anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Focar la căminul de bătrâni: 42 de salariaţi şi 33 de beneficiari infectați cu COVID

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

Amploarea Covid-19 este aici atât de mare încât epidemiologilor le este imposibil să determine sursa infectării. Managerul de la “Infecţioase”: Îi internăm doar pe cei care au simptome.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, ieri au fost înregistrate 1.438 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. La Iaşi au fost confirmate 83 de cazuri noi, mai puţine decât în Bucureşti (209), Vaslui (104), Constanţa (88) şi Vâlcea (85). Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 346 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. La Iaşi, au fost 38 de cazuri reconfirmate.

Mare parte din numărul noilor cazuri raportate ieri sunt datorate celor două focare înregistrate recent în municipiul Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu”, la secţia 3 Neurochirurgie, au post depistate trei cazuri de COVID 19, la respectiv doi pacienţi şi un angajat. Acesta din urmă este brancardier şi a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase, fiind siptomatic. Pacienţii pozitivi au fost transferaţi în zona Covid, iar cei negativi au fost izolaţi în zona tampon şi vor fi retestaţi la şapte zile.

Cel mai mare focar, chiar dintre toate înregistrate până acum, este însă la Căminul de bătrâni “Sf. Iosif”, aici fiind vorba 75 cazuri, dintre care 33 beneficiari şi 42 salariaţi.

În dimineaţa zilei de duminică au venit rezultatele. Din păcate, rezidenţi şi angajaţi au fost depistaţi pozitiv.Noi facem testări o dată la două săptămîni. Până acum toate testele au ieşit negative. Ne este aproape imposibil să descoperim sursa infectării”, a declarat Mariana Minuţ, coordonatoarea centrului.

Pesoanele pozitive au fost evaluate de un medic infecţionist şi s-a decis izolarea cazurilor în centru. Numărul mare de noi cazuri au umplut până la refuz Spitalul de Boli Infecţioase şi spitalele suport din Iaşi.

“Ne aflăm în continuare pe un loc fruntaş ca număr de noi infectări. Din nefericire, avem noi infectări în focare deja existente. Acestea le controlăm prin intermediul unui medic infecţionist de la noi, care se deplasează în zonele de carantină zilnic şi evaluează starea bolnavilor. Îi internăm doar pe cei care au simptome. Este din ce în ce mai greu să manageriem numărul de locuri libere, dat fiind numărul record de pacienţi infectaţi în ultimele 3-4 zile şi dat fiind numărul mic de externări”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.