Fostul deputat Mihail Boldea şi un procuror, deferiţi justiţiei pentru şantaj şi corupţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Fostul deputat Mihail Boldea şi un procuror, deferiţi justiţiei pentru şantaj şi corupţie

GALERIE
boldea
  • boldea
- +

Fostul deputat Mihail Boldea şi şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în prezent suspendat din funcţie, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj, mită şi spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi.

În rechizitoriu se precizează:

"În perioada mai 2000 – mai 2007, inculpații Oprea Matei, de profesie pilot aeronave, și Cojocaru Valentina, în calitate de asociați și administratori ai S.C. FITOPLANT S.R.L. Galați, și ulterior ai S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galați, s-au asociat în scopul săvârșirii de infracțiuni, având ca rezultat obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galați, aparținând S.C. AVIAȚIA UTILITARĂ TUZLA S.A. în vederea valorificării acestui teren (numit terenul AVIASAN).
În realizarea scopului infracțional, cei doi inculpați i-au cooptat și pe inculpații Marosy Mircea și Boldea Mihail, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului de Avocați Galați și deputat în Parlamentul României.
La asociația infracțională constituită din inculpații Marosy Mircea, Boldea Mihail, Cojocaru Valentina și Oprea Matei a aderat și inculpatul Roșca Costache care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, în perioada anilor 2007 – 2008, i-a sprijinit pe inculpații menționați, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului și obținerea unor foloase necuvenite. În schimb, magistratul a primit suma de 2.000.000 euro provenită din valorificarea unor suprafețe de teren de la Marosy Mircea, Cojocaru Valentina și Oprea Matei.

Din documente reiese că terenul în suprafață de 39,61 ha, teren agricol, situat în extravilanul comuna Vânători, județul Galați (fost AVIASAN și fostă Aerobaza Galați) se afla în proprietatea statului și că, de-a lungul timpului, acest teren a fost dat în folosință, la C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producție) Vânători, dar niciodată nu a ieșit din proprietatea Statului.

La data de 24.08.2000, S.C. AVIAȚIA UTILITARĂ TUZLA S.A. (societate care cuprindea Aerobaza Tuzla, constituită din terenuri și clădiri) a vândut către S.C. FITOPLANT S.R.L. Galați activul societății respectiv: hangar reparații, depozit carburanți, stație meteo, rezervor benzină, două bazine benzină, rezervor motorină, rampă auto și anexe. Terenul aferent, în suprafață totală de 39, 61 hectare se transmitea doar în folosință. Încheierea unui act de vânzare cumpărare în formă autentică, era condiționată de obținerea, de la Fondul Proprietății de Stat, a dreptului de proprietate, lucru care însă nu s-a întâmplat asupra terenului. Motivul pentru care cumpărătorul nu a obținut drept de proprietate a fost lipsa unui certificat de atestare a dreptului de proprietate de la Ministerul Transporturilor Acest minister a refuzat eliberarea certificatului pe motiv că S.C. FITOPLANT S.R.L. nu era societate cu capital de stat și nu îndeplinea condițiile legale pentru a deveni cumpărător al terenului. Mai mult decât atât, potrivit legii de la acea dată, terenul de 39, 61 hectare trebuia să treacă în proprietatea Consiliului local Vânători.

Între timp, S.C. FITOPLANT S.R.L. a cerut dizolvarea și radierea S.C. AVIAȚIA UTILITARĂ TUZLA S.A, astfel că nu a mai fost posibilă predarea terenului către Consiliul local.

Pentru a intra în posesia terenului, în luna martie 2007, inculpatul Boldea Mihail a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că S.C. AVIAȚIA UTILITARĂ TUZLA S.A. (societate care fusese radiată încă din anul 2005 la cererea inculpatei Cojocaru Valentina), reprezentată de o anumita persoană care nu avea cunoștință de tranzacție și care nu avea nicio calitate în societatea menționată, se obliga să vândă către S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galați, la un preț de 300.000.000 lei vechi, terenul în suprafață de 39, 61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinație specială, deci de interes public. Actul fals a fost întocmit în condițiile în care Boldea Mihail s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. Acesta a mai contrafăcut și mai multe înscrisuri, între care un certificat de atestare a dreptului de proprietate din care rezulta că S.C. AVIAȚIA UTILITARĂ TUZLA S.A. este proprietara terenului, precum și mai multe acte formulate de S.C. AVIAȚIA UTILITARĂ TUZLA S.A., în calitate de pârât. Pe baza acelor acte s-a formulat o acțiune civilă la Judecătoria Galați prin care se urmărea ca instanța să constate perfectată cumpărarea terenului de către S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galați, lucru care s-a întâmplat în baza sentinței civile nr.2887/02.04.2007, rămasă definitivă prin neapelare.
La data de 14 mai 2007, inculpatul Boldea Mihail a sustras certificatul fals de atestare a dreptului de proprietate din dosarul civil aflat la arhiva Judecătoriei Galați, pe care îl contrafăcuse tot el.
Ca urmare a pronunțării sentinței mai sus menționată, atât primarul comunei Vânători cât și cei 13 consilieri locali din cadrul Consiliului Local Vânători, jud. Galați, au promovat acțiuni civile în instanță și plângeri penale, motivat de faptul că terenul a fost obținut în mod fraudulos de reprezentanții S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galați și de inculpatul Boldea Mihail.

În perioada 2007 – 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători și pe cei 13 consilieri locali din Consiliul Local Vânători să renunțe la acțiunile civile și plângerile penale formulate și pentru a elibera adeverințe din care să rezulte înregistrarea suprafeței în registrul agricol al Primăriei comunei Vânători, inculpatul Boldea Mihail, înțelegere cu inculpații Marosy Mircea și Cojocaru Valentina au formulat plângeri nereale față de ei. Acele plângeri au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați. În calitatea sa de prim procuror, inculpatul Roșca Caloenescu Costache a determinat instrumentarea cu prioritate a dosarelor penale, în sensul că, fie a efectuat el personal cercetări, fie a dispus ca acest lucru să fie efectuat de procurorii din subordine sau de organele de poliție, astfel încât a fost începută urmărirea penală, în mod nelegal și abuziv împotriva primarului comunei Vânători. În felul acesta, persoanele vizate au renunțat la acțiunile civile și penale, în urma amenințărilor repetate și pe fondul temerii create că vor fi pedepsite, arestate ori li se vor sechestra bunurile, dacă nu vor acționa în sensul dorit de inculpați. În schimbul demersurilor sale făcute în calitate de prim procuror, inculpatul Roșca Caloenescu Costache a obținut pentru sine contravaloarea a 2 hectare de teren și anume 2 milioane euro, sumă primită de la inculpații Marosy Mircea, Cojocaru Valentina și Oprea Matei.

Ulterior, inculpatul Boldea Mihail împreună cu inculpații Marosy Mircea, Cojocaru Valentina și Oprea Matei, au procedat la dezmembrarea suprafeței de 39, 61 ha, teren cu destinație specială, proprietate a statului, situată în extravilanul comunei Vânători, în sensul că au încheiat o serie de contracte simulate în care părți figurau persoane apropiate sau alte persoane interpuse. Prin efectuarea unui număr de tranzacții imobiliare, ei au ascuns proveniența ilicită a terenurilor și au încercat să creeze aparența de legalitate. Ca urmare a obținerii în mod fraudulos, a terenului, inculpații Marosy Mircea, Cojocaru Valentina și Oprea Matei au obținut, în mod necuvenit, foloase sub forma unor suprafețe de teren și contravaloarea unor astfel de terenuri valorificate, iar inculpatul Boldea Mihail a obținut în mod necuvenit foloase, respectiv suma de 590.000 euro.
În calitate de deputat în Parlamentul României, în declarațiile de avere din 12 decembrie 2008, 9 martie 2010, 15 iunie 2010, 25 octombrie 2010, 23 mai 2011, 25 iulie 2012, inculpatul Boldea Mihail a făcut mențiuni nereale, în sensul că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 euro. În realitate, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 euro primită de inculpatul Boldea Mihail cu ocazia intermedierii vânzării cumpărării terenului pe care l-a obținut ca răsplată pentru infracțiunile comise. De asemenea, a omis să evidențieze realitatea tranzacțiilor încheiate în perioada 2007-2012, pentru a ascunde implicarea sa în obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39, 61 ha, teren cu destinație specială, proprietate a statului.

Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpații s-au înțeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 300.000.000 lei vechi menționată ca preț în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziții de plată.

În același sens, în luna martie 2007, inculpatul Mihăilă Ionel, în calitate de director economic al S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galați, a aderat la asociația criminală constituită de inculpații Cojocaru Valentina, Oprea Matei, Marosy Mircea și Boldea Mihail și pentru a-i ajuta pe aceștia, a contrafăcut balanța de verificare anexă la bilanțul pe anul 2004, a pus viza de control financiar preventiv pe dispozițiile de plată emise în mod fictiv și le-a înregistrat fictiv în registrul jurnal, registrul de casă și balanța de verificare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos. Suma respectivă reprezintă avantaj patrimonial obținut de S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galați, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de 39,61 ha teren.

În vederea reparării pagubei produsă prin infracțiuni, în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților, în vederea reparării pagubei produsă prin infracțiuni.

De asemenea, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă a bunurilor și sumelor de bani până la concurența de 84.000 euro și 494.074 lei, care reprezintă diferențele dintre veniturile licite și valoarea bunurilor dobândite de către inculpatul Boldea Mihail.

Inculpatul Boldea Mihail a fost cercetat în stare de detenție, fiind arestat în altă cauză, înregistrată pe rolul Curții de Apel Iași".

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galați.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.