Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi transformată în muzeu

GALERIE
inchisoare ramnicu sarat
  • inchisoare ramnicu sarat
- +

Ministrul Culturii, Daniel Barbu şi preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, au vizitat, marţi, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, care va fi reabilitată şi transformată în muzeu memorial.

Ministrul Daniel Barbu s-a declarat impresionat de atmosfera din fosta închisoare comunistă, spunând că este "un loc ce face parte din istoria colectivă" a românilor.

"Este un loc absolut impresionat, un loc ce face parte din istoria noastră colectivă şi care ar trebui adus în istoria personală a cât mai multora dintre noi. Este ceea ce Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului vrea să facă, să transforme acest loc într-un muzeu interactiv ce va avea menirea să împărtăşească această experienţă tragică care nu trebuie să dispară şi să o găsim doar în manuale, ci să o găsim aici, în acest loc, pentru a vedea cât de dramatică este istoria noastră", a spus Daniel Barbu.

Ministrul a vizitat mai multe celule din fosta închisoare, aflând că printre personalităţile întemniţate la Râmnicu Sărat s-au numărat Corneliu Coposu şi Ilie Lazăr.

Totodată, Daniel Barbu a aprins o lumânare în celula în care s-a stins din viaţă fostul lider ţărănist Ion Mihalache.

"Când am păşit în acest loc am simţit un sentiment zguduitor, să intri în celula lui Ion Mihalache, să atingi uşile care bănuieşti că au fost atinse de atâtea persoane care, în mod nedrept, au fost supuse unor torturi dezumanizante. E un loc care are o dimensiune sacrală în care cred că putem deveni mai umani decât suntem în viaţa de zi cu zi", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

La rândul său, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, a declarat că, începând din acest an, atât clădirea închisorii cât şi terenul aferent au fost cumpărate şi se află în totalitate în proprietatea IICCMER.

"Închisoare a fost achiziţionată de Ministerul Culturii, dar până anul trecut nu s-a putut face foarte mult aici, IICCMER este acum proprietarul întregului teren şi vrem să facem primul muzeu memorial al victimelor comunismului finanţat de statul român. Au venit deja o serie de experţi internaţionali şi vor mai veni şi în septembrie când vom face un workshop la care cred ca va participa şi premierul Victor Ponta. Soluţiile care s-au degajat până acum privesc conservarea cât mai prudentă a acestei închisori şi să organizăm o expoziţie permanentă în curtea închisorii. Fondurile vor veni de la Uniunea Europeană, lucrările vor începe în 2015 şi vor dura cel puţin un an", a afirmat Andrei Muraru.

În luna februarie, Guvernul a alocat Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului resursele financiare cu care să se realizeze studiile tehnice necesare restaurării fostei închisori de la Râmnicu Sărat.

După efectuarea lucrărilor de restaurare, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi organizată ca Memorial al Victimelor Comunismului. Potrivit proiectului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, finalizarea lucrărilor de reabilitare sunt programate pentru anul 2016.

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat se află în administrarea IICMER din anul 2007, preluarea având scopul de a organiza în fosta temniţă un Memorial al Victimelor Comunismului. În decembrie 2012, IICCMER a reuşit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al altor factori guvernamentali, achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care să permită demararea proiectului, de a transforma închisoarea de la Râmnicu Sărat în Memorial.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost dată în folosinţă la sfârşitul secolului XIX şi a funcţionat până în anul 1963. Aici, au fost închişi ca deţinuţi politici ţăranii originari din zona Buzăului care nu şi-au plătit cotele obligatorii sau cei care se opuneau colectivizării, membrii partidelor istorice (PNŢ şi PNL) din împrejurimile Râmnicu Sărat şi Buzăului, iar din 1957 liderii Partidului Naţional Ţărănesc Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazăr, Ion Diaconescu, Victor Rădulescu Pogoneanu, precum şi foştii miniştri Ion Petrovici şi Petre Tomescu.

În perioada în care a funcţionat ca închisoare politică (1948 - 1963) caracteristicile regimului de detenţie de la Râmnicu Sărat au fost izolarea, înfometarea şi bătaia deţinuţilor politici de către gardienii şi comandantul penitenciarului, Alexandru Vişinescu.

Închisoarea a fost desfiinţată în aprilie 1963, la o lună după moartea lui Ion Mihalache.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri