Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Flash

GALERIE
voica-eliodor
  • voica-eliodor
- +

Petrolul poate fi exclusă din Europa
UEFA a anunţat, ieri, pe site-ul oficial, că grupările Pandurii Târgu Jiu şi Petrolul Ploieşti au fost amendate cu 40.000 de euro, respectiv 50.000 de euro, iar prahovenii riscă excluderea pentru un sezon din cupele europene, dacă nu dovedesc până la 31 ianuarie că şi-au plătit datoriile. Deciziile au fost luate de Camera de investigaţii a Corpului de Control Financiar al Cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA. Aceasta a sancţionat şase cluburi pentru datoriile avute: Pandurii Târgu Jiu, Petrolul Ploieşti, Skonto FC (Letonia), WKS Slask Wrocław (Polonia), Vitoria SC (Portugalia) şi Metalurg Doneţk (Ucraina). "Gruparea Pandurii a fost amendată cu 40.000 de euro. Clubul Petrolul este exclus din următoarea ediţie a cupelor europene pentru care se va califica în baza rezultatelor sau clasării în următoarele trei sezoane (2014/2015, 2015/2016, 2016/2017) dacă nu va dovedi până la 31 ianuarie 2014 că sumele identificate ca fiind restante în data de 30 septembrie 2013 au fost plătite. În plus, clubul Petrolul a fost amendat cu 50.000 de euro", se arată pe site-ul UEFA.

Handbaliştii joacă amicale cu Algeria
Echipa de handbal masculin a României, care se pregăteşte pentru ultimele meciuri de calificare la CM din 2015, va disputa două partide de verificare cu reprezentativa Algeriei, la Bucureşti, sâmbătă şi duminică. Tricolorii s-au reunit încă de luni sub comanda lui Eliodor Voica la începutul acestei săptămâni, 17 jucători de la cluburi din ţară fiind convocaţi.  Ei pregătesc partidele oficiale rămase de jucat din grupa a doua a preliminariilor Campionatului Mondial din 2015, cu Italia, Cipru şi Slovacia.  Primul dintre acestea este programat în 2 ianuarie, la Bucureşti, cu Cipru, cu care România va juca "returul" trei zile mai târziu, la Nicosia. Pe 8 ianuarie, tricolorii vor juca, tot la Bucureşti, cu Italia, iar în 11 ianuarie vor disputa meciul cu Slovacia.  Înaintea acestor partide, România va juca două amicale cu Algeria, sâmbătă (ora 18.00), respectiv duminică (ora 11.00).  Antrenorul naţionalei, Eliodor Voica, a declarat că nu vor avea loc alte meciuri-test, având în vedere programul încărcat al echipei.  În primele meciuri din grupa a 2-a preliminară a CM din 2015, jucate în octombrie şi noiembrie, România a învins Italia, cu 23-22 şi Slovacia, cu 32-24, fiind lider, cu patru puncte.
Anghel, antrenor la Săgeata
Fostul antrenor al echipei FC Viitorul, Cătălin Anghel, a semnat, ieri, un contract valabil până în vară, cu opţiune pentru încă un an, cu gruparea Săgeata Năvodari. "Mulţumesc conducerii pentru încrederea acordată. Este un nou început şi pentru mine. Avem ca obiectiv o clasare între primele 12 echipe la finalul sezonului. Am încredere în lotul de jucători. Am încredere că ne vom atinge obiectivul, dar consider că mai este nevoie să aducem 3-4 jucători de valoare care să ne ajute", a declarat Cătălin Anghel. Anghel îl va avea ca secund pe Norbert Niţă, cu care a lucrat şi la Viitorul. În staful tehnic va rămâne Gheorghe Butoiu, care a condus echipa în ultimele două etape din acest an.
 
Propuneri pentru Bourceanu şi Tătăruşanu
Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că jucătorilor Alexandru Bourceanu şi Ciprian Tătăruşanu, cărora le expiră contractele în vară, li se vor propune noi angajamente după meciul cu Astra Giurgiu. "Se termină meciurile cu Astra, punem oferte pe masă pentru Bourceanu şi Tătăruşanu. Acceptă, îşi prelungesc contractul, nu acceptă intră în ultimele şase luni. Variante: joacă ultimele şase luni la Steaua, îşi respectă contractele sau pleacă la alte echipe. Nu e o problemă", a spus Stoica. Alexandru Bourceanu şi Ciprian Tătăruşanu se află în ultimul an de contract cu Steaua. în cazul în care nu vor accepta propunerile de reînnoire, cei doi jucători vor putea semna din ianuarie angajamente cu alte echipe, fără ca Steaua să primească vreun ban.
 
Deces la 29 de ani
Jucătoarea de tenis Valeria Borza, în vârstă de 29 de ani, legitimată la echipa franceză Lys-lez-Lannoy, a încetat din viaţă, joi seară, din cauza unei meningite bacteriene. Sportiva din Caransebeş se îndrepta spre un autobuz care urma să o ducă spre aeroportul din Charleroi pentru a veni în România. Jucătoarea a acuzat dureri de cap extrem de puternice, a fost transportată la spitalul din Roubaix, unde a fost dusă la secţia de reanimare, dar a intrat rapid în comă. Diagnosticată cu meningită bacteriană, Valeria Borza a încetat din viaţă la ora 18.15. "Sunt în stare de şoc, nu-mi vine să cred, ne-am întâlnit ultima dată la Europenele de la Schwechat, din luna octombrie. Era o stângace foarte bună! A murit din cauza unei meningite bacteriene", a declarat pentru ProSport jucătoarea Elizabeta Samara.
Boitano a recunoscut că este homosexual
Brian Boitano, medaliat cu aur la patinaj artistic la Jocurile Olimpice din 1988, de la Calgary, a anunţat că este homosexual, la două zile după ce a fost numit în delegaţia oficială ce va reprezenta SUA la Soci. "Faptul că sunt homosexual reprezintă doar o parte a personalităţii mele", a declarat fostul patinator, care a refuzat mereu să discute despre orientarea sa sexuală.  El a precizat că este "înainte de toate un sportiv american, mândru să trăiască într-o ţară care promovează diversitatea şi toleranţa".  La Soci, Brian Boitano va face parte din delegaţia americană alături de Billie Jean King, fostă campioană la tenis şi lesbiană declarată. Pe lângă titlul olimpic din 1998, patinatorul a mai fost de două ori campion mondial, în 1986 şi 1988.
Mitroglou, contract fără clauză
Fotbalistul echipei Olympiakos Pireu, Kostas Mitroglou, şi-a prelungit până în 2017 contractul cu gruparea elenă, iar noua sa înţelegere nu include o clauză de reziliere. Mitroglou avea contract cu Olympiakos până în 2016 şi o clauză de doar 8 milioane de euro. "Clubul din Pireu a rezolvat această problemă prelungind contractul atacantului în vârstă de 25 de ani până în 2017 şi eliminând clauza. Totuşi, fotbalistul grec ar urma să plece de la echipa greacă vara viitoare, însă pentru o sumă mult mai mare", menţionează L'Equipe. Mitroglou este legitimat la Olympiakos Pireu din 2007
Ribéry, numărul 1 şi în Bundesliga
Internaţionalul francez al echipei Bayern München, Franck Ribéry, a fost ales jucătorul anului 2013 în Bundesliga, devansându-i în top pe fotbaliştii Robert Lewandowski şi Marco Reus, de la Borussia Dortmund. Ribéry a fost votat de 29 dintre căpitanii celor 36 de echipe din prima şi a doua ligă germană. Franck Ribéry este finalist pentru trofeul Balonul de Aur, ce va fi atribuit în data de 13 ianuarie. Ceilalţi doi finalişti sunt Lionel Messi (FC Barcelona) şi Cristiano Ronaldo (Real Madrid). În 2013, Ribéry a câştigat cu Bayern campionatul Germaniei, Cupa Germaniei, Liga Campionilor şi Supercupa Europei.
Suspendare redusă
Federaţia Turcă de Atletism a decis, ieri, să ridice suspendarea provizorie decisă în luna mai în cazul campioanei olimpice Aslî Alptekîn, acuzată de dopaj în baza anomaliilor din paşaportul său biologic. Aslî Alptekîn a câştigat la Jocurile Olimpice de la Londra proba de 1.500 de metri. Compatrioata lui Alptekîn, Nevin Yanît, campioană europeană la 100 de metri garduri, a fost de asemenea suspendată în luna mai, după mai multe controale antidoping cu rezultat pozitiv.
Demis după 12 ani
Antrenorul echipei Rubin Kazan, Kurban Berdiev, în funcţie din 2001, a fost demis vineri dimineaţă, a anunţat presa rusă, citată de cotidianul L'Equipe. Berdiev, în vârstă de 61 de ani, a obţinut două titluri de campion al Rusiei cu Rubin, în 2008 şi 2009. În acest sezon, Rubin ocupă locul zece în campionat şi este calificată în 16-imile Ligii Europa, unde va întâlni pe Betis Sevilla.
Cel mai bun fotbalist bulgar
Fundaşul echipei FC Basel, Ivan Ivanov, a fost desemnat fotbalistul bulgar al anului, în timp ce tehnicianul Stoicio Stoev de la Ludogoreţ Razgrad a primit titlul de antrenorul anului. Ivanov a fost urmat de atacantul Ivelin Popov de la Kuban Krasnodar, locul al treilea revenind mijlocaşului Svetoslav Diakov, de la Ludogoreţ Razgrad.  "Nu mă aşteptam la acest premiu. Favoritul meu era căpitanul echipei noastre naţionale Ivelin Popov. Vreau să folosesc această ocazie pentru a dedica premiul mamei mele, care m-a susţinut mereu de-a lungul carierei. Este o mare onoare pentru mine să fiu alături de mari jucători bulgari", a declarat Ivanov.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri