anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Nici măcar în comunism nu s-ar fi admis asta!

"Fortus" cheltuie opt lei pentru fiecare leu obţinut

GALERIE
licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_20
 • licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_20
- +

In 11 luni, combinatul ieşean a obţinut venituri de 2,74 milioane lei şi a avut cheltuieli totale de 21,4 milioane lei.

Ultimul raport al administratorului judiciar de la Fortus arată cât de tare s-a afundat cel mai mare combinat din Iaşi, care înainte de Revoluţie oferea locuri de muncă pentru peste 10.000 de ieşeni. Deşi fostul administrator judiciar nu a mai publicat datele financiare ale firmei din martie anul trecut, înlocuitorul său neconfirmat încă, consorţiul SMDA Mureş şi ZRP Insolvency, a publicat un „semi-raport” privind rezultatele din exploatare pentru lunile octombrie şi noiembrie din 2015. În această perioadă, Fortus a avut venituri din exploatare de 580.000 lei şi a cheltuit peste 3,3 milioane lei, astfel că a obţinut un rezultat financiar negativ de 2,75 milioane lei. Astfel, în două luni, combinatul a plătit aproape 5.700 lei ca să obţină 1000 lei. În schimb, analizând activitatea Fortus din primele 11 luni ale anului, se obervă că au fost înregistrate venituri de 2,74 milioane lei şi cheltuieli totale de 21,4 milioane lei, din care rezultă pierderi de circa 18,7 milioane lei. Cu alte cuvinte, un raport al cheltuielilor şi veniturilor arată că reprezentanţii combinatului au plătit, în primele 11 luni din 2015, circa 8 lei pentru fiecare leu obţinut.
 
Personalul e folosit la paza unităţii
 
O gaură neagră în economia ieşeană, având în vedere că din primăvară cei peste 470 de angajaţi „activi” au ca singură activitatea protestele pentru a-şi primi salariile. Motivul este unul simplu: din cauza datoriilor, nu au mai fost plătite utilităţile, drept pentru care combinatul nu mai dispune de alimentare cu energie electrică şi gaz, imperios necesare onorării contractelor. Conform raportului, valoarea salariilor restante la finalul anului 2015 a depăşit valoarea de 23,4 milioane lei, iar aceasta creşte chiar dacă salariaţii nu mai muncesc de peste nouă luni. „În lipsă de activitate, personalul este plătit potrivit art 53 din Codul muncii – 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. O parte a personalului - în special personalul TESA – este folosită pentru asigurarea pazei obiectivelor aflate în patrimoniul debitorului. În urma unei întâlniri cu ITM Iaşi, ni s-a adus la cunoştinţă că personalul salarial conform articolului 53 din Codul Muncii (...) are numai obligaţia să fie la dispoziţia angajatorului pentru reînceperea activităţii. Situaţia personalului reprezintă astăzi un caz deosebit de grav, chiar un caz social”, potrivit raportului administratorului judiciar.
 
Se fură pe rupte
 
Acelaşi document arată că administratorul judiciar a demarat procedurile pentru a achiziţiona servicii de evaluare a patrimoniului societăţii şi servicii de pază a combinatului. „Paza bunurilor nu este asigurată potrivit reglementărilor legale în vigoare. În acest scop, am elaborat un regulament de selecţie, ce trebuie să fie aprobat cât mai urgent în cadrul comitetului creditorilor şi trebuie selectată societatea de pază. Fără angajarea unei societăţi de pază, nu putem garanta integritatea patrimoniului societăţii”, se menţionează în raport. Din cauza lipsei unor servicii de pază, mulţi dintre salariaţii nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile au decis să îşi facă singuri dreptate într-o oarecare măsură şi au sustras cabluri şi fier vechi din combinat. Astfel, sunt zeci de dosare la secţia 5 de Poliţie, deschise de membrii conducerii Fortus, pentru furt din interiorul combinatului. Mai mult, într-un ordin de serviciu prin care inginerii din Fortus erau programaţi să asigure paza în combinat, deci un act oficial, erau nominalizate şi spaţiile ce trebuiau verificate în timpul serviciului de pază. În cazul Halei de Mecanică Grea, în dreptul staţiei de 6kv era trecută menţiunea „atât cât a mai rămas din ea”, semn că patrimoniul combinatului a fost grav afectat de furturile salariaţilor nemulţumiţi. 
 
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Alexandru LĂZESCU

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Şansele Vestului de se opune acestui demers depind în bună măsură de soarta războiului din Ucraina şi de capacitatea sa de gestiona faliile politice şi societale interne. 

opinii

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Nichita DANILOV

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Oare cum ar fi salutat azi Florin să nu devină bătător la ochi pentru cei aliniaţi din punct de vedere ideologic corect? Ar fi avut curajul să rostească bună ziua? Din păcate, Florin Faifer nu a mai prins vremurile pe care le-a prorocit.

România fericită

Michael ASTNER

România fericită

Lunea trecută, de Ziua Mondială a Fericirii, presa de la noi a discutat raportul pe anul acesta (bazând pe datele din 2022) întocmit de Sustainable Development Solutions Network (Reţeaua de Soluţii de Dezvoltare Sustenabilă). Poate aţi aflat, poate v-a scăpat: în World Happiness Report (realizat pentru a zecea oară, dacă am înţeles bine) pe 2023, România se află pe locul 24! 

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Ciprian IFTIMOAEI

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Cu toţii suntem familiarizaţi cu discuţiile despre impactul digitalizării asupra pieţei muncii, despre expansiunea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), unde oferta de locuri de muncă este în creştere, despre pachetele salariale atractive în acest domeniu de vârf al economiei. 

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.