Fost lider al mafiei românești din Torino, condamnat definitiv la Iași. I-a sărit țandăra și a agresat juriul la un meci pierdut de fiu

vineri, 19 iulie 2024, 03:40
4 MIN
 Fost lider al mafiei românești din Torino, condamnat definitiv la Iași. I-a sărit țandăra și a agresat juriul la un meci pierdut de fiu

Judecătorii au pus punct unuia dintre multele procese care îl au în prim-plan pe fostul boxer și campion ieșean Viorel Oarză. Acesta fusese trimis în judecată în urma unui scandal provocat de Oarză după o competiție desfășurată în 2019. El se arătase indignat de faptul că arbitrii l-ar fi „furat” pe fiul său de 17 ani. Scandalul a fost evaluat de magistrații Judecătoriei la doi ani și jumătate de închisoare. Curtea de Apel i-a mai redus din pedeapsă.

Acum 10 ani, fostul boxer profesionist Viorel Marian Oarză, fost campion național, era considerat liderul primului clan mafiot din Italia format doar din români: „Brigada”. Ieşeanul, apreciat în mediul interlop pentru că ar fi reușit să se impună în fața „mafiei albaneze” din oraș, acesta şi-a construit un mic imperiu în Torino, acolo unde sute de infractori au început să lucreze pentru el. A continuat să conducă gruparea de tip mafiot şi după ce a fost arestat, sunându-şi din puşcărie locotenenţii. Ulterior, după eliberare, acesta a revenit la Iași, orașul natal. Nici aici nu avea să ducă o viață liniștită.

 

Cum a început totul?

 

Fiul lui Oarză, Robert Ciudin, participase în noiembrie 2019 la Cupa României de Box Tineret, competiție organizată la Sala Polivalentă Iași. În sală se afla și tatăl său, deși acesta se afla sub măsura controlului judiciar, fiindu-i interzis să participe sau să asiste la competiții sportive. În semifinală, adversarul lui Ciudin a fost declarat învingător la puncte de către patru dintre cei cinci arbitri. Faptul a provocat revolta lui Oarză, care i-a amenințat pe arbitri că „dacă vor ieși din sală le va da cuțite în spate și răngi în cap”, pentru că ar fi furat victoria fiului său. Oarză a lovit demonstrativ cu pumnii și picioarele obiectele de mobilier de pe hol și ușile de la intrare, urlând și amenințând, secondat de fiuș său. S-a oprit apoi în fața sălii, continuând scandalul. Abia după intervenția unui echipaj de poliție și a unuia de jandarmi, arbitrii și membrii Federației de box au putut părăsi Sala Polivalentă.

A fost trimis în judecată alături de fecior

 

Scandalul s-a soldat cu un dosar penal, tatăl și fiul fiind trimiși în judecată pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și amenințare. Plângerile penale depuse de arbitrii amenințați au fost retrase. În aceste condiții, Robert Ciudin a fost absolvit de orice vină, acuzația de tulburare a liniștii publice prescriindu-se. În schimb, Oarză a fost condamnat la un total de 2 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare, pedeapsa fiind contopită cu condamnările primite în alte două procese.

Sentința a fost contestată de Oarză în fața Curții de Apel, acesta cerând să fie achitat. El a reproșat faptul că familia judecătorului care analizase dosarul în primă instanță se afla în relații de prietenie cu membrii unei familii cu care Oarză se dușmănea. Prin urmare, imparțialitatea sa ar fi fost afectată, iar magistratul ar fi fost înclinat să fie mai sever cu inculpatul. Contrazicând declarațiile martorilor, Oarză a afirmat că ordinea și liniștea publică nu ar fi fost tulburate de el, ci de publicul care asistase la competiție și care ar fi fost indignat de rezultatul afișat de arbitri. Manifestările lui Oarză ar fi reprezentat cel mult o contravenție, câtă vreme nimeni nu fusese lovit și nu ar fi fost provocată nicio distrugere.

Argumentele lui Oarză au fost respinse de judecători. Aceștia au arătat că, în primă instanță, Judecătoria încetase procesul penal împotriva lui Ciudin. Era absurd să se presupună că același judecător, prieten cu dușmanii lui Oarză, ar fi fost excesiv de sever cu acesta, dar s-ar fi arătat îngăduitor cu fiul. „Nu există nici un element de natură să ducă la concluzia existenţei unei prejudecăţi sau preconcepţii a judecătorului cu privire la soluţia pe care acesta ar urma să o pronunţe, iar imparţialitatea sub acest aspect se prezumă, până la proba contrară”, au arătat magistrații.

 

Instanța a  văzut cu totul altfel ce s-a întâmplat la Sala Polivalentă

 

Nici argumentul conform căruia Oarză comisese o simplă contravenție nu a fost acceptat. „Instanța nu împărtășește opinia apărării în sensul că manifestările contrare normelor de conviețuire socială ce au loc cu ocazia manifestărilor sportive capătă caracter penal doar în condițiile în care se realizează prin violențe asupra persoanelor sau prin distrugerea unor bunuri, pentru că, în această ipoteză, s-ar putea ajunge la concluzia că, indiferent de natura sau intensitatea amenințărilor sau a altor acte perturbatoare, dacă acestea nu presupun violențe fizice asupra persoanelor sau bunurilor, nu pot fi sancționate penal, ci doar contravențional, ceea ce nu poate fi admis”, au argumentat magistrații.

Totuși, ei au apreciat că Judecătoria fusese mai severă decât rezulta din datele dosarului, o pedeapsă medie nefiind justificată. Durata scandalului fusese relativ scurtă, ușa lovită cu pumnul nu fusese distrusă, iar alte consecințe în afara amenințărilor și injuriilor nu se produseseră. Timpul de aproape 5 ani trecut de la evenimente făcea ca și impactul public să fie redus. Ca urmare, magistrații Curții de Apel au decis reducerea cu un an a pedepsei aplicate lui Oarză. Acesta va rămâne după gratii doar un an, șase luni și 20 de zile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii