Focar de rabie la bovine, confirmat în județul Iași!

joi, 28 noiembrie 2024, 15:36
2 MIN
 Focar de rabie la bovine, confirmat în județul Iași!

Într-o gospodărie din județul Iași a fost a confirmat un caz de rabie la o vacă. După confirmarea rezultatelor de laborator animalul a fost sacrificat, fiind aplicate măsurile de control specifice.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a declarat focar de rabie bovină într-o gospodărie din localitatea Iazu Vechi, comuna Șipote.

Conform investigației epidemiologice, proprietarul animalului a observat că vaca răgea frecvent, nu mânca, nu bea apă, avea spume la gură și a anunțat imediat medicul veterinar din comună, care a trimis un asistent la fața locului. Acesta a confirmat simptomele, dar a observat în plus rigiditatea musculară și mișcările necontrolate ale animalului, așa cum au spus medicii veterinari. Din cauza suspiciunii de rabie, la scurt timp, comisia mixtă de evaluare a decis eutanasierea animalului. „După uciderea bovinei s-a recoltat capul animalului, în condiții de biosecuritate, fiind transportat la laboratorul din cadrul instituției din Iași pentru a fi testat pentru rabie. Au  fost prelevate probele, iar rezultatul primit a fost pozitiv. Acesta a fost trimis către laboratorul din București pentru confirmarea rezultatului”, după cum se arată în raportul epidemiologic al DSVSA transmis ZdI.

În ceea ce privește măsurile de control stabilite la data suspiciunii bolii, DSVSA Iași aplică prevederile Registrului 689/2019 al regulamentului UE privind normele de control ale anumitor boli. Partea bună este că proprietarii bovinei nu au contactat boala, în schimb au fost afectați de pierderea animalului crescut în gospodărie.

Ce este rabia?

Specialiștii spun că rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic. Vorbim de un virus neurotrop, transmis de la animale la om prin mușcătură sau contactul cu saliva infectată. Odată pătruns în organism, virusul se propagă prin nervi către sistemul nervos central, provocând leziuni ireversibile. Sursele de virus sunt animale sălbatice sau domestice bolnave. Perioada de incubație variază între 1 și 3 luni, în medie 45 de zile, și uneori între 10 și 12 zile. La om, boala se manifestă inițial ca o gripă, prin febră, inapetență, dureri de cap, simptome urmate de anxietate, confuzie, agitație și chiar halucinație.

Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariția vreunui simptom. Asta pentru că, explică medicii, odată instalate semnele clinice de rabie, boala este de multe ori fatală, tratamentul fiind doar de susținere.

Cele mai recomandate metode de prevenire a contaminării cu virusul rabic sunt și vaccinarea animalelor de companie (câini și pisici), conform legislației în vigoare, dar și curățarea și dezinfectarea rănilor de orice tip.

Etichete: dsvsa, focar, Iasi, rabie, vaci

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii