Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fostul decan Gică Grădinariu, condus ieri de sute de oameni pe ultimul drum

GALERIE
inmormantare gica gradinariu
  • inmormantare gica gradinariu
- +

Sute de oameni l-au condus ieri pe ultimul drum pe răposarul universitar Gică Grădinariu, fostul pro­decan al Facultăţii de Horticultură. Slujba de înmor­mîntare a avut loc de la ora 13 la Biserica „Adormirii Maicii Domnului“ din Galata. Membri ai familiei, colegi, prieteni, studenţi, personalităţi importante din mediul academic ieşean, cât şi din administraţia locală au ţinut să îşi depună, alături de o coroană cu flori, un ultim omagiu profesorului ieşean. 

VEZI GALERIA FOTO

„El este cel viu şi noi cei morţi“

„Vă mulţumesc mult doamnă, dar sunt de la presă, păstraţi-le“. „Lăsaţi, Gicu a fost un om cu inimă ma­re, generos, şi-ar fi dorit să le luaţi“. Doamna de la in­tra­rea în Biserica „Adormirii Maicii Domnului“ împarte oamenilor lumânări şi vorbe de duh despre profesorul Gică Grădinariu. Rudelor le oferă o îm­brăţişare, studenţilor un zâmbet cald şi celor pe care îi vede cu sprâncenele ridicate câte-o istorisire. „A fost un accident groaznic, i-a cedat inima, era la li­mita suportabilităţii, el se menaja, nu făcea efort, avea grijă de el.“ În spatele acesteia, două femei care şi-au ascuns chipurile sub batic înaintau spre altar. „E prea multă moarte în familia asta“. Biserica nouă, cu pereţii săi grunţuroşi, dezbrăcaţi încă de chipurile sfinţilor, este plină până la refuz. Rudele, prietenii, colegii şi studenţii profesorului Grădinariu s-au răspândit de la altar până la etaj, în locul corului. Alături de aceştia, o mare de lumânari se scurge de la intrare până în sânul lăcaşului de cult, luând locul soarelui de-afară. Un sobor de 11 preoţi par că păzesc catapeteasma, golită şi ea de icoane. „El este cel viu şi noi suntem cei morţi. Acesta este paradoxul creştinismului. Cu toţii, nu putem să acceptăm că a plecat. El, care era plin de viaţă, care aducea o pată de culoare oriunde se ducea. L-am cunoscut în această biserică, era nepot al părintelui Cârciulean (n.r., care s-a stins la începutul anului acesta, la vârsta de 97 de ani). Gică se ocupa să nu lipsească nimănui nimic, îi plăcea ca lucrurile să fie minuţios puse la punct. Se jertfea pentru alţii.“ Cuvintele preotului, predica sa, răsună din boxele mici de pe pereţii bisericii şi către zecile de oameni care s-au strâns afară.

Spre o altă întâlnire academică

Aceleaşi cuvinte pare a le rosti şi protopopul Toma Grădinaciuc, care le împărtăşeşte enoriaşilor că l-a cunoscut personal pe prof.dr. Gică Grădinariu. Le-a spus că acesta a plecat acum spre o altă întâlnire academică, la fel ca celelalte care i-au împânzit cariera. Una cu Dumnezeu. „Gica nu a făcut nimic de mântuială. Cel mai frumos dar lăsat este credinţa sa şi modul în care a trăit pe acest pământ. Este o pierdere irecuperabilă.“ Protopopul se opreşte un minut şi se uită către familia prodecanului. Urma să le spună că prof.dr. Gică Grădinariu nu se temea de moarte. Aşa i-a spus părintului, odată, când s-au văzut. „O lua chiar în derâdere. Însă când lucrurile deveneau serioase mi-a spus că «la înmormântarea mea aş vrea să îmi cântaţi Hristos a înviat din morţi». Aşa dorea să îşi mărturisească credinţa.“ Iar la finalul slujbei, când alaiul de oameni a început să coboare treptele bisericii pentru a se alinia în spatele cortegiului funerar, din piepturile celor 11 preoţi a răsunat, într-o singură voce, cântarea de bucurie pentru învierea Mântuitorului. I-au cântat, cum i-a fost şi ultima dorinţă, „Hristos a înviat din morţi“.

------

„Domnul a vrut ca această ultimă întâlnire să aibă loc aici“

La înmormântarea celui care a fost numit de colegii de breaslă „Decanul de platină“, sau „Decanul decanilor“, au ţinut câte o cuvântare personaje care l-au cunoscut şi care au lucrat cot la cot cu acesta. De la rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof.dr. Vasile Vîntu, la colegi veniţi de la USAMV Bucureşti, cu toţii au avut un mesaj comun de transmis: că prof.dr. Gică Grădinariu a fost un vârf al cercetării în domeniul horticulturii şi al pomiculturii în special, iar fără acesta lumea academică va fi una mai săracă. Iar primarul comunei Pomârla (Botoşani), locul de baştină al profesorului, a anunţat că anul viitor urma să îi înmâneze titlul de cetăţean de onoare, iar acum va atribui unui edificiu cultural din comună numele profesorului ieşean. Citiţi fragmente din cuvântările ţinute:

* Prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV Iaşi: ”În numele universităţii şi a întregului colectiv, am primit cu consternare vestea trecerii la cele sfinte ale distinsului cadru didactic care a fost un cercetător neobosit. Despărţirea este greu de acceptat de către toată lumea. Înzestrat cu voinţă şi putere de muncă, cu o imaginaţie creativă, perseverent, cu o inegalabilă înţelepciune, şi-a pavat drumul prin viaţă cu roadele muncii sale neobosite...“

* Prof.dr. Lucia Drăghia, decanul Facultăţii de Horticultură: ”Profesorul a venit pe lume cu darul de a iubi şi a sluji. Şi a făcut-o faţă de părinţi, de locurile natale, de colegi şi de studenţi. Destinul nu este întâmplător şi am convingerea că această meserie nu poate fi făcută decât de cei curaţi la suflet, iar domnul profesor a fost exact aşa. A transformat facultatea noastră într-una de elită, iar Radu Zestra l-a numit decanul de platină. A fost un adevărat părinte pentru studenţi, la cursuri ţinea adevărate lecţii de viaţă şi a sprijinit necondiţionat pe toţi care îi cereau astăzi. Dacă Dumnezeu a vrut să facă o minune, a făcut-o lăsându-i în viaţă pe cei care au fost implicaţi în accident. Iar dacă Dumnezeu a vrut ca eu să fiu unul dintre ei, a fost ca să transmit un mesaj mai departe: să fim generoşi, să fie devotaţi, buni, să clădim horticultura în continuare şi să menţinem o familie frumoasă, aşa cum şi-ar fi dorit profesorul Grădinariu.“

* Prof.dr. Dorel Hoza, decanul Facultăţii de Horticultură de la USAMV Bucureşti: ”Ultima întâlnire trebuia să aibă loc la Bucureşti, la simpozionul spre care se îndrepta. Însă Domnul a vrut ca această ultimă întâlnire să aibă loc aici, la Iaşi, şi să fim noi cei care venim. Este un moment trist, unul de bilanţ pentru fiecare dintre noi, dar unul în care realizăm că nu îl vom uita pe cel pe care l-am numit Decanul Decanilor.“

* Gheorghe Nichita, primarul Iaşului: „Este o pierdere foarte mare, şi pentru lumea academică, şi pentru noi, ca ieşeni. Profesorul, mereu, când apărea o responsabilitatea pe care credea că o poate face bine, se implica. A fost o dispariţie fulgerătoare. Era un căutător de lumină, de bunătate, un spirit care ajuta comunitatea. Tot ce se întâmplă acuma în Iaşi i se datorează şi lui, a ajutat să dea o altă dimensiune. Durerea este mare pentru noi toţi“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri