipseşte voinţa politică de a combate cu adevărat criminalitatea organizată, pentru că dacă ar exista această voinţă, am vedea rezultatele.

„Crima organizată, în orice fel s-ar manifesta ea, ne mănâncă din interior ca societate şi ne afectează vieţile fiecăruia dintre noi (…) Atunci când statul, sau instituţiile lui, sau anumiţi funcţionari devin parte din aceste reţele infracţionale şi sunt cei care cauţionează sau garantează funcţionarea unei astfel de reţele de crimă organizată, asta nu mai e doar o chestiune de incapacitate sau lipsă de voinţă a statului, ci devine un element de complicitate în crima organizată. Iar asta e o chestiune foarte gravă.

Şi totul depinde de atenţia pe care o acordăm noi găsirii de soluţii. Pentru că dacă nu ne mai pasă de toate astea, atunci nu ne pasă nici că avem politicieni cărora nu le pasă de ele. Lucrurile se leagă”, declară Dragoş Tudorache, fost judecător, fost reprezentant în Misiunea ONU din Kosovo şi în OSCE, coordonatorul Facilitaţii Schengen pentru România si Bulgaria (2007-2009), fost ministru de Interne, iar în prezent europarlamentar REPER, într-un interviu pentru PRESShub.

Mie mi se pare că trebuie să conteze pentru fiecare dintre noi. Şi nu strict doar din perspectiva umană, a suferinţei pe care victimele traficului le suportă, ci pentru că e bine să înţelegem că, indiferent care este produsul ei (că e trafic de persoane, că e trafic de droguri, că e trafic de arme, că e cămătărie) crima organizată, în orice fel s-ar manifesta ea, ne mănâncă din interior ca societate şi ne afectează vieţile fiecăruia dintre noi, chiar dacă nu întotdeauna vizibil, dar vulnerabilizează statul, instituţiile lui. Iar un stat slab nu ne poate oferi serviciile de care avem nevoie noi ca şi cetăţeni.

Prin urmare, eu cred că ar trebui să ne preocupe subiectul. E drept, el a dispărut inclusiv din dezbaterea publică şi e un mister şi pentru mine de ce s-a întâmplat asta.

„Mă mai surprinde şi faptul că nu discutăm cum anume au ajuns tonele de cocaină în Delta Dunării şi nici până în ziua de azi noi nu ştim ce s-a întâmplat cu acea anchetă. Mă mai surprinde şi faptul că a trecut un an şi jumătate de la explozia unei maşini în centrul unui oraş ca Aradul, în plină zi, şi în continuare habar nu avem cine a fost responsabil, pentru că în mod evident acolo a existat un substrat care, după părerea mea, ţine şi de crima organizată. Spun asta pentru că altfel e imposibil să pui la cale un asemenea atentat dacă nu te bazezi pe nişte legături pe care le ai în toate mediile implicate într-un astfel de context. Sunt situaţii foarte grave care au dispărut complet din dezbaterea publică şi eu cred că asta nu e bine pentru că sunt chestiuni care ar trebui să ne preocupe pe toţi fiindcă ne afectează pe toţi”, arată Dragoş Tudorache.

Cititi interviul integral pe presshub.ro

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri