Fosta directoare a unui colegiu din Copou, judecată pentru plăți ilegale către ea și fiică din banii UE

miercuri, 19 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Fosta directoare a unui colegiu din Copou, judecată pentru plăți ilegale către ea și fiică din banii UE

Fosta directoare a unui colegiu ieșean își va putea păstra banii obținuți nelegal în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Banii au fost returnați de colegiu bugetului european, dar încercarea de a-i recupera de la cei vinovați a eșuat. Generoasă, legea i-a exonerat.

În noiembrie 2021, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” a chemat-o în judecată pe Anda Tănasă, care condusese unitatea de învățământ între 2004 și 2018. Pe parcursul mandatului său, colegiul derulase două proiecte cu finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane. Ca director al colegiului, Tănasă semnase angajarea sa ca manager în cadrul unuia dintre proiecte, și a fiicei sale, ca administrator la celălalt. În cadrul celor două proiecte, în perioada 2009-2013, Tănasă câștigase ca manager 126.800 lei, iar fiica sa, 14.800 lei.

Un control al Agenției Naționale de Integritate a constatat conflictul de interese în 2014, iar raportul întocmit de inspectori stătuse la baza unei plângeri penale împotriva directoarei. Contestația înaintată de Tănasă împotriva constatărilor ANI fusese respinsă în instanță. În schimb, procurorii au clasat cauza penală. Directoarea trebuia să răspundă doar civil. Un nou control, efectuat în 2017 de organismul intermediar POSDRU, a confirmat constatările inspectorilor ANI. Contestațiile făcute în justiție împotriva acestuia au fost respinse definitiv până în 2019.

Paguba există, dar nimeni nu o plătește

Urmare a controalelor, cheltuielile aferente salarizării directoarei și fiicei sale în cadrul proiectelor au fost considerate cheltuieli neeligibile, nemaifiind astfel acoperite din finanțarea europeană. Colegiul „Gh. Asachi” a fost obligat să dea UE banii înapoi din bugetul propriu. S-a îndreptat apoi contra fostei directoare și a fiicei sale, pentru a-și recupera prejudiciul.

În fața instanței, fosta directoare a afirmat că nu se putea vorbi de un prejudiciu adus unității de învățământ. Nu încasase niciun leu nemeritat, ci își îndeplinise sarcinile de serviciu ca manager de proiect. De altfel, nici colegiul pe care îl condusese nu contestase munca prestată și nu criticase calitatea acesteia. De altfel, a arătat Tănasă, chiar dacă și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile, ceea ce nu era cazul, nu putea fi obligată la restituirea banilor. Prestase o muncă în favoarea Colegiului și era firesc să fie plătită pentru aceasta.

Magistrații Tribunalului nu au mai ajuns să analizeze dacă Tănasă își meritase sau nu banii. Soluția procesului a venit dintr-o prevedere legală adoptată în 2018 prin care statul însuși renunța la orice pretenție:

„Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii”. Pe de o parte, instituțiile cu atribuții de control cereau recuperarea banilor, de cealaltă parte, statul spunea că nu are nevoie de ei.

Judecătorii au apreciat că Anda Tănasă și fiica sa îndeplineau condițiile impuse de lege pentru a beneficia de exonerarea de la plată. Acțiunea Colegiului Tehnic a fost respinsă. Deși păgubită, unitatea de învățământ nu avea dreptul să-și recupereze banii. Soluția definitivă a cazului va fi pronunțată de Curtea de Apel, care va analiza contestația înaintată de Colegiul „Gh. Asachi” împotriva sentinței Tribunalului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii