Focul viu din Vrancea „anunţă” cutremurele dar, mai nou, şi o viaţă mai bună
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Focul viu din Vrancea „anunţă” cutremurele dar, mai nou, şi o viaţă mai bună

GALERIE
focul viu
  • focul viu
- +

Se spune că „Focul Viu" de la Andreiaşu de Jos, fenomen spectaculos din Munţii Vrancei, poate prevesti, cu puţin timp înainte de producerea lor, cutremurele din România. Flăcările care ies din pământ sunt pentru localnici un fel de avertizare şi, în funcţie de înălţimea lor de 2,3,5 m, sau 30- 40m, cum s-a întâmplat la cutremurul din 1977, se pun la adăpost. 

De sute de ani, locuitorii din comuna vrânceană, Andreiaşu de Jos trăiesc cu frica în sân de teama focului de pe deal, care nu se stinge niciodată. La început, când nu se ştia ce anume dă naştere acestui fenomen, localnicii îi atribuiau puteri magice şi se temeau de ce e mai rău, să nu vină muntele peste ei. În momentul în care sunt mişcări tectonice, toate gurile din zona Focului Viu se aprind, deoarece este o fluctuaţie mai mare de gaz. Din acest motiv, localnicii şi-au făcut gospodăriile cât mai departe de acest loc înfricoşător. Nenea Ene Munteanu, din satul Titila, spune că primul cutremur mare pe care l-a simţit a fost cel din 1940. 

„A fost ceva de minune mare. A început de la mic la mare, a venit întâi un fel de huială. Gândeam că ăsta-i sfârşitul lumii... Eram în genunchi”, spune bătrânul înfiorat de amintire.

Chiar dacă s-a obişnuit între timp, încă tresare când se mişcă patul cu el şi iese imediat afară. „Când vine un huiet şi se mişcă şi patul, ies afară grămadă, cu uşa.”

În urmă cu mai bine de 40 de ani misterul a fost dezlegat. Pământul care arde neîncetat ascunde la o adâncime de mai bine de 7000 m. gaz metan. Odată ajuns la suprafaţă, în contact cu alte gaze şi cu oxigenul din aer, se aprinde, au spus geologii.

„Au spus că „Focul Viu” la noi şade într-un picior, cum e ciuperca” mai spune nenea Ene Munteanu, cu vocea scăzută. Deşi are ceva ani, nenea Ene spune că nu se dă pe unul tânăr. E sănătos, plin de glume şi dornic să-i treacă cineva pragul. Recomandă meniul pe care l-a respectat toată viaţa: fasole, cartofi, murături, multe legume, muncă şi posturile de peste an, pe care le-a ţinut cu sfinţenie. 

Săptămânal, cât ţine vremea bună, puzderie de turişti vin în Andreiaşu de Jos să vadă focul care nu se stinge niciodată. Ar rămâne şi mai multe zile, dacă ar avea unde se caza. Localnicii sunt încântaţi că turiştilor le place în satul lor. Dornic de oaspeţi, nenea Ene se oferă imediat să-i găzduiască, dar şi cei tineri s-ar bucura, viaţa lor s-ar schimba mult în bine.

Cititi materialul integral pe ziaruldevrancea.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.