anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Fondul Proprietatea vrea să stoarcă Nuclearelectrica şi de ultimul leu

GALERIE
Nuclearelectrica
 • Nuclearelectrica
- +

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Nuclearelectrica, vrea ca producătorul de energie să aloce pentru dividende 107,24 milioane lei din rezultatul de anul trecut, ceea ce înseamnă 99% din profitul net, şi alocarea a încă 452 milioane lei din profiturile realizate în anii anteriori şi nerepartizate acţionarilor.

Fondul Proprietatea a cerut în acest sens introducerea a două puncte suplimentare pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor ce va avea loc pe 24 aprilie, arată convocatorul completat transmis Bursei de Valori Bucureşti. Unul din subiecte prevede "aprobarea repartizarii profitului net al exercitiului financiar 2016, pe destinaţii, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 107.248.477 lei, a valorii dividendului brut pe acţiune în valoare de 0,3557 lei/acţiune".

Cel de-al doilea punct presupune "aprobarea distribuirii sumei de 452.270.776 lei din rezultatul reportat al societăţii sub formă de dividende suplimentare, a valorii dividendului suplimentar brut pe acţiune în valoare de 1,5 lei/acţiune". Propunerea Fondului Proprietatea depăăşeşte cu mult nivelul de dividende propus de consiliul de administraţie, de 99,49 milioane lei din profitul net al anului trecut, la o valoare a dividendul brut pe acţiune de 0,33 lei. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 108,6 milioane lei (circa 24 milioane euro), în scădere cu 27% faţă de câştigul din anul anterior.
 
Conducerea Nuclearelectrica a acceptat astfel solicitatea Guvernului de a aloca cel puţin 90% din profitul net din 2016 pentru dividende, propunând un procent de 91%, nivel care urmează să fie votat în adunarea generală a acţionarilor din 24 aprilie. În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut. Referitor la punctele privind numirea unor administratori cu un mandat de patru ani sau de patru luni, ca urmare a expirării mandatului a şase din şapte membri ai consiliului de administraţie, noul convocator arată şi care sunt şi de unde au venit aceste propuneri.
 
Astfel, Eva-Georgeta Andreaş, Cristian-Romulus Anton, Cristian Gentea, Ionuţ Mişa, Florin Constantin Tătar şi Iulian-Robert Tudorache sunt propuşi de acţionarul majoritar, Ministerul Energiei, pentru un mandat provizoriu cu o durata de patru luni începând cu 26 aprilie. Daniela Lulache şi Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu au fost  propuşi de "acţionari privaţi" ai companiei "atât pentru un mandat de patru ani cât şi pentru un mandat provizoriu de patru luni". Compania a realizat anul trecut o producţie netă de energie dîn scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015.
 
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,05 miliarde lei (455,5 milioane euro).
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.