anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Formare în domeniul autismului la copii în Gijon, Spania, pentru o echipă de profesori ieşeni

GALERIE
IMG-20211112-WA0025
 • IMG-20211112-WA0025
- +

În judeţul Iaşi, aproximativ 300 de elevi cu autism sunt integraţi în şcoli de masă şi şcoli speciale. Activităţile de formare desfăşurate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi sunt integrate în cadrul proiectului Erasmus Autism They are On Of Us.

În perioada 8-12 noiembrie 2021, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au participat la o activitate de formare având ca temă problematica tulburărilor din spectrul autist. Evenimentul s-a desfăşurat la Gijon, Spania, şi a reunit beneficiari ai instituţiilor partenere din Spania, Turcia, Polonia şi Belgia. Activitatea face parte din calendarul proiectului Erasmus^ Autism They are On Of Us, implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în calitate de partener, în perioada 2019-2021.

Scopul acestuia este să îmbunătăţească abilităţile de viaţă ale copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist pentru a facilita adaptarea lor la viaţa socială, pentru a-i ajuta pe elevii diagnosticaţi cu această tulburare, precum şi familiile acestora să îşi cunoască drepturile. Un alt obiectiv vizează incluziunea şcolară şi socială a acestor elevi prin valorificarea capacităţilor personale. Totodată, este urmărită conştientizarea rolului şcolii şi al familiei în viaţa copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist prin îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor familiilor din care provin, dar şi ale profesorilor care lucrează în acest domeniu.

În cele 5 zile de formare, specialişti din ţările implicate au dezbătut probleme teoretice şi au utilizat practici educaţionale care pot fi aplicate pentru integrarea şcolară a elevilor cu tulburări din spectrul autist. În centrul activităţilor au fost subiecte precum diagnosticarea şi screening-ul, modalităţile de identificăre a primelor semne ale acestei tulburări, precizări legislative internaţionale şi specifice fiecărei ţări participante.

O atenţie deosebită s-a acordat modalităţilor de integrare şcolară a copiilor cu TSA, crearea unor medii şcolare incluzive şi identificarea de strategii, metode şi materiale care pot facilita adaptarea şcolară a acestor elevi. Discuţiile şi dezbaterile s-au centrat pe identificarea celor mai bune practici educaţionale care pot conduce la înţelegerea dificultăţilor copiilor cu autism.

Aspectele teoretice şi practicile educaţionale diseminate au fost completate de o vizită la un centru de intervenţie şi terapie al Fundaţiei Vinjoy din oraşul Oviedo, un centru privat care dezvoltă abilităţi specifice pentru integrarea socio-profesională a copiilor şi tinerilor cu diverse dizabilităţi.

Experienţa de formare a completat cunoştinţele teoretice şi a îmbogăţit strategia de intervenţie şi terapie pentru tulburarea de spectru autist, urmând ca aceste cunoştinţe şi strategii să fie diseminare către specialiştii din judeţul Iaşi care lucrează cu preşcolari, elevi şi tineri diagnosticaţi cu autism şi integraţi în şcoli de masă şi şcoli speciale.

Amintim că, în judeţul Iaşi, aproximativ 300 de elevi cu autism sunt integraţi în şcoli de masă şi şcoli speciale, beneficiind de suport de sprijin educaţional printr-un curriculum adaptat şi intervenţii ale unor specialişti, precum profesori de educaţie specială, psihopedagogi, profesori de sprijin, profesori logopezi, kinetoterapeuţi sau consilieri şcolari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X