anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Procesul unui evazionist care abia îşi sărbătorise majoratul

Fiscul a cerut 155.000 de lei, judecătorii au decis 58.000, iar inculpatul a achitat 5.000

GALERIE
evaziune
 • evaziune
- +

Un tânăr din Hârlău, absolvent de studii gimnaziale, şi-a făcut firmă doar ca să poată înşela statul. Nici măcar nu s-a obosit să falsifice facturi, aşa cum procedează alţi evazionişti. Tribunalul i-a "premiat" iniţiativa cu o condamnare la închisoare.

Fost Stănescu, Nicuşor Moldovan şi-a înfiinţat în noiembrie 2011 o societate având ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor. La acea dată având doar 19 ani, Moldovan era administratorul şi singurul asociat al firmei. În mai 2012, tânărul a depus la Direcţia Regională a Finanţelor declaraţia 394, referitoare la livrările şi achiziţiile efectuate, necesară regularizării TVA.

Declaraţia cuprindea trei facturi, emise chipurile de trei furnizori diferiţi, cu o valoare totală de aproape o jumătate de milion de lei. Facturile respective nu au putut fi găsite ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, Moldovan susţinând că nu mai găseşte evidenţa contabilă a firmei. Presupuşii furnizori ai lui nu depuseseră declaraţii fiscale pentru perioada respectivă, concluzia fiind că tranzacţiile nu existaseră. Prejudiciul calculat a fost de 58.370 lei, reprezentând TVA încasată necuvenit.

Dosarul a fost trimis în instanţă la începutul lunii iulie 2020. La primul termen, cauza a fost amânată pentru a permite inculpatului să-şi angajeze un avocat şi să achite prejudiciul. La termenul următor, Moldovan şi-a recunoscut fapta şi a promis că va plăti Fiscului cei 58.370 lei datoraţi. Pe parcursul procesului, reprezentanţii Finanţelor au recalculat prejudiciul la 155.360 de lei, luând în calcul şi operaţiuni contabile ale firmei neincluse în rechizitoriul procurorilor. Aceste pretenţii au fost respinse de judecători, care s-au raportat doar la prejudiciul calculat iniţial. Din acesta, Moldovan a plătit în două rate doar 5.000 de lei.

Gestul de a plăti parţial prejudiciul a fost totuşi apreciat de magistraţii Tribunalului, care au decis aplicarea unei pedepse orientate se minimul legal. Tânărul a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. De asemenea, timp de doi ani, el nu va mai avea dreptul de a administra vreo firmă. Sentinţa nu a fost pe placul Fiscului, care a contestat-o. Curtea de Apel a început ieri reanalizarea dosarului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.