Formare în domeniul autismului la copii în Gijon, Spania, pentru o echipă de profesori ieşeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Formare în domeniul autismului la copii în Gijon, Spania, pentru o echipă de profesori ieşeni

GALERIE
IMG-20211112-WA0025
  • IMG-20211112-WA0025
- +

În judeţul Iaşi, aproximativ 300 de elevi cu autism sunt integraţi în şcoli de masă şi şcoli speciale. Activităţile de formare desfăşurate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi sunt integrate în cadrul proiectului Erasmus Autism They are On Of Us.

În perioada 8-12 noiembrie 2021, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au participat la o activitate de formare având ca temă problematica tulburărilor din spectrul autist. Evenimentul s-a desfăşurat la Gijon, Spania, şi a reunit beneficiari ai instituţiilor partenere din Spania, Turcia, Polonia şi Belgia. Activitatea face parte din calendarul proiectului Erasmus^ Autism They are On Of Us, implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în calitate de partener, în perioada 2019-2021.

Scopul acestuia este să îmbunătăţească abilităţile de viaţă ale copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist pentru a facilita adaptarea lor la viaţa socială, pentru a-i ajuta pe elevii diagnosticaţi cu această tulburare, precum şi familiile acestora să îşi cunoască drepturile. Un alt obiectiv vizează incluziunea şcolară şi socială a acestor elevi prin valorificarea capacităţilor personale. Totodată, este urmărită conştientizarea rolului şcolii şi al familiei în viaţa copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist prin îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor familiilor din care provin, dar şi ale profesorilor care lucrează în acest domeniu.

În cele 5 zile de formare, specialişti din ţările implicate au dezbătut probleme teoretice şi au utilizat practici educaţionale care pot fi aplicate pentru integrarea şcolară a elevilor cu tulburări din spectrul autist. În centrul activităţilor au fost subiecte precum diagnosticarea şi screening-ul, modalităţile de identificăre a primelor semne ale acestei tulburări, precizări legislative internaţionale şi specifice fiecărei ţări participante.

O atenţie deosebită s-a acordat modalităţilor de integrare şcolară a copiilor cu TSA, crearea unor medii şcolare incluzive şi identificarea de strategii, metode şi materiale care pot facilita adaptarea şcolară a acestor elevi. Discuţiile şi dezbaterile s-au centrat pe identificarea celor mai bune practici educaţionale care pot conduce la înţelegerea dificultăţilor copiilor cu autism.

Aspectele teoretice şi practicile educaţionale diseminate au fost completate de o vizită la un centru de intervenţie şi terapie al Fundaţiei Vinjoy din oraşul Oviedo, un centru privat care dezvoltă abilităţi specifice pentru integrarea socio-profesională a copiilor şi tinerilor cu diverse dizabilităţi.

Experienţa de formare a completat cunoştinţele teoretice şi a îmbogăţit strategia de intervenţie şi terapie pentru tulburarea de spectru autist, urmând ca aceste cunoştinţe şi strategii să fie diseminare către specialiştii din judeţul Iaşi care lucrează cu preşcolari, elevi şi tineri diagnosticaţi cu autism şi integraţi în şcoli de masă şi şcoli speciale.

Amintim că, în judeţul Iaşi, aproximativ 300 de elevi cu autism sunt integraţi în şcoli de masă şi şcoli speciale, beneficiind de suport de sprijin educaţional printr-un curriculum adaptat şi intervenţii ale unor specialişti, precum profesori de educaţie specială, psihopedagogi, profesori de sprijin, profesori logopezi, kinetoterapeuţi sau consilieri şcolari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.