anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Folosirea animalelor, interzisă la circ

GALERIE
animale circul globus
 • animale circul globus
- +

Folosirea animalelor va fi interzisă la Circul Globus, dresura fiind eliminată din obiectul de activitate al instituţiei, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Circ&Variete Globus vor fi eliminaţi termenii "dresură" şi "turul menajeriei", conform Proiectului de hotărâre privind modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea CGMB nr. 414/2016.

De asemenea, va fi exclusă şi atribuţia departamentului de relaţii internaţionale de a se ocupa de formalităţile vamale pentru animalele artiştilor străini care apar în spectacolele Circului Globus, precum şi orice alte referiri la dresură şi animale. "Animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus Bucureşti vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituţie publică şi Fundaţia Vier Pfoten, în termen de cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", se mai arată în proiect.
 
Administraţia circului va asigura animalelor condiţiile de bunăstare pe durata celor şase luni, potrivit documentului. Ca urmare a eliminării folosirii animalelor, Circ&Variete Globus Bucureşti va fi "producător de spectacole şi de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituţia realizează partea de creaţie, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât şi costume, decoruri, recuzită, cu artişti salariaţi şi colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din ţară şi străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice".
În expunerea de motive pentru interzicerea animalelor la circ se arată că există studii de specialitate care susţin cu argumente ştiinţifice că, în spectacolele de circ, animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesităţile şi mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferinţă şi chiar decesul prematur al acestora.
 
"Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învăţat, trucuri care sunt cu totul anormale şi neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condiţiile de viaţă corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiştii în dresura animalelor sălbatice susţin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri", se mai arată în expunerea de motive, semnată de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Documentul invocă, de asemenea, riscurile suplimentare pentru siguranţa publică, reprezentate de animalele din circuri, acestea având "instincte sălbatice şi nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate".
 
Primarul Capitalei mai susţine că spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ nu pot acoperi necesităţile acestor specii, care parcurg distanţe mari în libertate sau trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. "Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 de kilometri pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeţei municipiului Bucureşti. În circuri, «regele animalelor» are la dispoziţie maximum 12 metri pătraţi, iar instinctele sale de vânătoare şi alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale", arată Gabriela Firea.
 

Unsprezece animale, între care doi tigri, au murit în 12 ianuarie, în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus, pompierii reuşind să salveze alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile şi ponei. Edilul Capitalei l-a demis pe managerul Circului Globus, Victor Coman, susţinând că el trebuia să asigure adăposturi corespunzătoare animalelor care au murit în incendiu. O petiţie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri a fost iniţiată în urma incendiului în care au murit 11 animale ale Circului Globus, aceasta strângând peste 60.000 de semnături. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.