Fostii legionari huseni vor sa ridice un monument

miercuri, 23 septembrie 1998, 23:00
2 MIN
 Fostii legionari huseni vor sa ridice un monument

In septembrie 1939, in timp ce Corneliu Zelea Codreanu, fostul conducator al miscarii legionare, se afla in inchisoare, premierul de atunci, Armand Calinescu, a fost asasinat de zece legionari, numiti ulterior "decemviri". In urma acestui asasinat, urmare a unui ordin cunoscut si de regele Carol al II-lea, in fiecare oras al tarii au fost executati cei care erau suspecti ca ar fi legionari. Astfel incit, pina pe 14 septembrie 1940, miscarea legionara a actionat in ilegalitate. Pe 22 septembrie 1939, in Husi au fost impuscati trei presupusi legionari, executia fiind facuta de comisarul Blanita, care a fost recompensat cu 5.000 de lei pentru fiecare victima. Executia a avut loc in preajma pietii centrale. Au fost impuscati: Ion Codreanu, fratele lui Corneliu Zelea Codreanu, Dumitru Nicolau si Vasile Croitoru, ambii avind 6 copii. Cadavrele au fost lasate timp de trei zile in fata actualului Liceu "Dimitrie Cantemir", linga un stilp pe care s-a scris: "Asa se pedepsesc tradatorii de patrie".
Emanoil Balbuzan, fost legionar si Grigore Butnaru, care, in momentul executiei, a asistat in calitate de administrator al pietii din Husi, ne-au mentionat: "Nici unul dintre cei ucisi nu era membru a miscarii legionare. Doar ca erau fratii adevaratilor legionari. De exemplu, adevaratul legionar Ion Croitoru, frate cu unul dintre cei omoriti, a murit cu citeva zile in urma".
Catalin Codreanu, fratele lui Corneliu Zelea Codreanu, vine la Husi in fiecare an, pe 22 septembrie
Dupa 1990, anual, in fiecare zi de 22 septembrie, fostii legionari huseni ii comemoreaza pe cei care au fost ucisi in 1939. Multi dintre ei locuiesc in alte orase ale tarii si chiar in alte tari. Anul acesta, printre altii, a fost prezent si Catalin Codreanu, singurul frate in viata al lui Corneliu Zelea Codreanu. Catalin Codreanu locuieste in Bucuresti. Fostul conducator al miscarii legionare a avut 4 frati si 3 surori. Una dintre surori mai traieste si se afla tot in capitala tarii.
Victimele din 1939 au fost ingropate in cimitirul parohiei "Sf Anton", intr-un loc unde nu exista cruce sau un alt semn ca ar exista mormint. De aceea, Catalin Codreanu intentioneaza sa ridice un monument, in amintirea celor care au fost executati atunci. Numai ca, dupa cum spune Emanoil Balbuzan, "preotul parohiei, Mircea Miron, se opune".
Referitor la miscarea legionara, Emanoil Balbuzan ne-a mai precizat: "Pentru mine, miscarea legionara a lui Zelea Codreanu a fost principala organizatie care a luptat pentru inlaturarea bolsevismului. Noi n-am fost ceea ce se crede, adica niste criminali. Orientarea noastra era catre religie, reintregirea granitelor tarii si inlaturarea bolsevismului, care in acea perioada era un pericol permanent. Criminali au fost cei care au fost condusi de Horia Sima si pe care nu-i pot cataloga ca fiind legionari. Ei au fost doar niste asasini". (Gabrian BEJENARU)
top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii