Fiscul a lăsat armata franceză fără pantaloni de uniformă. Pentru că în mașina care trebuia să transporte îmbrăcămintea nu încăpeau toți pantalonii, un transportator a încărcat o parte din marfă într-un al doilea vehicul. Urmarea a fost confiscarea de către Fisc a 866 de perechi de pantaloni.
Povestea celor 11.052 perechi de pantaloni
În ianuarie anul trecut, SC Motexco SRL preluase de la un partener bulgar din Gabrovo 11.052 perechi de pantaloni de uniformă, destinați armatei franceze. Conform plângerii adresate ulterior de firmă Judecătoriei ieșene, marfa nu încăpuse în totalitate într-o singură mașină, așa că fusese necesară folosirea a două vehicule. Totuși, fiind vorba de un singur lot de marfă, firma solicitase emiterea unui singur cod UIT, pentru introducerea în țară a celor 11.052 perechi de pantaloni.
Lucrurile nu au fost văzute la fel de inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În cadrul unui control efectuat la punctul de lucru din Suceava al firmei, ei au constatat două încălcări ale legii. În primul rând, firma introdusese în țară 10.166 perechi de pantaloni, dar declarase 11.052 perechi. Pentru aceasta, primise un avertisment. În al doilea rând, firma introdusese în țară 886 perechi de pantaloni, fără a deține cod UIT, deci fără a le declara. Și această abatere a fost sancționată cu un avertisment. În plus, a fost dispusă confiscarea sumei de 50.186 lei, contravaloarea celor 886 perechi de pantaloni. Aceeași poziție a fost reafirmată de reprezentanții Fiscului și în fața instanței, atunci când Motexco SRL a contestat sancțiunile.
Fiscul, nevoit să achite cheltuielile de judecată
Magistrații Judecătoriei au apreciat că ambele părți aveau dreptate. Atunci când a constatat că marfa nu încape într-o singură mașină, firma ar fi trebuit într-adevăr să solicite emiterea a două coduri UIT. În această privință, legea era clară și nu admitea interpretări. Pe de altă parte, instanța avea dreptul să se pronunțe asupra proporționalității sancțiunii cu fapta săvârșită. Statul putea să instituie măsura complementară a confiscării bunurilor nedeclarate în vederea combaterii fraudei. Câtă vreme însă inspectorii fiscali aplicaseră pentru abateri doar simple avertismente, era clar că apreciaseră că faptele nu erau grave. În acest caz, confiscarea mărfii era o măsură mult prea dură pentru o încălcare ușoară a legii. La urma urmei, firma declarase toți pantalonii cumpărați din Bulgaria. „Instanţa consideră că fapta nu a fost comisă dintr-o vădită desconsiderare a dispoziţiilor legale, ci mai curând din neglijenţă, nefiind probată o perseverenţă o petentului în săvârşirea de fapte contravenţionale similare. Instanţa reţine că sancţiunea complementară este disproporţionată faţă de circumstanţele concrete ale faptei. În consecinţă, instanţa va admite în parte plângerea contravenţională, în sensul că va înlătura sancţiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor nedeclarate”, au conchis judecătorii.
Fiscul a fost obligat și la plata a 3.020 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Sentința Judecătoriei nu este însă definitivă. Fiscul a contestat-o, urmând ca decizia finală să fie luată de magistrații Tribunalului.
Publicitate și alte recomandări video