Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totmarti, 09.03.2021
Fondul Proprietatea anunţă că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România, în cei zece ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar volumul tranzacţiilor cu acţiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB în perioada 2011-2020.
Fondul Proprietatea sărbătoreşte zece ani de la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti. ”Comitetul Reprezentanţilor salută eforturile depuse de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea în ultimii zece ani. Fondul nu numai că a generat randamente excelente pentru acţionarii săi, dar, sub administrarea profesionistă şi atentă a administratorului de fond, a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România. Eforturile administratorului în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative şi a transparenţei în companiile din portofoliul Fondului au avut un efect pozitiv pe piaţa de capital locală. Comitetul Reprezentanţilor în cooperare cu Franklin Templeton au deschis calea în această direcţie şi continuă să creadă că această abordare fermă va aduce beneficii tuturor părţilor interesate în viitor”, spune Piotr Rymaszewski, preşedinte al comitetului reprezentanţilor al Fondului Proprietatea.
Între 2011-2020, FP s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni la BVB şi pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieţei.
”Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. Privim viitorul cu entuziasm, optimism şi încrederea că vom înregistra în continuare reuşite în România”, spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania şi manager de portofoliu Fondul Proprietatea.
De asemenea, fondul arată că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România.
FP a încheiat totodată jumătate dintre tranzacţiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare şi plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 - 2020. ”Tranzacţiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacţiilor speciale şi au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) şi plasamentul privat accelerat Conpet (2014). 25,2% din tranzacţiile cu acţiuni de la BVB au fost realizate cu acţiuni FP în perioada 2011-2020”, mai arată FP.
Volumul tranzacţiilor cu acţiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB în perioada 2011-2020. ”A efectuat distribuţii semnificative către acţionari în valoare de 3,7 miliarde dolari (13,8 miliarde lei) în perioada 2010-2020. A finalizat unsprezece programe de răscumpărare şi continuă în prezent cu cel de-al doisprezecelea, răscumpărând în total 7,37 miliarde de acţiuni proprii, reprezentând 53,5% din numărul total de acţiuni emise la sfârşitul lunii ianuarie 2011”, se mai arată în bilanţul FP.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, Fondul Proprietatea precizează că ”îşi menţine pe deplin angajamentul de a continua să ofere randamente acţionarilor săi. Va continua să susţină şi să monitorizeze îndeaproape implementarea standardelor de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita în continuare progresul pieţei locale de capital. În acest scop, Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările aşteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi transparenţei. Aceasta este soluţia necesară pentru deblocarea pe deplin a potenţialului pieţei de capital din România şi obţinerea promovării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ajutând, în acelaşi timp, la procesul de redresare a ţării după impactul pandemiei”.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti. Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.
Franklin Resources, Inc. este o organizaţie globală de management al investiţiilor, cu filiale care operează în cadrul Franklin Templeton şi deservesc clienţi din peste 165 de ţări. Cu birouri în peste 30 de ţări şi aproximativ 1.300 de profesionişti în investiţii, compania din California are peste 70 de ani de experienţă în investiţii şi aproximativ 1,5 trilioane de dolari în active administrate la 31 decembrie 2020.
Franklin Templeton a deschis un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 32 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii. Începând cu 1 aprilie 2016, fondul este administrat de Franklin Templeton Investment Services S.À R.L.a
Cuvinte cheie: + fondul proprietatea, investitii, straine, Bursa, Bucuresti
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Moartea bruscă a unui cunoscut profesor ieşean. Răpus de COVID la 45 de ani, fără alte boli
Barna: Poziţia lui Vlad Voiculescu este foarte stabilă, Alianţa USR-PLUS îl susţine 100%
Lovitură puternică pentru Ungaria: toate magazinele ne-esențiale, închise pentru o lună
Fiica criminalului din Onești voia ca poliţia să-i dea bani falşi tatălui ei
Olanda vrea să introducă un „paşaport” pentru persoanele vaccinate sau testate negativ la COVID-19
Atacantul Franco Acosta a murit la 25 de ani în timp ce încerca să traverseze un râu
Persoanele vaccinate se pot întâlni fără mască, după două săptămâni. În SUA
În România au fost confirmate primele cazuri de infectare cu varianta braziliană a COVID-19
IPS Teodosie, convis că autorităţile nu vor avea curaj să închidă din nou bisericile
Soția unui fotbalist celebru, dezvăluiri din dormitor: „Nu mai am chef să fac sex cu el”
Un judecător, suprins fără mască la protestul AUR privind obligativitatea vaccinării împotriva covid
Sporul angajaţilor din prefecturi implicaţi în activităţi anti-COVID, eliminat
British Petroleum anunţă că va adopta programul de muncă hibrid 3 cu 2 după pandemie
George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"
IPS Teodosie, despre posibilitatea unor noi restricţii: Biserica nu se va închide
Nelu Tătaru intervine şi el în disputa dintre Cîţu şi Voiculescu pe tema datelor despre pandemie
Peste 43.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Oprah neagă o parte dintre informaţiile oferite de Meghan Markle în interviul bombă
Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pentru anul 2021
O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel
Ofiţer de la Penitenciar, trimis în judecată după ce a luat de mai multe ori mită
Cîţu şi Voiculescu, ceartă pe datele publicate de Ministerul Sănătăţii în privinţa pandemiei
După 25 de ani, Mercedes nu mai este singurul safety car din Formula 1
Flash Cash revine! Trei zile de shopping cu premii, la Palas
A fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
Bărbatul care a sechestrat şi ucis doi muncitori din Oneşti, arestat preventiv
Porsche îşi creşte participaţia de la 15 la 24% la producătorul croat de automobile electrice Rimac
VIDEO Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”
Soția penalului Verginel Gireadă, subprefect, după ce ea și soțul au făcut rocada la primărie
Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență
Primele declarații ale criminalului din Onești: nu regretă că i-a omorât pe cei doi meșteri
PSD, disperat să țină în viață Secția Specială a Adinei Florea
Alte 2.280 de cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore. La Iași, 54 de noi cazuri
Doi soți vasluieni au murit la două ore distanță. Au fost căsătoriți 60 de ani
Orașele din România cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social, în ianuarie 2021
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea avariei survenite la Magistrala 2
Cazul nou-născuților care au murit la spitalul Suceava în 2015: apa era otrăvită
Tatăl celebrei gimnaste Cătălina Ponor a fost arestat. A bătut doi polițiști
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.