EXCLUSIV Cine este șoferul băut care a făcut praf un bolid Mercedes, la Horpaz.Vlăstar al familiei Norocea
Radu Norocea, tanaraul care a produs accidentul de circulatie, era baut. "La data de 1 (...)
citeste totvineri, 19.08.2022
Forumul Judecătorilor din România a transmis, marţi, că sediile instanţelor de judecată au devenit focare de răspândire a virusului şi solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. Asociaţia a elaborat un Proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală cu referire la digitalizare.
”Forumul Judecătorilor din România a constatat că sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând cazuri numeroase în foarte multe dintre instanţele mari din municipiile importante ale ţării. Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanţe şi amânarea judecării unor dosare”, a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, Forumul Judecătorilor din România.
Magistraţii afirmă că lipsa unui plan serios de reluare graduală a activităţii instanţelor judecătoreşti, la încetarea stării de urgenţă, de natură a permite şi a asigura distanţarea fizică între participanţii la actul de justiţie şi protejarea sănătăţii publice a contribuit din plin la răspândirea virusului în clădirile instanţelor de judecată.
”În atare condiţii, este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanţelor de judecată, comunicarea actelor de procedură urmând a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar şi adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinţă, precum şi a restrângerii fazei orale în anumite pricini judiciare. În dosarele (cel puţin în materie civilă lato sensu) în care părţile consimt ca soluţionarea să se facă fără citarea părţilor, pe baza înscrisurilor existente la dosar şi a probelor deja propuse, instanţa judecătorească ar aprecia cu privire necesitatea existenţei fazei orale. Forumul Judecătorilor din România reiterează faptul că Guvernul şi Parlamentul României vor trebui să aibă rol activ şi să propună/reglementeze rapid o soluţie care să permită judecata a sute de mii de cauze de pe rolul instanţelor, fără dezbateri orale, atât în prima instanţă, cât şi în căile de atac, în condiţiile respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi al jurisprudenţei relevante a Curţii Europene a Drepturilor Omului”, au mai transmis magistraţii.
Potrivit acestora, în această materie, dreptul la o procedură orală nu este unul absolut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului admiţând derogări. ”În materie penală, procedurile privind încuviinţarea exercitării căilor de atac sau cele care privesc numai chestiuni de drept, nu şi probleme de fapt, pot fi conforme cu exigenţele art. 6 şi atunci când apelantului nu i-a fost dată posibilitatea să fie ascultat personal de către instanţa de apel sau de către Curtea de casaţie (CEDO, Monnell şi Morris c. Regatului Unit al Marii Britanii) Având în vedere rolul Curţii de Casaţie şi observând procedura în ansamblu, Curtea a considerat că neacordarea posibilităţii ca reclamanţii să îşi susţină argumentele oral, fie personal sau prin membrii baroului obişnuit, nu le-a încălcat dreptul la un proces echitabil (CEDO, Meftah şi alţii c. Franţei)”, au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei.
Potrivit acestora, în faţa Curţilor de apel care îşi exercită jurisdicţia atât asupra problemelor de fapt cât şi de drept, art. 6 din Convenţie ”nu garantează în mod necesar dreptul la o şedinţă publică, sau dacă o asemenea şedinţă există, nu este garantat în mod necesar dreptul de a participa în persoană la şedinţă”.
”Nici litera şi nici spiritul art. 6 din Convenţie nu împiedică o persoană să renunţe în mod voluntar la garanţiile oferite de procesul echitabil, atât în mod expres, cât şi tacit. Renunţarea la dreptul de a participa la şedinţa de judecată trebuie să fie neechivocă, să fie însoţită de un minimum de garanţii procedurale corespunzătoare acestei renunţări şi să nu contravină unui interes de ordine publică. Pentru a considera că reclamantul a renunţat implicit, prin comportamentul său, la un drept conferit de art. 6, trebuie să fie stabilit că reclamantul putea să prevadă în mod rezonabil consecinţele comportamentului său. Încă de la începutul fazei scrise, este necesar ca instanţa de judecată să poată informa părţile de posibilitatea renunţării la oralitate (aşa cum este posibilă solicitarea judecării în lipsă), iar atunci când natura procesului permite (de exemplu, nu este necesară administrarea unor probe în condiţii de oralitate), în situaţia în care părţile renunţă, procesul se va desfăşura în scris (cu respectarea contradictorialităţii). O asemenea posibilitate ar determina şi utilizarea mai largă a administrării probelor prin avocaţi sau consilieri juridici. Dacă instanţa va considera necesar să administreze şi alte probe, va cita şi asculta părţile şi, după caz, le va ordona sau încuviinţa şi administra nemijlocit în faţa sa. Prezenţa fizică a persoanelor este necesară pentru a aduna probe în cazul în care aceştia sunt martori ai unor evenimente importante pentru cauză. Procedurile în formă scrisă în cazul recursului sunt, în general, acceptate ca fiind compatibile cu prevederile articolului 6 din Convenţie”, au mai transmis magistraţii.
Aceştia anunţă că au promovat, în luna mai, un Proiect de modificare şi completare a codului de procedură civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă.
De asemenea, Forumul Judecătorilor din România prezintă publicului şi un Proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală care poate constitui un punct de plecare în vederea unor discuţii serioase pentru modificarea legislaţiei procesuale penale.
”În condiţii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrângeri serioase, iar Codul de procedură penală nu oferă soluţii adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. Digitalizarea a rămas până în prezent o temă de dezbatere, neexistând, însă, un proiect suficient de amplu şi consistent pentru adoptarea unor soluţii legislative efective şi de impact care să corespundă principiilor care guvernează procesul penal şi să nu împieteze asupra exerciţiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstanţe sanitare au readus în prim plan insuficienţa digitalizării sistemului judiciar şi problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în faţa organelor judiciare prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanţă. Este deja notoriu faptul că există foarte multe state care folosesc evoluţia tehnologică a societăţii inclusiv în domeniul justiţiei (de exemplu Estonia, Suedia sau Germania)”, au mai transmis Forumul Judecătorilor.
Forumul Judecătorilor din România solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, dar şi prin digitalizarea justiţiei în România.
Cuvinte cheie: + judecator, coronavirus, CEDO, Monnell, Morris
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Avertizare asupra unei noi campanii de phishing care exploatează folosirea serviciilor de curierat
Bărbatul care a atacat două femei cu un obiect ascuţit în Bucureşti, arestat preventiv
Pentagonul anunţă o nouă tranşă de ajutor militar destinată Ucrainei: 775 de milioane de dolari
Preţurile la gazele naturale bat record după record: cotaţiile au crescut din nou vineri
Joe Biden urmează să organizeze, la 15 septembrie, un summit împotriva extremismului politic
Două persoane au ajuns la spital din cauza unei oale cu mâncare
Sanitas: Ministerul Sănătăţii nu mai vrea să finanţeze voucherele de vacanţă
Livrările de gaze naturale ruseşti către UE prin Nord Stream 1 urmează să fie suspendate
Mijlocaşul Tanguy Ndombele a fost împrumutat de Tottenham la Napoli
Doi tineri, găsiţi vinovaţi pentru uciderea unui adolescent de 13 ani, în urmă cu doi ani
Acţionarul majoritar al clubului Southampton a decis să investească şi la Goztepe Izmir
Un mânz deshidratat şi foarte slăbit a fost salvat de poliţiştii de la Protecţia Animalelor
Mathias Fluckiger a fost testat pozitiv şi va absenta de la Campionatul European de Mountain Bike
BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 13,9% în decembrie
Borussia Dortmund neagă că ar negociat pentru transferul lui Cristiano Ronaldo
Bernadette Szocs s-a calificat în sferturi la CE de tenis de masă, la simplu
Bloomberg scrie despre construirea bazei militare NATO de la Cincu
Mai mult de jumătate dintre români cred în existența Iadului. TOP european
FOTO Cazino-ul din Constanța începe să-și arate fața după demararea lucrărilor de modernizare
Șefi de poliție anchetați după ce s-au dus la cumpărături și în vacanțe cu mașina poliției
Un profesor din Rădăuți a declarat venituri de peste 25.000 de euro/ an din meditații
Statul își bate joc de copiii abuzați sexual și întârzie nejustificat reformele legislative (P)
Încă 5 milioane de euro de la buget, după rectificare, pentru partidele politice
În Moldova se poate: vilă de 4,2 milioane de euro deținută de Plahotniuc, pusă sub sechestru
VIDEO Navă cu migranți, depistată în apropiere de Vama Veche
JCI Iași te așteaptă pe 24 august la Seara Antreprenorilor cu Laura Buțurcă
Cinci supermarketuri Lidl din Iași, închise din cauza neregulilor (VIDEO-FOTO)
FOTO Rudel Obreja, extrem de slăbit, eliberat din pușcărie. „Medicul l-a adus la metastaze grad IV”
Începe a noua ediție a Târgului EXCELSIOR pentru ȘCOALĂ la Iași, în Atrium, la Palas Mall (P)
Bacalaureatul se schimbă radical. Ce se întâmplă cu examenul la Limba română
Transportul public din Iași, prelungit în weekend pentru festivalul INIMO
Suceava, județul cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă. Iași este pe locul 3
Doi turiști din Suedia au ajuns la Urgențe după ce au experimentat România. Au mâncat la Botoșani
Ministrul Budăi, veşti bune pentru românii de peste 45 de ani: Se dau 2250 de lei lunar de la stat
Marcel Ciolacu va fi premier din 25 mai 2023. Așa spune Ciucă
Alexandru CĂLINESCUReformă? Ce fel de reformă? |
Nicolae TURTUREANUAm fost la Gânju… |
George PLEȘUOm câine |
Codrin Liviu CUȚITARUModernitatea şi postmodernitatea alienării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.