anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Formațiune post-traumatică la nivelul capului, tratată prin embolizare, la Arcadia (P)

GALERIE
nedelciuc-igor_zdi
 • nedelciuc-igor_zdi
- +

Un tânăr în vârstă de 20 ani a ales Rețeaua Medicală Arcadia pentru investigarea și tratarea unei umflături cu dimensiuni de 2-3 cm, cu localizare la nivelul capului, în zona frontală anterioară. Pacientul simțea tensiune și pulsații la nivelul formațiunii.

Formațiunea a apărut în copilărie ca urmare a unui traumatism la nivelul capului și a crescut în dimensiuni în decursul celor aproximativ 15 ani de la momentul loviturii până la prezentarea la Arcadia.

Ecografia Doppler a părților moi în zona formațiunii a evidențiat o zonă de malformație arteriovenoasă cu presiune și circulație sanguină importante și o cavitate anevrismală de 2-3 cm. Diagnosticul prezumtiv a fost: anevrism post-traumatic și fistulă arteriovenoasă post-traumatică. „În urma loviturii suferite de pacient s-a creat o fistulă, adică o comunicare între circulația arterială și circulația venoasă, deci o scurtătură din arteră în venă. Diferența mare de presiune de la nivelul circulației arteriale și al circulației venoase a condus la apariția unui anevrism – o formațiune vasculară care se prezintă ca o dilatare a vasului sanguin”, explică Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia.

După angiografie, s-a evidențiat foarte clar în zona frontală malformația arteriovenoasă și anevrismul cu drenaj foarte rapid în sistemul venos.

Procedura de embolizare directă a arterei mici care iriga formațiunea a fost efectuată cu anestezie locală. Dr. Igor Nedelciuc precizează: „Cu ajutorul cateterului angiografic special și a imaginii angiografice preexistente, un cateter a fost introdus selectiv în artera care iriga formațiunea. Prin interiorul cateterului s-au introdus spirale speciale pentru embolizare, alese pe dimensiunea arterială a pacientului (3-4 mm), care au închis complet circuitul patologic. A fost necesară introducerea subsecventă a trei spirale până la închiderea completă a fluxului sanguin”.

Procedura a durat aproximativ 15 minute, timp în care pacientul a fost complet conștient. Acesta a simțit doar o ușoară senzație de căldură la nivelul feței în timp ce se introducea substanța de contrast. Pacientul a observat imediat o diminuare a umflăturii, a tensiunii și a pulsațiilor din zona formațiunii.

Examenul Doppler vascular al părților moi repetat după intervenție a evidențiat o scădere semnificativă a fluxului sanguin în zona anevrismului. „Pentru că au trecut atât de mulți ani de la apariția anevrismului, vor fi necesare câteva luni până când formațiunea va ajunge la dimensiuni minime și, implicit, va fi mai puțin deranjantă din punct de vedere estetic. În situația în care țesutul nu se va resorbi complet, poate fi efectuată o intervenție de chirurgie plastică cu riscuri minime de sângerare și efect maxim pe termen lung”, menționează Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie.

Externarea pacientului a avut loc a doua zi după intervenție.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Arcadia

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.