Curtea de Apel București a admis contestaţia la executare depusă de omul de afaceri Dragoș Săvulescu, a anulat mandatul de executare a pedepsei cu închisorea și a retras mandatul european de arestare emis pe numele fostului acționar de la Dinamo. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de trei zile, transmite HotNews.
În luarea deciziei, instanța a precizat că Săvulescu a executat pedeapsa în Italia, lucru dovedit printr-o ordonanță pronunțată de Tribunalul de Supraveghere din Milano.
- „Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul-condamnat SĂVULESCU EMIL DRAGOŞ. În baza art. 598 alin. 1 lit. c teza a II-a C.pr.pen., constată că sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.32/A/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, nu mai poate fi pusă în executare faţă de contestatorul-condamnat SĂVULESCU EMIL DRAGOŞ, ca urmare a recunoaşterii şi executării pedepsei în Republica Italiană, potrivit Ordonanţei nr. 6340/30.05.2024 pronunţată de Tribunalul de Supraveghere din Milano.
- Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 288/2017 din 07.02.2019, emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală şi retrage mandatul european de arestare nr. 2 din 08.02.2019. În baza art.275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia publicată pe portalul instanței.
A fugit din țară și s-a predat la Napoli
Fostul acţionar de la Dinamo Dragoş Săvulescu a fost condamnat în 2019 în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, în care au primit condamnări și fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu şi fostul acţionar al clubului Dinamo Cristian Borcea. El a primit 5 ani și jumătate de închisoare.
În februarie 2019, Dragoș Săvulescu a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru ca aceștia să pună în aplicare sentința de cinci ani și șase luni de închisoare. Pe numele lui Dragoș Săvulescu, Curtea de Apel București a emis apoi un mandat european de arestare.
El a fugit din țară înainte să se anunțe sentința finală, unde s-a predat în ianuarie 2020 în Napoli. Aici, a fost lăsat în libertate pe timpul judecării cererii de extrădare în România.
Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare. Mai mult, judecătorii italieni i-au transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare pe teritoriul Italiei.
Ulterior, instanța italiană a aplicat deciziile CCR privind prescripţia și a ajuns la concluzia că faptele lui Săvulescu ar fi fost prescrise la momentul condamnării definitive din 2019.
Publicitate și alte recomandări video