anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

FLEX, programul prin care liceenii din România pot studia în SUA

GALERIE
liceu sua
 • liceu sua
- +

Ambasada Statelor Unite în România şi American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională) invită liceenii cu cetăţenie română să participe la Programul FLEX 2022-2023.

Este vorba despre un program finanţat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, care îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american şi de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2022-2023.

Participare gratuită

Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 7-lea an de existenţă în România, este GRATUITĂ. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aceştia fiind repartizaţi la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawai, Iowa şi Florida. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi.

Ce este Programul FLEX?

FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 29-lea an de existenţă. Programul presupune parcurgerea unui an şcolar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesaţi care sunt declaraţi câştigători în urma competiţiei pentru acordarea bursei.
Obiectivul programului este să promoveze înţelegerea reciprocă între cetăţenii Statelor Unite şi ai altor ţări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăţa mai multe despre SUA şi de a le face cunoscute americanilor ţările lor de origine. În anul şcolar 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăţa în SUA în cadrul Programului FLEX.

Studii la un liceu american

Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană şi va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut şi echivalat.

Criterii de eligibilitate:

Competiţia este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii :

• au cetăţenie română;

• sunt născuţi între 15 iulie 2004 şi 15 Iulie 2007;

• sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a;

• studiază engleza în liceu;

• îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Aplică online, AICI, până pe 15 Octombrie 2021!

Cum şi când să aplici?

Din cauza problemelor de siguranţă sanitară legate de pandemia provocată de virusul SARS-COV-2 (COVID 19), în toamna anului 2021 programul FLEX va efectua in mediul ONLINE procesul de selecţie a bursierilor pentru anul academic 2022-2023.

Candidaţii interesaţi de program şi care îndeplinesc condiţiile eligibilitate sunt invitaţi în perioada 13 septembrie – 15 octombrie 2021 să participle la procesul de selecţie ce va consta în 3 runde, astfel:

RUNDA 1: Această rundă va include o aplicaţie online preliminară şi 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate şi trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicaţiei. Aplicatia online este disponibilă la adresa: https://ais.americancouncils.org/flex.
RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicatie online, elevii vor fi invitaţi să participe la un test online de limba engleză
RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie şi va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseu, un test complet de limba engleză şi o aplicaţie ce va trebui completată personal de către fiecare elev. Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificaţi de biroul American Councils România.

Cine selectează bursierii?

Numărul de burse pentru 2022-2023 este de 35 de burse. Selecţia liceenilor se face integral de către o comisie de selecţie din SUA, formată din profesionişti din varii domenii. Nicio selecţie nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educaţiei Naţionale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile şi pe site-ul Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaşte anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural şi nu academic.

Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce ţin de bursier. Testele de limba engleză FLEX nu pot fi echivalate prin niciun alt certificat de limbă şi nu se solicită ca aplicantul să deţină un certificat de limba engleză.
Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX. Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizaţii de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunităţi mari, medii sau mici şi pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască. Bursa este adresată în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi, cât şi celor provenind din diverse minorităţi, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.

SURSA: presshub

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.