Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Florin Piersic va primi Premiul pentru Întreaga Carieră la Gala Gopo

GALERIE
florin piersic
  • florin piersic
- +

Anul acesta, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L Caragiale din București.

Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiți și mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru cât și în cinema și televiziune. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (promoția 1957), Florin Piersic a debutat doi ani mai târziu pe scena Teatrului Național din București cu rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat roluri principale în Tragedia optimistăOameni și șoareciOrfeu în InfernZbor deasupra unui cuib de cuciGaițeleLogodnicele aterizează la ParisStrăini în noapte sau Dulcea pasăre a tinereții, roluri ce au demonstrat, constant, o versatilitate greu de egalat.

Debutul cinematografic s-a produs în 1957, cu filmul franco-român Ciulinii Bărăganului, scris și regizat de Louis Daquin după un roman de Panait Istrati. Confirmarea a venit, însă, grație unei colaborări ce avea să se întindă pe mai multe decenii: unul dintre actorii preferați ai lui Ioan Popescu-Gopo, Florin Piersic a jucat în nu mai puțin de cinci dintre filmele maestrului, de la roluri de mică întindere - O poveste ca în basmeS-a furat o bombă sau Pași spre lună -  până la roluri principale, precum cel subversiv-iconic al prințului visător din De-aș fi... Harap Alb sau, mai târziu, cel al Împăratului din Rămășagul. Personajul din De-aș fi..., împreună cu tragicului centurion Sabinus din epicul lui Mircea Drăgan, Columna (1968) l-au transformat pe Florin Piersic, aproape instantaneu, într-unul sex-simbol al epocii, replică românească a lui Alain Delon, Giuliano Gemma sau Fernando Rey.

 De-a lungul celor 5 decenii de carieră cinematografică, Florin Piersic a putut fi văzut în coproducții internaționale (Șapte băieți și o ștrengărițăFrumoasele vacanțeLupta pentru Roma) și în producții românești aparținând tuturor genurilor cinematografice, de la dramă la comedie și de la filme istorice la filme de suspans, realizate de Savel Stiopul (Aproape de soareAventuri la Marea Neagră,Agentul straniu), Francisc Munteanu (Drum nouTunelulRoșcovanul), Mircea Drăgan (ExploziaFrații JderiȘtefan cel Mare – Vaslui 1475Cuibul salamandrelor), Sergiu Nicolaescu (Mihai Viteazul), Mircea Mureșan (PinteaO lebădă iarna), Geo Saizescu (Eu, tu și Ovidiu) sau Virgil Calotescu (Ultima frontieră a morțiiRețeaua „S”).

În paralel, actorul și-a consolidat poziția de icon grație rolurilor “Anghel Șaptecai” din seria de filme cu haiduci realizată de Dinu Cocea (Haiducii lui ȘaptecaiSăptămâna nebunilorZestrea domniței Ralu) și „Mărgelatu” din filmele de aventuri Trandafirul galbenDrumul oaselorMisterele BucureștilorMasca de argintTotul se plăteșteColierul de turcoaze. Cele mai recente roluri făcute pentru marele ecran au fost cele din producțiile experimentale și independente Fix Alert și Eminescu versus Eminem realizate de Florin Piersic Jr.

realitatea.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri