Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fiul ministrului Tudorel Toader, făcut cadru universitar la „Cuza” pe ușa din dos

GALERIE
7418849-mediafax-foto-alexandru-dobre
  • 7418849-mediafax-foto-alexandru-dobre
- +

Senatul Universităţii Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs un post pentru care singurul concurent a fost Ionuţ Alexandru Toader, fiul actualului ministru al Justiţie, cel care s-a suspendat din funcţia de rector când a intrat în Guvern.

Senatul Universităţii a modificat exact paragraful care îl împiedică să participe la examen. Toader jr. este doctor în Drept Penal, dar pentru a ocupa funcţia trebuia să deţină doctoratul în Drept Civil, potrivit 7Est.ro.

Ionuţ Alexandru Toader este notar şi cadru universitar la Universitatea Petre Andrei din Iaşi. Acesta nu avea voie să se angajeze la Universitatea Cuza deoarece tatăl său era rector iar regulamentul instituţiei interzice angajarea rudelor. Ce prevede Codul de Etică al Universităţii: "În scopul prezervării morale şi a unui climat etic în Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi sunt interzise cu desăvârşire următoare acţiuni: angajarea în posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare şi nedidactice a persoanelor cu grade de rudenie apropiată (I-IV) sau aflate în situaţia de afini (până la gradul III) cu membrii comunităţii universitare universitare care exercita funcţii de conducere".

Când tatăl a ajuns ministru al Justiţiei, acesta s-a suspendat din funcţie. La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, Universitatea Al. I. Cuza a anunţat scoaterea la concurs a postului de asistent universitar de la Facultatea de Drept pentru disciplina "Drept Civil. Partea Generală; Drept Civil. Persoanele". Conform anunţului publicat pe site-ul Universităţii Al.I.Cuza, concursul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Metodologia de ocupare a postului de asistent universitar pe perioadă determinată era reglemntata printr-o hotărâre a Senatului Universităţii din 27.03.2014. Mai precis, la articolul 8 al acestei hotărâri se arata:

"Condiţiile de înscriere la concurs pentru posturile didactice sunt cele stipulate în alineatele 1 - 2 de mai jos:

(1) pentru funcţia de asistent universitar:

a) deţinerea diplomei de doctor în domeniul postului sau statutul de student doctorand".

Astfel, pentru a putea participa la concurs, fiul lui Tudorel Toader trebuia să deţină titlul de doctor sau student doctorand în Drept Civil. Acesta era însă doctor în Drept Penal, aşa cum arată CV-ul depus la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

În 30 martie 2017, Senatul Universităţii Al.I. Cuza a modificat articolul 8 şi a eliminat condiţia ca persoana care se înscrie la concurs să deţină doctorat în domeniul postului: 

"Hotărârea 6 din şedinţa Senatului 30 martie 2017. Hotărâre cu privire la aprobarea modificării articolelor 8 şi 13 din Metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice pe perioadă determinată, după cum urmează: Art. 8 Condiţiile de înscriere la concurs pentru posturile didactice sunt cele stipulate în alineatele 1-2 de mai jos: 

(1) Pentru funcţia de asistent universitar:

a) deţinerea diplomei de doctor în domeniul specific postului sau în domenii conexe în cazul posturilor interdisciplinare, dacă contribuţiile ştiinţifice sunt în concordanţă cu descrierea postului şi domeniul ştiinţific pentru care candidează, sau statutul de student-doctorand".

Ionuţ Alexandru Toader a fost declarat admis cu o medie generală de 9,24. A fost singurul concurent pe post.

Ziarul 7est.ro a încercat să obţină puncte de vedere atât de la Tudorel Toader cât şi de la fiul acestuia. Ministrul Justiţiei nu a răspuns la telefon şi nici la SMS. 

Ce a spus fiul ministrului: "Eu am îndeplinit toate condiţiile ... Regulamentele pot fi modificate de la o zi la alta. Eu am aflat despre concurs de pe site-ul www.uaic.ro".

Precizări din partea conducerii executive a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” privind concursul pentru posturi didactice 

 
Cu privire la cazul semnalat pe larg în presă legat de concursul pentru posturi didactice, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” face următoarele precizări: Ionuţ-Alexandru Toader a candidat pentru postul de Asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori şi conferenţiari de la  universităţi din România şi o persoană de la Facultatea de Drept din Iaşi.  Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis.
 
Conform reglementărilor interne ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcţii de conducere. Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcţia de rector al Universităţii, fiind suspendat din funcţie, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel naţional, Legea Educaţiei nu are prevederi care să restricţioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei.
Întregul parcurs al concursului pentru posturi didactice a fost transparent, toate documentele fiind publicate pe site-ul universităţii în fiecare etapă.
 
Lista posturilor didactice pe perioadă determinată scoase la concurs este aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/D-LISTA-POSTURI-DIDACTICE-PER-DET-ASISTENT-LECTOR-SEM-II-2016-2017-1.pdf
 
Documentele candidatului sunt disponibile aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/2-
 
Componenţa comisiilor este disponibilă aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/3-
 
 
 
Senatul Universităţii a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menţionat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerinţa pentru candidaţi fiind diplomă de doctor în Drept. şScan al domeniului postului aiciţ 
Mai mult de atât, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare şi filtrare a candidaţilor pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăţi care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri