Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Florin Cîţu, despre Ordonanţa privind plafonarea preţurilor în energie: Această suveică nu poate să funcţioneze la nesfârşit

GALERIE
preturi energie
  • preturi energie
- +

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, luni, la Senat, despre Ordonanţa pe care o pregăteşte Guvernul pentru plafonarea în continuare a preţurilor în energie, că se va aplica pentru un an de zile şi că este un cost al acestei măsuri. Potrivit lui Cîţu, această suveică nu poate să funcţioneze la nesfârşit, pentru că, până la urmă, costurile vor creşte. El a menţionat că va spune foarte clar în coaliţie că nu trebuie să depăşim deficitul bugetar. ”În momentul în care dăm semnalul că vom depăşi deficitul bugetar, vă spun că lupta cu inflaţia este pierdută”, a mai spus Cîţu.

Este o Ordonanţă pe care a prezentat-o premierul, o va adopta, prin care există anumute plafoane, preţuri, praguri, ca facturile cetăţenilor să fie mai mici în perioada următoare. Binenţeles că există costuri, costuri pe care le estimează Ministerul Finanţelor, tot de la minister înţelegem că impactul net, deci se supraimpozitează profiturile companiilor din sectorul energetic, şi din acei bani se plătesc acele facturi. Preşedintele PNL a precizat că această plafonare va fi pentru un an de zile, din aprilie până anul viitor, şi cea mai importantă este la gaze, pentru iarna viitoare.

”Costă, până la urmă Ministerul de Finanţe spune dacă îşi permite sau nu, eu voi ţine foarte clar şi voi spune foarte clar în coaliţie că nu trebuie să depăşim deficitul bugetar. În momentul în care dăm semnalul că vom depăşi deficitul bugetar, vă spun că lupta cu inflaţia este pierdută”, a mai comentat Florin Cîţu, arătând că ””Banca Centrală trebuie ajutată, va creşte dobânzile, dar este nevoie şi de politica fiscală şi este clar, semnalul trebuie să fie că nu vom depăşi deficitul estimat pentru anul acesta, de 5,85”, a mai spus el.

Florin Cîţu a mai declarat că este un cost foarte mare pentru că ”luăm banii de la nişte companii care ar trebui să investească, să crească capacitatea şi îi dăm pe plata facturilor”. ”Ok, pe termen scurt putem să înţelegem acest efort, dar dacă el se permanentizează şi va avea impact pe ceea ce numim securitatea energetică a României, trebuie să găsim şi de undeva banii pentru investiţii şi, dacă nu îi au, anul acesta adio investiţii în energie, ceea ce înseamnă că obiectivul nostru de a ne dezvolta şi a deveni independenţi energetic se mută spre 2028, 2029”, a mai spus Cîţu.

”Costul acesta, diferenţa, net, ni se spune că este suportabilă de la buget. Repet, Ministerul Finanţelor are toate..Acum, o părere personală de economist, să ştiţi că această suveică nu poate să funcţioneze la nesfârşit, pentru că, până la urmă, costurile vor creşte. Trebuie să vină o strategie pe termen mediu şi lung, ceea ce am cerut de fiecare dată, un acord transpartinic pentru investiţii în sectorul energetic, în fiecare an, până în 2026 şi legea offshore, sunt cele două soluţii”, a spus el.

Despre legea offshore, Cîţu a spus că sunt pregătiţi, atât în Parlament cât şi în coaliţie. ”Ministerul Energiei trebuie să vină cu ultimelem odificări, data trecută, la coaliţie, au foate câteva cerinţe suplimentare, cum vin în coaliţie, vom trece foarte rapid prin Parlament”, a arătat Cîţu, precizând că s-au cerut nişte estimări cu privire la praguri.

”Toată lumea este de acord ca, în eea ce priveşte împărţirea veniturilor din această exploater o mai mare parte să vină către români şi partea mai mică către companiile private. Eu am propus 60 40 să fie această împărţire, dar ideea este şi din ce facem acest procentaj, şi să vedem suma pe care o vom avea ca venit”, a spus el. Liderul PNL a arătat că marţi va avea loc şedinţa coaliţiei şi vor vedea cu ce se va veni.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri