Fondul Proprietatea anunţă că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Fondul Proprietatea anunţă că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii

GALERIE
fondul proprietatea
  • fondul proprietatea
- +

Fondul Proprietatea anunţă că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România, în cei zece ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar volumul tranzacţiilor cu acţiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB în perioada 2011-2020.

Fondul Proprietatea sărbătoreşte zece ani de la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti. ”Comitetul Reprezentanţilor salută eforturile depuse de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea în ultimii zece ani. Fondul nu numai că a generat randamente excelente pentru acţionarii săi, dar, sub administrarea profesionistă şi atentă a administratorului de fond, a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România. Eforturile administratorului în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative şi a transparenţei în companiile din portofoliul Fondului au avut un efect pozitiv pe piaţa de capital locală. Comitetul Reprezentanţilor în cooperare cu Franklin Templeton au deschis calea în această direcţie şi continuă să creadă că această abordare fermă va aduce beneficii tuturor părţilor interesate în viitor”, spune Piotr Rymaszewski, preşedinte al comitetului reprezentanţilor al Fondului Proprietatea.

Între 2011-2020, FP s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni la BVB şi pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieţei.

”Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. Privim viitorul cu entuziasm, optimism şi încrederea că vom înregistra în continuare reuşite în România”, spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania şi manager de portofoliu Fondul Proprietatea.

De asemenea, fondul arată că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România.

FP a încheiat totodată jumătate dintre tranzacţiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare şi plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 - 2020. ”Tranzacţiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacţiilor speciale şi au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) şi plasamentul privat accelerat Conpet (2014). 25,2% din tranzacţiile cu acţiuni de la BVB au fost realizate cu acţiuni FP în perioada 2011-2020”, mai arată FP.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB în perioada 2011-2020. ”A efectuat distribuţii semnificative către acţionari în valoare de 3,7 miliarde dolari (13,8 miliarde lei) în perioada 2010-2020. A finalizat unsprezece programe de răscumpărare şi continuă în prezent cu cel de-al doisprezecelea, răscumpărând în total 7,37 miliarde de acţiuni proprii, reprezentând 53,5% din numărul total de acţiuni emise la sfârşitul lunii ianuarie 2011”, se mai arată în bilanţul FP.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Fondul Proprietatea precizează că ”îşi menţine pe deplin angajamentul de a continua să ofere randamente acţionarilor săi. Va continua să susţină şi să monitorizeze îndeaproape implementarea standardelor de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita în continuare progresul pieţei locale de capital. În acest scop, Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările aşteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi transparenţei. Aceasta este soluţia necesară pentru deblocarea pe deplin a potenţialului pieţei de capital din România şi obţinerea promovării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ajutând, în acelaşi timp, la procesul de redresare a ţării după impactul pandemiei”.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti. Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Resources, Inc. este o organizaţie globală de management al investiţiilor, cu filiale care operează în cadrul Franklin Templeton şi deservesc clienţi din peste 165 de ţări. Cu birouri în peste 30 de ţări şi aproximativ 1.300 de profesionişti în investiţii, compania din California are peste 70 de ani de experienţă în investiţii şi aproximativ 1,5 trilioane de dolari în active administrate la 31 decembrie 2020.

Franklin Templeton a deschis un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 32 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii. Începând cu 1 aprilie 2016, fondul este administrat de Franklin Templeton Investment Services S.À R.L.a

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.