Fostul ministru al Educației, contre cu actualii reprezentanți la Consiliul Naţional al Rectorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Fostul ministru al Educației, contre cu actualii reprezentanți la Consiliul Naţional al Rectorilor

GALERIE
cnr iasi (1)cnr iasi (2)
  • cnr iasi (1)
  • cnr iasi (2)
- +

Prima întâlnire la Iaşi a Consiliului Naţional al Rectorilor, găzduită de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, a fost deschisă oficial ieri, pe 17 noiembrie, în cadrul unei ceremonii festive care a avut loc în Aula Universităţii Tehnice din Copou.

Întâlnirea a debutat cu o prezentare a istoricului Universităţii şi istoria din spatele Politehnicii ieşene, urând în acelaşi timp şi bun venit la Iaşi rectorilor universităţilor din întreaga ţară. În cadrul întâlnirii au luat apoi cu­vântul cei doi secretari de stat prezenţi la întâlnire, Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Edu­caţiei Naţionale, dar şi Ion Ciprian Preda, secretar de stat la Ministerul Cercetării şi Inovării. Cei doi au vorbit despre importanţa educaţiei universitare şi despre cercetarea din universităţi, subliniind importanţa sprijinirii instituţiilor de învăţământ superior.

Declaraţiile celor doi au atras însă reacţia rectorului de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, fost ministru al Educaţiei Naţionale, Sorin Mihai Cîmpeanu, care a declarat că „vreau să reamintesc că această dezvoltare calitativă şi cantitativă despre care vorbeaţi în cele două mesaje de la ambele ministere se face cu resurse care trebuie să fie alocate. Trăim cu speranţa că aceste resurse vor putea fi alocate. La cercetare, domnule Preda, ţinta este de 1% până în anul 2020. În 2017 de cât este, de 0,27%, nu?“, a declarat reprezentantul Con­siliului Naţional al Rectorilor.

Acesta a mai amintit: „Sunt absolut convins că vom avea din partea Consiliului Naţional de Statistică şi Promoţie în Învăţământul Superior o metodologie foarte clară de alocare a fondurilor bugetate în funcţie de condiţiile pe care Statul român le consideră şi le-a asumat ca fiind importante. Dat fiind declaraţiile celor două ministere, îmi place să cred că Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior va avea ce finanţare să împartă“, a punctat rectorul de la Bucureşti.

De asemenea, Cîmpeanu a menţionat şi faptul că primele 100 de universităţi din rankingul amintit de Gigel Pa­raschiv, în care se află şi 12 universităţi din România, au câte un buget mai mare decât îl are întregul Minister al Educaţiei din România şi că nu se poate face calitate fără resurse financiare.

Tot legat de finanţarea educaţiei şi a cercetării, acesta a mai spus: „Am fost mereu un mare admirator al Bisericii şi doar Dumnezeu ne mai poate ajuta să ne atingem acele înţelegeri de finanţare a cercetării şi învăţământului superior, pentru că este pentru prima oară când universităţile nu au fost invitate, sub nicio formă, cu niciun reprezentant, la discuţia cu proiecţia pentru buget“, a mai declarat Cîmpeanu.

În cadrul întâlnirii de vineri au luat cuvântul o parte dintre reprezenanţii unor consorţii ale universităţilor din România, dar şi reprezentanţi ai Aca­demiei Române. Rectorii vor purta o serie de discuţii astăzi şi duminică, urmând să facă o comunicare publică despre chestiunile discutate în dimineaţa zilei de duminică, de la ora 9,30.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Elitele şi declinul Vestului

Alexandru LĂZESCU

Elitele şi declinul Vestului

Dacă ne raportăm la lecţiile istoriei putem privi decadenţa şi declinul Occidentului în bună măsură ca un rezultat al degradării şi acţiunii acestor elite, preponderent liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Boala sănătăţii. Reloaded

Florin CÎNTIC

Boala sănătăţii. Reloaded

Pandemia a arătat nu numai slăbiciunile globale ale lumii medicale, dar a subliniat, dacă mai era nevoie, putreziciunea sistemului nostru sanitar şi ineficienţa politicilor publice în sănătate din ţara noastră. Cum lucrurile se degradează pe zi ce trece aş îndrăzni să-mi provoc cititorii să analizeze ce s-a schimbat în bine faţă de acum cinci ani, când, scandalizat de uciderea din culpă a prietenului Tiberiu Brăilean, scriam acest text:

O scrisoare din Italia

Radu PĂRPĂUȚĂ

O scrisoare din Italia

Draga mea Măriuţă,

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Spre deosebire de mulţi muzicieni academici (solişti de concert, de operă, dirijori, muzicologi), Cristian Mandeal se bucură de atenţia mediei generaliste. Nu mă refer la cronicile sau interviurile realizate de jurnalişti cu studii de specialitate, semnatarii unei rubrici fixe la un cotidian, la o revistă, ci la produsele jurnalistice având ca autori tineri ce posedă o cultură umanistă, interesaţi şi de muzică. 

pulspulspuls

Fătuca de pe virtual

Fătuca de pe virtual

Pentru că mai mulţi amici cetitori ne-au întrebat în ultimele zile cum se poate una ca asta, ca ditamai premarele de capitală culturală să facă greşeli de analfabet funcţional, şi asta ca să nu mai spunem că se mai laudă pe ici pe colo şi cu faptul că a fost şef de promoţie în facultate, iacătă stimaţi telespectatori că am mai scotocit puţin în zona virtuală ca să aflăm una-alta special pentru cei dintre domniile voastre revoltaţi, mai mult sau mai puţin, de o astfel de bătaie de joc la adresa oamenilor care ştiu să scrie din acest târg. 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.