Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fostul deputat Sorin Iacoban înscrie “Politehnica” în partid?

GALERIE
Iacoban
  • Iacoban
- +

Fostul deputat PSD şi actual lider al Pro România Iaşi, partidul lui Victor Ponta, este acuzat că a folosit oameni din subordine angajaţi ai Universităţii Tehnice, unde acesta este „numărul doi“ în privinţa administraţiei, la amenajarea sediilor de partid. Persoanele în cauză ar fi fost luate de Sorin Iacoban la muncă în folos privat din timpul serviciului. În urma acestor acuzaţii, el este cercetat de Comisia de etică a Universităţii. Dacă va fi găsit vinovat, cel mai probabil el va pierde influenta funcţie de director general administrativ adjunct al instituţiei. Întrebat de reporterii noştri, fostul deputat spune că e vina acelor angajaţi că au plecat de la serviciu în timpul programului, la solicitarea lui, deşi este chiar şeful lor.

Fostul deputat PSD Sorin Iacoban, în prezent director general administrativ adjunct la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, dar şi lider în partidul dostului premier Victor Ponta, Pro România“, a intrat în atenţia Comisiei de etică de la Politehnica ieşeană după ce ar fi folosit angajaţi ai universităţii în scopuri personale şi politice, la sediul de partid. Cei patru angajaţi, conform surselor „Ziarului de Iaşi“, s-ar fi aflat în timpul programului de muncă, însă au primit dispoziţie de la Sorin Iacoban să mute o serie de obiecte de mobilier, să dea cu var sau să realizeze lucrări de mentenanţă, lucrări de tâmplărie sau lucrări la instalaţiile electrice şi sanitare de la mai multe sedii ale Pro România din judeţ. Conform aceloraşi surse, aceştia ar fi ajuns şi la locuinţa personală a lui Sorin Iacoban pentru a transporta lucruri.Conducerea Universităţii Tehnice s-ar fi sesizat în acest caz în urma unui memoriu oficial înaintat de către Direcţia Servicii Studenţeşti (DSS), direcţie aflată în subordinea directorului general administrativ adjunct Sorin Iacoban. Reprezentanţii DSS ar fi observat că cei patru angajaţi nu s-au aflat la posturi timp de mai multe zile, iar cum fapta, dacă este dovedită, este de natură penală, aceştia nu ar fi dorit să fie complici. Aceleaşi surse din interiorul Universităţii Tehnice menţionează că cei patru angajaţi ar face parte din rândul personalului nedidactic, iar Politehnica ieşeană acoperă deja cu greu necesarul de forţă de muncă, mai ales că legislaţia în vigoare nu permite universităţii să facă noi angajări pe aceste posturi. Incidentul s-ar fi petrecut în vacanţa intersemestrială, perioadă în care se dorea realizarea de lucrări de mentenanţă în campusul Tudor Vladimirescu.

Dacă se dovedeşte că Sorin Iacoban se face vinovat de abuz în serviciu şi de faptul că a folosit în interes personal angajaţi plătiţi din bani publici, această faptă ar avea implicaţii de natură penală. Mai mult, surse contactate de „Ziarul de Iaşi“ afirmă că cei patru angajaţi ai universităţii ar fi purtat, atunci când au fost trimişi de Sorin Iacoban să realizeze lucrările de la sediile Pro România, haine cu însemnele Universităţii Tehnice. Din primele informaţii obţinute în acest caz, cei patru angajaţi ai universităţii nu ar fi participat la acţiuni electorale, iar activitatea lor a ţinut strict de transportarea unor bunuri şi de efectuarea de curăţenie şi amenajare în anumite spaţii.

Contactată oficial, conducerea Universităţii Tehnice a menţionat că deocamdată nu se poate pronunţa în acest caz, fiind o anchetă în desfăşurare, şi că va oferi un punct de vedere abia după ce lucrurile vor fi clarificate. Şi reprezentanţii Direcţiei Servicii Studenţeşti s-au abţinut de la comentarii, invocând, de asemenea, faptul că ancheta se află în desfăşurare. Contactat telefo­nic, Sorin Iacoban menţionează că el nu se face vinovat de acuzaţiile aduse în atenţia Comisiei de etică. Recunoaşte însă că ar fi cerut ajutorul unor angajaţi ai universităţii, însă doar în afara orelor de program. Mai mult, din declaraţia oferită, Sorin Iacoban pare să sugereze că este vina celor patru angajaţi cărora le-a solicitat ajutorul că au părăsit locul de muncă în timpul programului, dacă aşa s-a întâmplat. „Aceasta este o supoziţie a unui domn din universitate că eu aş fi luat nişte meseriaşi. Eu le-am spus să vină după program, nu în timpul programului. E doar o supoziţie. Decizia comisiei nu este dată încă“, a afirmat Sorin Iacoban. Ulterior, acesta a revenit cu un telefon, afirmând faptul că acuzaţiile la adresa sa nu sunt decât o încercare de a i se păta imaginea de către cineva care are o altă viziune politică. „Din punctul meu de vedere, şi aş dori să se menţioneze acest lucru, e o hărţuială, şi sunt acuzaţii nefondate din partea unor oameni cu păreri politice diferite“, concluzionează Iacoban.

Sorin-Avram Iacoban ocupă în prezent funcţia de director general administrativ adjunct la Universitatea Tehnică, fiind practic al doilea om din universitate în ceea ce priveşte atribuţiile şi responsabilităţile administrative. Politic, Iacoban este lider al Pro România Iaşi, partidul fostului premier Victor Ponta, dar şi un apropiat al primarului Mihai Chirica. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri