Fost polițist rutier prins beat pulbere la volan: mergea sinuos. A fost nevoie de imobilizare: făcea urât

miercuri, 15 mai 2024, 03:43
2 MIN
 Fost polițist rutier prins beat pulbere la volan: mergea sinuos. A fost nevoie de imobilizare: făcea urât

O patrulă de jandarmi a avut surpriza să constate că șoferul băut pe care îl oprise era tocmai un fost polițist rutier. Retras la pensie, acesta lucra ca instructor auto.

Incidentul s-a petrecut în 2022, în prima zi de Paște. Mitică Bobîrnat fusese în vizită la niște prieteni de familie, în zona Horpaz, împreună cu iubita și fiul lor. Pe parcursul zilei, Bobîrnat a băut două beri și 2-300 ml whiskey. Aproape de ora 21 a plecat cu familia spre casă. Nu a apucat să meargă prea mult, întrucât atenția unei patrule de jandarmi a fost atrasă de mersul sinuos al Toyotei conduse de fostul polițist. Oprit de jandarmi, Bobîrnat a refuzat testarea alcoolscopică, dar a fost de acord să dea probe de sânge. În baza acestora, a fost calculată o alcoolemie teoretică de 1,78‰ în sânge.

Posesor al permisului de conducere din 1990, Bobîrnat a fost trimis în judecată sub acuzația de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. În timpul procesului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au solicitat o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare, cu suspendarea executării. Ei și-au justificat solicitarea prin faptul că la oprirea de către jandarmi fostul polițist fusese recalcitrant, trebuind să fie imobilizat. Judecătorii au făcut însă abstracție de aceste considerente, apreciind că ele nu sunt relevante pentru infracțiunea în sine. Dimpotrivă, magistrații au luat în considerare faptul că fostul polițist, în vârstă acum de 65 de ani, avusese o activitate remarcabilă în cadrul poliției, după cum rezulta din caracterizări. Se afla la primul conflict cu legea penală, judecătorii apreciind că incidentul din 2022 era unul izolat. Bobîrnat se oferise să achite o amendă penală, dar cerea să i se lase permisul de conducere, atât pentru a-și putea continua activitatea de instructor auto, cât și pentru a-și putea vizita și îngriji tatăl, în vârstă de 88 de ani. „Instanţa apreciază că nu este necesară condamnarea inculpatului, cu toate consecinţele unei condamnări (înscriere în cazierul judiciar, necesitatea de reabilitare, anularea permisului de conducere), fiind suficientă amânarea aplicării unei pedepse cu amenda, astfel încât inculpatul să fie supus unei supravegheri pe durata unui termen de 2 ani, fără a suporta consecinţele unei condamnări”, au conchis magistrații Judecătoriei.

Ca urmare, în sarcina lui Bobîrnat a fost stabilită o amendă penală în valoare de 12.000 lei, corespunzătoare unui număr de 200 de zile-amendă. Ea va fi plătită însă doar dacă în următorii doi ani fostul polițist va încălca din nou legea. Decizia Judecătoriei a fost contestată de procurori, instanța de control judiciar urmând să se promnunțe peste o lună.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii