Florin Lăzărescu, despre eleva „anti-sistem“ din Târgoviște: Pare un copil mediocru

luni, 19 februarie 2018, 12:50
4 MIN
 Florin Lăzărescu, despre eleva „anti-sistem“ din Târgoviște: Pare un copil mediocru

Florin Lăzărescu a scris despre „eleva-fenomen” din Târgoviște, Anna Andronache, faimoasă pentru lupta cu sistemul educațional românesc, care a anunțat recent că va părăsi țara. În opinia lui Lăzărescu, „eleva se exprimă înfiorător de clișeistic, cu toate formulele specifice elevilor pierde-vară: pe scurt, în România, școala e nasoală, profesorii sunt proști, elevii cu 10 pe linie sunt zombie fără viață socială, iar ăia deștepți sunt terorizați de sistem etc. Dincolo de acestea, multe povești școlărești despre celebritatea ei, cu referiri obsesive la profa de mate, la ruj și la unghii bine făcute. Cine îi dă like e persoană de treabă, cine o critică e musai profesor ori pedofil”. Scriitorul ieșean consideră că Anna este „Miss Bovary din Târgoviște”.

"O elevă de 14 ani din Târgoviște a devenit încet-încet vedetă, etalon al luptei cu sistemul educațional românesc. De la simple postări pe Facebook a trecut la blog cu domeniu personal, apoi la interviuri ample în emisiuni radio-TV. Bă, zic, hai să văd și eu ce scrie „eleva fenomen“ în lupta cu sistemul.

Ce mi-a sărit în ochi de la primele rânduri, atunci când i-am deschis pagina de Facebook sau blogul, a fost că nu știe să scrie corect în limba română. Las’ că nu folosește absolut deloc diacritice, „fenomenul“ doar nimerește virgulele, fără să știe precis unde și când se pun. Dincolo de asta, e obsedată de profesoara de matematică, o doamnă nasoală care o „terorizează“. Evident, ea fiind fenomen, știe dinainte că profesoara nu îi va pune notă mare, deoarece nu face pregătire cu ea. Prin urmare, refuză să dea teste la matematică, așa cum fac colegii ei. Și nu se întreabă nici o secundă dacă nu cumva are necazuri cu profesoara de matematică pentru că refuză să dea teste. „Ce motivatie are un elev ca mine care invata sa invete in continuare cand vede ca niciodata nu ia nota pe care o merita daca nu se duce la pregatire la Nastase?“. Îmi pun și eu o întrebare de bun-simț: cum poți primi la matematică o notă mai mică decât meriți, când acolo totul e exact, nu depinde de subiectivitatea profesorului? La mate cred că e limpede: ai un exercițiu de rezolvat, ai dat răspunsul corect, nu poți fi fentat. Iei zece dacă știi, chit că te iubește ori nu profesorul. Dar cu condiția să accepți să dai testul, mă gândesc.

Pe lângă profesoara de matematică, pe eleva-fenomen o mai terorizează profa de engleză care minte, proful de desen care nu o lasă să-și dezvolte creativitatea și, în genere, toți profesorii din școa­la ei, care sunt proști, în frunte cu directoarea. Și de-aici până la a afirma că toți profesorii din România sunt proști nu mai e cale lungă. Și nu se oprește decât atunci când observă că tot ce e în jur – în afară de ea și de părinții ei – reprezintă „prostie romaneasca autentica“. (…)

Pentru că primește multe like-uri, „fenomenul“ din Târgo­viște se consideră expert în orice, dă lecții despre orice. (…)

Vedeta anti-sistem își suportă cu greu celebritatea. „Primele postari au starnit un val de aprecieri si laude. Apoi am primit mesaje de la parinti, copii, pedofili, profesori si altii“… Răspunsul la acestea? Cine îi dă like e om de treabă, cine o critică e musai profesor sau pedofil. : )

În fine, una peste alta, dacă citești cu atenție tot ce scrie, Anna Andronache nu pare un copil prost, ci doar unul mediocru, care se exprimă banal, în clișeele tipice despre școală ale elevilor pierde-vară. Iar „fenomen“ nu poate fi decât în măsura în care atitudinea ei e reprezentativă pentru bovarismul românesc. Tot ce e în România e nasol, împotriva ei, n-o lasă să se dezvolte pe măsura capacităților, tot ce e afară e minunat. Motiv pentru care – după cum a anunțat într-o postare disprețuitoare pe Facebook, care s-a transformat imediat într-o știre pentru presa noastră – va părăsi țara împreună cu părinții ei, lăsându-ne singuri în „prostia romaneasca“.

Dragă Anna, îți doresc sincer succes. Să ne dai un semn când te vor invita televiziunile din străinătate la interviuri, când presa de acolo va dedica zeci de articole genia­lității tale".

Citiți textul integral pe suplimentuldecultura.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii