Fostul consilier al lui Trump Roger Stone a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Fostul consilier al lui Trump Roger Stone a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare

GALERIE
Roger Stone
  • Roger Stone
- +

Fostul consilier al lui Donald Trump Roger Stone a fost condamnat joi de un judecător federal la trei ani şi patru luni de închisoare, pentru acuzaţii care includ minţirea parlamentarilor care investigau amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, transmite Reuters.

Judecătorul districtual Amy Berman Jackson a anunţat sentinţa după ce avocatul lui Stone a cerut ca acesta să nu fie condamnat la închisoare, într-un caz care a provocat nemulţumirea preşedintelui Trump. Atitudinea beligerantă a lui Stone şi minciunile acestuia reprezintă ”un pericol pentru democraţie”, a spus judecătoarea. “El nu a fost judecat, aşa cum s-au plâns unii, pentru că i-a luat apărarea preşedintelui. A fost judecat pentru că l-a acoperit pe preşedinte”, a spus Jackson.

Aceasta a adăugat că ”Nu a fost nimic nedrept, fals sau ruşinos în legătură cu investigaţia procuraturii”, a adăugat Jackson, citând cuvintele folosite de Trump. Judecătoarea a mai spus că Stone ”ştia exact ce face” atunci când a publicat anul trecut o imagine pe pagina sa de socializare care poziţiona o armă în dreptul capului ei. ”Inculpatul s-a angajat într-un comportament ameninţător şi intimidant faţă de instanţă”, a mai afirmat judecătoarea, care a apreciat este ”intolerabil pentru administrarea justiţiei”.

Judecătoarea a mai spus că cererea iniţială a procurorilor pentru o pedeapsă de 7-9 ani de închisoare, retrasă ulterior de Departamentul de Justiţie după ce Trump s-a plâns public, a fost bine documentată, dar o astfel de pedeapsă ”Nu este necesară” în cazul lui Stone.

Stone, care aşteaptă încă răspunsul la o solicitare pentru un nou proces, a refuzat să vorbească la audierea pentru anunţarea sentinţei.

Judecătoarea a precizat că Stone nu a fost acuzat sau condamnat pentru că ar fi avut vreun rol în a conspira cu Rusia, dar a explicat că efortul său de a obstrucţiona investigaţia din Congres ”a fost deliberată, planificată, nu un incident izolat”. Cariera lui Stone alături de Partidul Republican s-a desfăşurat de la scandalul Watergate din anii 1970 şi până la campania lui Trump de acum patru ani. Stone a venit la tribunal la braţ cu soţia sa, purtând ochelari de soare, fiind înconjurat de familie, prieteni şi avocaţi. El a trecut pe lângă un şobolan gonflabil uriaş, îmbrăcat ca Trump, cu o cravată roşie şi păr galben şi o pancardă prin care se cerea achitarea lui. Un trecător a strigat ”trădătorule”.

Pe 15 noiembrie 2019, un juriu format din nouă femei şi trei bărbaţi l-a găsit vinovat pe Stone pentru toatele cele şapte capete de acuzare referitoare la minţirea Congresului, obstrucţionarea justiţiei şi intimidarea martorilor. Acuzaţiile provin din investigaţia consilierului special Robert Mueller, care prezintă amestecul Rusiei în alegerile din 2016 pentru susţinerea candidaturii lui Trump. Stone este unul dintre mai mulţi asociaţi ai lui Trump acuzaţi în ancheta lui Mueller.

Martorul pe care l-a intimidat Stone este un realizator de radio numit Randy Credico, care a fost chemat să fie audiat în Congres şi să vorbească cu FMI în legătură cu amestecul Rusiei în alegeri. În emailuri şi mesaje text, Stone i-a spus lui Credito, printre altele: ”Pregăteşte-te să mori”, ”Eşti un şobolan. Un turnător”, şi ”Obstrucţionează”.

În cursul audierii, Trump s-a plâns pe Twitter că Departamentul de Justiţie ar fi trebuit să îi pună sub acuzare pe fostul şef al FBI James Comey şi pe fostul adjunct al acestuia Andrew McCabe, pentru minciuni. Departamentul de Justiţie a optat să nu îi pună sub acuzare pe cei doi. “Este corect?” s-a întrebat Trump pe Twitter.

Trump, care marţi a graţiat doi condamnaţi proeminenţi pentru delicte financiare, respectiv finanţistul Michael Milken şi fostul guvernator de Illinois Rod Blagojevich, a evitat să spună dacă îl va graţia pe Stone. ”Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus marţi Trump.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.