Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

GALERIE
deputat Ion Dumitru
  • deputat Ion Dumitru
- +

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv, vineri, pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II, în care a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unui buldozer.

Instanţa a desfiinţat decizia dată de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care toţi inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi. Cei cinci judecători au schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru care au fost deferiţi justiţiei Ion Dumitru, Elena Dumitru, Dumitru Bunea şi Florin Bogdan Stanciu, din câte două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată în câte două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Totodată, instanţa a schimbat şi încadrările juridice pentru Mihai Liviu Daia, Sorin Mirel Vintilă, Mirel Dumitrache şi Constantin Corduneanu, din complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată în complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Astfel, instanţa l-a condamnat pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de închisoare, dispunând totodată şi interzicerea unor depturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării acestei pedepse, pe durata unui termen de încercare de şase ani, timp în care Ion Dumitru trebuie să respecte o serie de obligaţii şi condiţii.

Dumitru Bunea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de şase ani, Elena Dumitru - la trei ani de închisoare, cu termen de încercare de cinci ani şi Florin Bogdan Stanciu - la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de şase ani.

Instanţa i-a achitat pe Mihai Liviu Daia, Sorin Mirel Vintilă, Mirel Dumitrache şi Constantin Corduneanu pentru fapta de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Prin aceeaşi decizie, instanţa i-a obligat pe Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru şi Bogdan Florin Stanciu la plata, în solidar, a sumei de 614.322,74 de lei cu titlu de despăgubiri către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Totodată, instanţa i-a obligat la plata, în solidar, a sumei de 171.320 de lei pe Elena Dumitru, Ion Dumitru şi Dumitru Bunea, cu titlu de despăgubiri către aceeaşi parte civilă.

Decizia Completului de cinci judecători al instanţei supreme în dosarul Romsilva II este definitivă.

Potrivit procurorilor, în iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea "buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile", la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În fapt, aşa cum a reieşit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T 34, care avea în faţă montată o lamă reglabilă în "V", iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv aşezării de obstacole de către trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicaţii civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilităţile tehnologice ale acestuia, raportul preţ/economicitate/eficienţă şi să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Acesta nu era însoţit de niciun fel de document în afara celor vamale şi a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie şi certificat de omologare.

Din iulie 2003 şi până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

În anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva, instituţie de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier naţional, a acceptat discutarea în Consiliul de Administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deţinea în realitate utilajul - Eufrat SRL - făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, Direcţia Silvică Târgu Jiu testase utilajul, constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier, potrivit procurorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.