Fostul deputat Cristina Dobre, noul manager de la “Socola”. S-a mers ”umăr la umăr” (FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Fostul deputat Cristina Dobre, noul manager de la “Socola”. S-a mers ”umăr la umăr” (FOTO)

GALERIE
Cristina_Dobre
 • Cristina_Dobre
- +

Note foarte strânse pentru cei trei candidaţi

Noul manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi a fost stabilit ieri de comisia de concurs după etapa susţinerii proiectelor de management. Este vorba despre

Cristina Dobre, fost deputat PDL de Iaşi şi fost manager la Maternitatea „Elena Doamna”. Concursul a fost unul extrem de strâns, în urma susţinerii programului de manager cei trei candidaţi care au rămas în cursă au fost diferenţiaţi doar de 50 de sutimi în media finală. În mod concret, fostul manager Bogdan Şaramet, demis de Ministerul Sănătăţii anul acesta, a primit nota 7,39, prof. dr. Roxana Chiriţă, care este şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi, a avut nota 7,74, în timp ce câştigătoarea, Cristina Dobre, a primit din partea comisiei nota 8,16. Rezultatele sunt provizorii, fiindcă toţi cei trei candidaţi au dreptul să depună contestaţii în termen de 24 de ore de la data publicării pe site-ul instituţiei, adică până în această seară. Reporterul „Ziarului de Iaşi” a participat la susţinerea publică a proiectelor, însă, având în vedere volumul mare de informaţii, au fost selectate doar câteva dintre cele mai interesante aspecte, din timpul întrebărilor puse de comisia de concurs. 

Terenurile de la Şipote - „Noi nu ne ocupăm cu agricultura”

Etapa susţinerii proiectelor de management a avut loc ieri în Biblioteca spitalului, iar fiecare candidat a avut la dispoziţie maximum 20 de minute pentru prezentarea proiectului. Alte 40 de minute au fost rezervate întrebărilor din partea comisiei de concurs, a reprezentantului pacienţilor sau din partea altor persoane care s-au înscris să participe. Din comisia de concurs au făcut parte conf.dr. Liliana Iliescu, conferenţiar universitar specializat în Sănătate Publică şi management sanitar de la UMF Iaşi, dr. Alexandru Paziuc, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, conf. dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog şi secretar al comisiei, şi prof. dr. Radu Iliescu, prorector UMF, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului şi al comisiei de concurs. Susţinerea prezentărilor a avut loc în ordine alfabetică, fiecare candidat fiind chemat în sală doar pe durata prezentării sale.

Prima care a susţinut prezentarea a fost prof. dr. Roxana Chiriţă, care, printre punctele slabe a Institutului, a enumerat deţinerea a mari suprafeţe de teren, chestiune care i-a intrigat pe membrii comisiei.

„Noi nu ne ocupăm cu agricultura”, a precizat aceasta, completând că o soluţie pentru cele 200 de hectare de la Şipote ar fi arendarea lor, fiind contrazisă de membrii comisiei. „Veniturile acestui spital se bazează pe fondurile obţinute de la Casa de Asigurări, totuşi ergoterapia ar putea să fie o sursă bună de venit. Spre exemplu, spitalul nostru se află în centrul oraşului, şi sufăr mult că nu am o bucată de teren unde să fac ceva cu pacienţii. Reabilitarea lor nu înseamnă doar să primească medicamente, ci să îl ajuţi să se reintegreze în societate. Cred că ar fi şi o sursă importantă de venituri, 200 de hectare sunt o avere, iar acest spital ar putea să îşi hrănească pacienţii fără să cumpere hrană de nicăieri”, a exemplificat dr. Alexandru Paziuc, membru al comisiei.

Întrebată de acelaşi membru ce a determinat-o să îşi depună dosarul de manager având în vedere condiţiile dificile în care funcţionează Institutul, precum şi problemele legate de venituri, prof. Chiriţă a spus că „cineva trebuia să o facă, şi acest cineva trebuia să cunoască spitalul”. Profesorul a avut probleme în a oferi răspunsuri la întrebările tehnice ale comisiei, bazate pe legislaţia pe care ar trebuie să o cunoască managerul, cât şi la alte întrebări care nu au vizat direct informaţiile din planul de management.

Noul manager: publicul nu trebuie să ştie despre conflictele din spital

Unul dintre punctele atinse de Cristina Dobre în proiectul său de management şi pe care aceasta a inclus-o ca problemă critică a fost „incoerenţa în managementul resurselor umane şi gestionarea conflictelor”.

Întrebată de conf. dr. Liliana Iliescu la ce se referă această incoerenţă, dr. Dobre a explicat că este vorba despre acele decizii de angajare şi ulterior desfacere a contractului de muncă în rândul a zeci de angajaţi. Cu privire la gestionarea conflictelor, aceasta este de părere că informaţiile despre conflictele din spital nu trebuiau să ajungă în paginile ziarelor, la public, ci ar fi trebuit rezolvate „în interior”. „Se pune o anatemă pe întreg spitalul, orice informaţie care apare în presă şi degenerează într-un anume fel nu face decât să aducă atingere imaginii spitalului. Există întotdeauna o modalitate de a gestiona şi mai departe, adică ulterior să venim cu o dezminţire, să participăm la emisiuni, comunicarea cred că e foarte importantă”, a precizat Cristina Dobre. În afara chestiunilor legate de transparenţa comunicării evenimentelor petrecute în spital, Cristina Dobre a avut dificultăţi în a răspunde la  întrebările legate strict de tratamentul sau îngrijirea pacientului psihiatric, vorbind în general despre pacienţi.

Fostul manager nu-şi recunoaşte vina în criza financiară actuală

Ultimul candidat a fost Bogdan Şaramet, fostul manager al spitalului, care şi-a prezentat planurile pentrru a creşte veniturile insitutului într-un eventual mandat şi despre cum „spitalul trebuie privit ca o afacere”.

Însă nu a menţionat nimic în proiectul său despre situaţia financiară dificilă în care se află unitatea medicală după ce a pierdut peste 70 de procese în domeniul litigiilor de muncă în perioada 2020-2021. În timpul mandatului său au fost concediaţi zeci de angajaţi care tocmai îşi câştigaseră posturile prin concurs, care au dat ulterior spitalul în judecată, instanţa dându-le dreptate. Întrebat ulterior de reporterul „Ziarului de Iaşi” dacă se simte vinovat de această situaţie, Şaramet a precizat că decizia a fost luată în baza rapoartelor Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii care precizau că acel concurs a fost ilegal.

„Din punctul meu de vedere, astăzi eu nu mă aflu în situaţia în care să spun dacă e corect sau nu. Indiferent de cine este vinovat, dacă voi fi manager, voi face toate demersurile pentru recuperarea acelei sume”, a precizat acesta. Una dintre problemele interviului său a fost faptul că nu a ştiut să explice comisiei componente ale legislaţiei pe care ar trebuie să le stăpânească un manager de spital, precum enumerarea criteriilor de performanţă în baza căreia este evaluat. Rezultatele finale ale concursului vor fi făcute publice pe 9 decembrie, după rezolvarea eventualelor contestaţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X