Fiscul se laudă cu încasări de aproape 147 miliarde lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Fiscul se laudă cu încasări de aproape 147 miliarde lei

Impozitele şi taxele colectate de ANAF sunt în creştere cu 7,8% fiind uşor peste nivelul programat.

GALERIE
Fisc-usa
  • Fisc-usa
- +

Veniturile încasate de ANAF în primele nouă luni au crescut cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 146,58 miliarde lei, fiind cu 0,8% mai mari faţă de programul după rectificare, iar 4,75 miliarde lei din suma colectată în plus reprezintă venituri suplimentare din TVA. În primele nouă luni ale anului trecut, Fiscul a colectat venituri de circa 135,98 miliarde lei.

"Comparativ cu planul iniţial de încasări de la începutul anului (înainte de rectificare), gradul de realizare este de 103,8%. La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectată în plus pe primele 7 luni. De asemenea, subliniem faptul că trendul pozitiv de la nivelul încasărilor se înregistrează pe fondul deflaţiei de 1,87% din 2015, fapt ce a diminuat veniturile în comparaţie cu cele din 2014 când s-a înregistrat inflaţie", se arată într-un comunicat al ANAF. Încasările la bugetul de stat s-au ridicat la 102,88 miliarde lei, cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul avansului volumului obligaţiilor fiscale declarate cu 7%. Fiscul a încasat din impozitul pe profit 10,06 miliarde lei, în urcare cu 10,9%, datorită creşterilor de viramente de la firme cu 11% şi ale impozitului virat de către bănci cu 16%, dar şi în urma inspecţiilor fiscale la firmele identificate cu risc fiscal asociat preţurilor de transfer, pe care ANAF i-a selectat la analiza de risc.

Din impozitul pe venit s-au încasat 19,45 miliarde lei, cu 13,5% mai mult, în special datorită creşterii salariului minim la nivel naţional. Încasările din TVA s-au plasat la 42,73 miliarde lei, în urcare cu 12,5%, în condiţiile reducerii cotei de TVA pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, animale şi păsări din specii domestice, seminţe şi ingrediente alimentare, servicii de restaurant şi catering, de la 24% la 9%. Din accize, Fiscul a colectat cu 8,9% mai mult, respectiv 19,1 miliarde lei, în urma intensificării controalelor şi acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale.

La capitolul "rest venituri" au fost colectate 11 miliarde lei, în urcare cu 14,3%, datorită creşterii volumului vărsămintelor din dividende realizate de companiile de stat (plus 474 mil. lei), a sumelor recuperate în urma deciziilor de incompatibilitate a ajutorului de stat (plus 507,6 mil. lei), a celor din vânzarea certificatelor verzi (plus 295,55 mil. lei), din taxele de licenţiere/autorizare pentru jocurile de noroc (plus 375,77 mil. lei) şi a veniturilor suplimentare din reglementarea preţului la gazele naturale (plus 63,07 mil. lei). Pe de altă parte, reducerea cotei de impozitare a construcţiilor speciale de la 1,5% la 1% a dus la scăderea încasărilor cu 490 milioane lei. Sumele încasate la bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate au crescut cu 13,3%, la 15,72 miliarde lei, incluzând contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (taxa de clawback), în valoare de 1,42 miliarde lei.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.