anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

FMI dă undă deblocării a 27 de milioane de dolari destinaţi R.Moldova şi salută progrese în ”reforme esenţiale”

GALERIE
FMI
 • FMI
- +

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat undă verde deblocării a 27 de milioane de dolari destinaţi Republicii Moldova, o ţară care se învecinează cu Ucraina şi care se confruntă cu consecinţe ale războiului rus, şi a salutat progrese în ”reforme guvernamentale esenţiale”, relatează AFP.

”Consiliul de Administraţie (CA) al FMI a încheiat primele examinări în cadrul acordurilor” de ajutorare, aprobate în decembrie şi suplimentate în aprilie, anunţă într-un comunicat instituţia.

Această undă verde oferă acces Republicii Moldova la drepturi de tragere speciale (unitatea de cont a FMI, SDR în engleză) de 20,65 de milioane de dolari, ceea ce corespunde sumei de aproximativ 27 de milioane de dolari.

”Impactul războiului din Ucraina nu s-a materializat încă deplin, iar econimia urmează să stagneze în 2022, din cauza repercusiunilor războiului (rus în Ucraina), creşterii preţurilor alimentelor şi energiei şi unei încrederi fragile”, precizează Fondul.

”Programul (Republicii) Moldova face să avanseze reforme de guvernanţă esenţiale în creşterea rezistenţei ţării la şocuri şi furnizează totodată resurse suplimentare în răspunderea la nevoi socio-economice urgente”, salută FMI.

Plăţile FMI în Republica Moldova, în cadrul acestui ajutor, ating, astfel, 245 de milioane de dolari, un ajutor acordat în schimbul unor reforme economice, prin dispozitivul Facilitate Lărgită de Creditare şi Mecanismul Lărgit de Creditare.

Acest ajutor a fost aprobat iniţial în decembrie şi a fost revizuit în creştere în aprilie la un total de 815 milioane de dolari. Programul se desfăşoară pe o perioadă de peste trei ani (40 de luni). Republica Moldova, o ţară mică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România, a obţinut la sfârşitul lui iunie statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.