Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Focarul „Neuro“: 21 cadre şi 16 pacienţi infectaţi. «Ar însemna condamnare la moarte»

GALERIE
medici neuro
  • medici neuro
- +

Au fost testate până acum 500 de persoane. Azi mai vin rezultatele pentru încă o sută.

Numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus la Spitalul de Neurochirurgie a ajuns ieri la 37, după ce luni dimineaţă a venit confirmarea a încă trei cazuri, un medic specialist anestezist care a fost angajat în starea de urgenţă şi două infirmiere din secţiile de neurochirurgie.

Astfel, din cele 37 de cazuri confirmate, 21 sunt cadre medicale, adică trei medici (un medic anestezist şi doi medici rezidenţi neurochirurgi), 7 infirmiere şi 11 asistente medicale, iar restul de 16 sunt pacienţi.

Ancheta epidemiologică este încă în desfăşurare, în cursul zilei de astăzi urmând să apară şi ultimele rezultate.

Până în momentul de faţă au fost făcute 500 de teste, iar azi se aşteaptă şi rezultatele celor 100 de teste, ceea ce înseamnă că întreg personalul medical şi toţi pacienţii au fost testaţi. Spitalul are 450 de cadre medicale, iar în momentul de faţă sunt internaţi aproximativ 150 de pacienţi.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi susţin că s-a discutat despre eventuala intrare în carantină a spitalului, însă în cursul zilei de luni nu fusese luată nicio decizie în acest sens.

„Deocamdată, din discuţiile avute dimineaţă (n.r. - luni) se caută soluţii ca să nu se ajungă la închiderea spitalului. Având în vedere specificul spitalului şi faptul că este singurul de neurochirurgie din Moldova, încercăm să realizăm circuite astfel încât acest spital să funcţioneze în continuare. Altfel ar însemna o condamnare la moarte pentru cei care vin cu traumatisme de coloană, traumatisme cranio-cerebrale, cu hemoragii, cu accidente vasculare cerebrale. Un spital intră în carantină atunci când este un număr mare de cazuri, dar răspândite în tot spitalul“, a precizat conf. dr. Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi.

La rândul lor, reprezentanţii spitalului spun că intrarea în carantină ar însemna ca pacienţii cu patologie neurologică şi neurochirurgicală să „piardă o şansă la viaţă“.

Două variante luate în calcul

În ceea ce priveşte modul în care s-a răspândit infecţia există în momentul de faţă două ipoteze: focarul ar fi pornit fie de la o asistentă medicală, fie de la un pacient infectat venit din Suceava, care a fost internat pe data de 19 mai şi la care iniţial testul a ieşit negativ, însă în urma retestării de pe 21 mai, rezultatul a ieşit pozitiv.

„Cert este că, acum, focarul este izolat, secţia este închisă, s-a decontaminat, tot personalul medical a fost instruit din nou să respecte protocoalele în vigoare aşa cum au funcţionat foarte bine până în momentul relaxării. Pe toată perioada stării de urgenţă nu au existat cazuri de cadre medicale pozitive, în condiţiile în care am tratat pacienţi cu insuficienţă respiratorie şi am tratat pacienţi din toate focarele epidemiologice. Pacienţii sunt testaţi în continuare, urmează să facem o retestare la cei care au fost deja testaţi joi-vineri pentru a fi sigur că sunt negativi“, a declarat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“, numărul celor confirmaţi a rămas acelaşi, fiind patru cadre medicale, niciun pacient, iar în cursul zilei de astăzi urmează să vină şi rezultatul pentru a cincea persoană testată.

Clinica III Pediatrie rămâne închisă, nu se pot interna şi nici externa pacienţi, urmând ca cei care au fost testaţi la finalul săptămânii trecute să fie retestaţi în zilele următoare. Înainte de diagnosticarea cazurilor de coronavirus, în clinica respectivă se internau doar cazurile de boli infecţioase.

„De când am avut primul caz pozitiv, nu s-a mai internat nimic pe secţie şi s-a modificat circuitul referitor la alimente, farmacie, lenjerie, deşeuri sau analize dacă e nevoie. Toate acestea sunt asigurate de personal medical desemnat pentru asta, nu iese personalul de acolo, celor din secţia respectivă li se aduce şi li se ia de acolo ce au nevoie“, a precizat dr. Cătălina Ionescu, director medical al Spitalului de Copii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri