Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Forţa de răspuns a NATO va creşte de la 13.000 la 30.000 militari

GALERIE
Jens-Stoltenberg
  • Jens-Stoltenberg
- +

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că Spearhead Force, noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei, va fi formată din circa 5.000 de militari, cu o capacitate de reacţie de cel mult două zile, decizia fiind luată ca urmare a agresiunilor sporite ale Rusiei asupra Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înaintea reuniunii miniştrilor apărării din statele membre, care va avea loc joi după-amiază la Cartierul General al NATO din Bruxelles, că una dintre deciziile care vor fi luate se referă la creşterea de la 13.000 la 30.000 a numărului militarilor din forţa de răspuns a Alianţei (NATO Response Force).

Jens Stoltenberg a mai anunţat că miniştrii apărării vor discuta despre capacităţile logistice ale unei noi forţe de reacţie rapidă a NATO, în urma deciziilor luate la summitul din Ţara Galilor, din septembrie anul trecut.

Această forţă, denumită "Spearhead Force", va fi un "vârf de lance" format din trupe de răspuns imediat, din care vor face parte aproximativ 5.000 de militari, cu o capacitate de reacţie foarte rapidă, de cel mult două zile.

Spearhead Force urmează să devină operaţională din 2016.

Secretarul general al NATO a specificat că aceste măsuri sunt urmare a "agresiunilor sporite exercitate de Rusia asupra Ucrainei".

"Nu vrea să anticipez concluziile Consiliului de astăzi, dar mă aştept ca miniştrii să fie de acord cu câteva elemente importante din acest pachet care să crească puterea noastră colectivă de apărare. Este o perioadă foarte critică pentru securitate în Europa şi peste tot în lume. În Ucraina, violenţele se accentuează şi criza se adânceşte. Rusia continuă să ignore regulile internaţionale şi să îi sprijine pe separatişti cu arme avansate, pregătire şi trupe. În Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu extremismul violent se răspândeşte, iar acest tumult alimentează terorismul din propriile noastre ţări", a afirmat Jens Stoltenberg.

El a mai spus că vor fi înfiinţate şase puncte de comandă şi control în ţările din flancul estic al Alianţei, iar unul dintre aceste puncte ar putea fi în România. În cadrul acestora, vor fi unităţi care vor face legătura între trupele de apărare naţională şi forţele mulţinaţionale ale NATO.

"Vor realiza planificări, vor organiza exerciţii şi vor fi importante pentru a putea conecta forţele naţionale cu întăririle oferite de trupele NATO. Încercăm să dezvoltăm punctul de comandă multinaţional din zona nord-est din Szczecin (n.r. - bază NATO din Polonia) şi încercăm, totodată, să dezvoltăm ceva similar sau paralel în partea de est a Alianţei", a adăugat secretarul general al NATO.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri