Fiscul de la Chișinău, atribuţii de urmărire penală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Crochiuri economice

Fiscul de la Chișinău, atribuţii de urmărire penală

GALERIE
Fisc Chisinau
  • Fisc Chisinau
- +

În Republica Moldova, agenția guvernamentală abilitată cu colectarea şi administrarea veniturilor fiscale o reprezintă Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Acesta funcționează în cadrul Ministerului Finanțelor, constituind o structură unică a autorității fiscale naționale cu competență la nivelul întregului teritoriu al țării. La nivel central, personalul instituției are în responsabilitate ”aspectele metodologice, de suport, gestiune, control, arierate, investigații și urmărire penală”; probleme precum asistența juridică și oferirea de servicii contribuabililor la nivel local intră în competența personalului din cele patru regiuni de administrare fiscală (Nord, Sud, Centru și Municipiul Chişinău) (https://sfs.md/ro/istoria-sfs).

Încercându-se unele formule de combatere mai eficientă a evaziunii fiscale, de anul acesta Serviciului i s-au acordat prin lege atribuţii de urmărire penală. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, a fost creată Direcția generală administrare fiscală antifraudă (DGAFA), atribuindu-se funcțiile de urmărire penală și activitate specială de investigație pentru unele infracţiuni având conținut economic, prevăzute de Codul penal.  Evident, personalul SFS va ancheta astfel de infracțiuni sub supravegherea procurorului. Despre constatările în materie de infracționalitate financiar-fiscală din statul vecin, ne formăm o imagine lecturând un raport special vizând primul semestru al anului în curs.

Astfel, în acest interval de timp ”SFS a constatat prin întocmirea proceselor verbale de constatare a infracțiunilor, 58 cazuri de infracțiuni ca rezultat al diminuării impozitelor în sumă totală de 103.167.569 lei și un caz de infracțiune ca rezultat al înstrăinării bunurilor în cazurile nepermise de lege, inclusiv: - 44 cazuri prevăzute de art. 244 alin. (1) și alin. (2) lit. b) din Codul penal (Evaziunea fiscală a întreprinderilor…), suma diminuării – 92.483.374 lei, inclusiv în 10 cazuri și art. 252 alin. (2) lit. b) din Codul penal (Insolvabilitatea intenţionată); - 6 cazuri prevăzute de art. 2441 din Codul penal (Evaziunea fiscală a persoanelor fizice), suma diminuării – 10.684.195 lei; - 8 cazuri prevăzute de art. 252 alin. (2) lit. b) din Codul penal (Insolvabilitatea intenţionată)...” (https://date.gov.md/ro/system/files/resources/2021-07/Anul%202021%20(6%20luni)_1.pdf).

În contextul în care ”sistemul fiscal din Republica Moldova suferă de un înalt nivel de informalitate, costuri mari de conformare şi un Cod Fiscal care este modificat frecvent şi este deseori ambiguu”, Fondul Monetar Internațional, printr-un document publicat recent (Raport de Țară al FMI no. 21/167, R. Moldova, 2021, https://www.elibrary.imf.org/view/journals/002/2021/167/article-A001-en.xml) vine cu mai multe recomandări menite să aducă oarecari îmbunătățiri pe acest plan. Între altele, se trage semnalul că directorul SFS ar trebui să aibă un mandat ”independent de ciclul politic sau schimbarea ministrului Finanțelor”. Apoi, nu trebuie pusă pe planul doi competența; respectiv, această poziție să poată fi deținută doar în urma promovării unui concurs riguros.

În fine, a fost amintit și faptul că trebuie pus accent pe colaborarea şi schimbul de informații între SFS şi alte instituții, justificat de faptul că adesea fraudele fiscale constituie doar o părticică a unei infracțiuni de anvergură (corupţia înaltă, spălarea de bani, traficul de persoane, contrabanda etc.).  Numai că toate acestea presupun, dincolo de perfecționarea cadrului institutional, în accord cu diferite memorandumuri de înțelegere, și voință în aplicarea ad litteram a normelor legale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.