anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Florin Cioabă, ales preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor

GALERIE
Florin-Cioaba
 • Florin-Cioaba
- +

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a fost ales preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor cu 22 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei abţineri, el având un contracandidat din Polonia.

Liderii romilor din 35 de state europene care participă, la Sibiu, la al VIII-lea Congres al Organizaţiei Internaţionale a Romilor au ales, luni, structurile de conducere ale organizaţiei.

Potrivit statutului organizaţiei, fiecare ţară participantă are dreptul la un singur vot, indiferent de numărul persoanelor din ţara respectivă care participă la lucrările congresului.

Procedura de vot le-a fost explicată delegaţilor înainte de a începe procesul de votare. Fiecare delegat cu drept de vot a primit câte două cartonaşe, unul de culoare roşie, pentru exprimarea voturilor "împotrivă", şi unul de culoare albastră, pentru exprimarea voturilor "pentru". Pentru abţinere, delegaţii nu trebuiau să ridice niciunul dintre cartonaşe.

În sală, la momentul alegerii preşedintelui, s-au aflat 28 de delegaţi cu drept de vot.

Pentru funcţia de preşedinte au candidat Florin Cioabă şi un reprezentant al romilor din Polonia, Roman Chojnaki.

Cioabă a fost ales cu 22 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei "abţineri".

"Vă mulţumesc tuturor, atât celor care m-au votat, cât şi celorlalţi. Promit că mă voi ocupa în continuare de problemele naţiunii noastre şi voi veni în sprijinul membrilor etniei. O să lupt împotriva discriminării şi rasismului", a declarat Florin Cioabă imediat după ce a fost ales.

El a primit de la fostul preşedinte Stanislaw Stankiewicz, din Polonia, ştampila organizaţiei, dar şi un proces-verbal de predare-primire a mandatului.

De asemenea, delegaţii au ales patru vicepreşedinţi, din opt candidaturi câte au fost depuse, dar şi preşedinţii şi componenţa comisiilor de specialitate, 14 la număr.

Potrivit programului, luni după-amiază, delegaţii la Congres vor dezbate probleme actuale ale etniei, participanţii spunând că se va discuta despre introducerea unor legitimaţii speciale pentru membrii etniei, care să conţină date de identificare ale acestora, dar şi ţara de provenienţă.

Luni seară, congresul se va încheia cu un spectacol de muzică tradiţională şi cu un dineu oficial, meniul incluzând, potrivit organizatorilor, purceluşi la proţap şi alte produse culinare tradiţionale.

Cea de-a VIII-a ediţie a Congresului Organizaţiei Internaţionale a Romilor, la care participă lideri ai romilor din 35 de state europene, dar şi din America, India şi Australia, a început duminică, la Sibiu, unde a fost prezentă şi Elena Băsescu.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.