anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Fiscul, pe urmele a 4.600 de români care au averi greu de justificat

GALERIE
fisc, control, avere
 • fisc, control, avere
- +

Fiscul va verifica încă 4.600 de persoane cu averi însemnate, începând de la 1 ianuarie, când vor fi create alte 7 servicii teritoriale, în afara celei care funcţionează acum în Bucureşti, pentru controlul persoanelor cu venituri mari

Până în prezent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat 30 de persoane cu averi mari, de peste 25 milioane de euro. Dintre acestea, 11 nu au putut justifica complet veniturile . În cazul lor, controalele sunt pe ultima sută de metri, urmând să se încheie cu un raport de inspecţie fiscală. „Sunt chestiuni care nu devin publice atâta timp cât aceste persoane îşi achită obligaţiile. Devin publice dacă devin cazuri infracţionale“, precizează preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, explicând că, în funcţie de concluziile din rapoartele de inspecţie fiscală în anumite situaţii procedurile ar putea fi continuate în contencios, implicit cu sesizări penale, potrivit capital.ro

De la 1 ianuarie, Fiscul va extinde verificările pentru alte 4.600 de persoane ale căror averi sunt însemnate, dar nu la nivelul celor din primul eşantion controlat. În ţară vor fi create şapte structuri teritoriale de verificare a persoanelor cu venituri mari subordonate direcţiei care funcţionează acum în ANAF. Vor lucra peste 180 de specialişti care au trecut proba integrităţii şi care vor fi repartizaţi în teritoriu în funcţie de eşantionarea persoanelor cu averi.

„În 2015, vor fi supuşi verificării preliminare (cei 4.600 - n.red.) în funcţie de care se va purcede la inspecţia fiscală propriu-zisă în timpul căreia trebuie să dovedească fiscalizarea veniturilor“, afirmă preşedintele ANAF. Din lotul iniţial, din care au fost selectate cele 30 de persoane care au fost deja verificate, au rămas în lucru alte 370 de persoane cu averi foarte mari, de a căror situaţie fiscală se ocupă o structură specializată, având în vedere gradul foarte ridicat de complexitate.

Anul viitor, acţiunile se vor intensifica. „Vor fi surprize. Mulţi dintre cei care se plimbă acum cu Ferrari sau mai ştiu eu ce şi n-au fost întrebaţi dacă şi-au fiscalizat veniturile să se aştepte la verificări. Avem în vedere averea afişată, adică bunuri imobiliare şi mobile, bani în conturi, acţiuni şamd“, spune Gelu Ştefan Diaconu. Conform Codului de procedură fiscală, inspectorii constată dacă există  diferenţe semnificative între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale şi cele declarate. Dacă diferenţele depăşesc 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei, sunt continuate verificările.

Cum află Fiscul veniturile ascunse?

Metoda sursei şi cheltuirii fondului: Sunt avute în vedere fluxurile de numerar. Veniturile sustrase de la impozitare sunt aflate prin compararea cheltuielilor cu veniturile declarate în perioada supusă verificării.

Metoda fluxurilor de trezorerie: Sunt analizate intrările şi ieşirile de sume în/din conturile bancare, precum şi intrările şi ieşirile de sume în numerar. Sunt identificate venituri nedeclarate, prin analizarea valorii şi frecvenţei depunerilor în conturile bancare şi a surselor acestor depuneri.

Metoda patrimoniului: Sunt analizate creşterea şi descreşterea patrimoniului net. Sunt analizate efectele pe care le au asupra patrimoniului net achiziţionarea de active, reducerea de obligaţii şi cheltuielile efectuate din surse de venit care nu sunt declarate ca impozabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.